在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一胎5月預產期, 聽見奶奶咁講, 唔知咁多位在職媽媽覺得係唔係呢?

翡翠宮

我都係到我對孖仔3yr度先開始有時間理下自己, 打扮下, 同埋可以去街買下衫咋.....之前根本無時間同閒情去扮靚!

禁止訪問

大宅

緊係唔係la,點可以咁諗, 點都要比時間扮靚, 等bb sleeping咪可以整下mask, 生完都要keep下

珍珠宮

好媽媽勳章

肯努力減肥keep靚樣的話, bb 6個月大時mami已經可以回復以前咁正斗架喇

洋房

邊有咁誇張呀, 係的確岩岩生完仲腫緊時冇心情扮靚既, 但我差唔多一年已經回復以前做女既身形樣貌, 而家個個都估唔到我有個2歲半既女, 放工仲有時間去行下街, ok架! 時間係自己控制既者..

大宅

原文章由 sylvianyiuchun 於 08-3-18 20:46 發表
我第一胎5月預產期, 聽見奶奶咁講, 唔知咁多位在職媽媽覺得係唔係呢?

of course no la. 一定要 keep 得好呀 ! 初初生完系會busy d, 到bb 介左夜奶 & 坐完月, 就要開始 keep fit 啦. 一唔 keep 番個人會鬆懈 ~ 到時間耐左重難減.

扮靚 ~ 如果身型 keep 到, 巳經解決左大部份問題, 因為著物衫都問題不大. skin care 一定要做. 唔系話要用貴野, 平野都無問題, 適合自己就 ok la.

產前, 產後都要靚靚 (幾時都系), 個人靚 d , 心情都開朗 d.

拒絕做黃面婆.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當然唔會啦, 唔好話扮靚, 都要 KEEP 著架,

正常見到自己咁樣都會唔開心, 女人一定要打扮架 ~~
原文章由 sylvianyiuchun 於 08-3-18 20:46 發表

伯爵府

好媽媽勳章

當然唔係啦
我本身係貪靚既, 大肚時都仲係咁, 日日都化妝返工, 著唔同的大肚婆裙, 人地仲讚我大肚都仲keep到咁

跟住生完, 有段時間好肥, 維持左半年有多, 果時都幾氣餒架, 好似點扮都好鬼醜, 特別係坐月果個月, 但我依家諗番, 呢個月最重要, 係要進補和休息, 真係架, 你呢個月補得好, 抖得夠, 跟住你再執番正個樣, 會更事半功倍架, 千其唔好急於減肥住, 有傷身體

then, 去到bb四五個月, 返番工, 就抽時間做gym, 雖然明白個個都掛住bb, 但係, 一定要幫自己諗下, 點安排時間囉, 唔好一味話要湊bb就乜都唔理自己的儀容啊

我到七八個月, 就自動瘦番了, 雖然仲有士啤呔, 但係, 著下衫掩飾下唔覺架..

bb未夠一歲, 我已叫"回復正常", 有d人仲話我靚過生之前添~~所以我覺得係坐月坐得好.

我依家bb兩歲幾, 都係好多人話我唔似有個仔架

大宅

你講得完全正確, 我同你嘅做法都係一樣, 以前好怕肥, 肥一磅肉都v嘩鬼叫, 唔沖涼唔洗頭, 簡直叫我咗去死, 但我係坐月, 我好乖, 唔洗頭只係用薑水沖身, 飲湯水, 飲到成個豬頭, 但過完坐月, 立即去改頭換面, 我個b五個月大, 我都係著番以前d衫, 化妝出街, 我老公仲話:你打扮咁靚做乜, 你都做咗人哋啊媽. 我同佢講我以前話人, 我唔想俾人話番轉頭, 同時返工都唔想咁污蔑..雖然仲有少少肥, 但比起做女時仲精神咗, 所以千祈唔好咁快減肥.

原文章由 莎莎莉莉 於 08-3-20 10:24 發表
當然唔係啦
我本身係貪靚既, 大肚時都仲係咁, 日日都化妝返工, 著唔同的大肚婆裙, 人地仲讚我大肚都仲keep到咁

跟住生完, 有段時間好肥, 維持左半年有多, 果時都幾氣餒架, 好似點扮都好鬼醜, 特別係坐月果個月, 但 ...

男爵府

Totally agree.

原文章由 貓姐 於 08-3-18 23:22 發表
又係喎, 比起未生之前, 宜家冇咩心機打扮, 返工去街都係是是但但一套衫, 行街買親都係比bb既, 自己已經冇咩心機去睇lu

大宅

其實,如果妳有心機0既話都可以繼續扮靚0架,唔好因為有個小朋友就比excuse自己,尤其好似我地呢d在職媽媽咁樣,都成日要打扮得起碼整整齊齊,精精神神先得0架.

仔仔今年3年歲,生完都肥咗好多,我無刻意去減肥,因為始終覺得女人要有少少肉先至好睇,當然唔好咁過份啦.所以我比起生之前都肥咗7-8磅,咪用衫黎到遮住缺點0羅,繼續打扮,買衫著衫,完全唔係問題,反而覺得自己變咗另一種成熟味道tim.

原文章由 Shellley 於 08-3-20 13:42 發表
Totally agree.

大宅

我生完之後完全兩個樣..個個都話7同以前唔似仲FAT左好多..
好慘呀..但真係完全冇唒時間囉~

複式洋房

一定要keep呀! 就算老公話唔洗keep, 你都一定要抽D時間去修身和做facial。 我生完兩個都係比做女時肥咗7-8lbs, 一樣去買衫和化妝。 就算唔為自已,都為吓D仔女, 當你帶D仔女返學時,你都唔想自已成個肥師奶甘, 失禮D仔女。

大宅

依家邊有時間呀,我bb2個幾月大,我依家修身都修得7788啦,不過個肚個仲有啲,著返以前啲衫好似大山婆,依家都係著以前最鬆身既衫,我都冇時間去行街買衫啦,我諗都要等到bb大啲,先至帶埋佢一齊去

大宅

生完bb後真係冇咗好多私人時間, 我個bb都11個月大啦, 講真有咗小朋友後真係少咗時間打扮, 可能又肥咗啲啦, 總係覺得著返以前啲衫好肥咁(比生前肥咗6-7磅, 由於冇介口所以廋唔返), 不過我都有抽時間去做運動, 最少一個week一次啦, keep住唔好再肥落去. 由於平時都唔化妝, 所以都冇咩大改變, 不過因為bb瞓得唔好攪到我都成日唔夠瞓, 所以呢排戴唔到隱形眼鏡, 我又唔想戴眼鏡咁肉酸, 最後決定5月做激光回復返靚樣又方便啲啦......

[ 本文章最後由 Stepy 於 08-3-27 12:01 編輯 ]

大宅

原文章由 mushroomn 於 08-3-24 13:23 發表
依家邊有時間呀,我bb2個幾月大,我依家修身都修得7788啦,不過個肚個仲有啲,著返以前啲衫好似大山婆,依家都係著以前最鬆身既衫,我都冇時間去行街買衫啦,我諗都要等到bb大啲,先至帶埋佢一齊去 ...

我個b都係兩個多月大呀, 我就未修到身, 以前啲衫都唔啱著, 所以我要買過晒啲衫。 其實只要自己分配好時間都可以扮靚靚架。我返工時個b就放係育嬰院, 到放工我就接返佢, 返到屋企除咗要照顧bb都要做埋cooking,housework。但我都會花啲時間做facial。行街買衫都可以帶埋bb架, 到時咪叫你老公睇住先囉, 一家人行街都不知幾happy。當然你一定要行啲大商場啦! 

女人扮靚啲, 行出來都自信啲, 開心啲!

別墅

真係架.....
著d鬆d衫又俾阿b wear到心口走光, 著裙仔有時"茂"低take care bb又好易分心走光...化粧搽粉又驚hi落bb度, 長頭髮/耳環bb又成日"萌", 戴手錶手鏈頸鏈抱bb又會"硬"到...所以頭2年我基本都係t shirt牛記短髮(或扎起), 冇化粧冇飾物錶都冇戴, plain過以前番中學

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 clintonma 於 08-3-28 15:05 發表
真係架.....
著d鬆d衫又俾阿b wear到心口走光, 著裙仔有時"茂"低take care bb又好易分心走光...化粧搽粉又驚hi落bb度, 長頭髮/耳環bb又成日"萌", 戴手錶手鏈頸鏈抱bb又會"硬"到...所以頭2年我基本都係t shirt牛記短 ...

回到書院女的美好時光, 都幾好, 轉個角度睇, 又有新景象。

大宅

原文章由 SaSaHon 於 08-3-27 13:52 發表

我個b都係兩個多月大呀, 我就未修到身, 以前啲衫都唔啱著, 所以我要買過晒啲衫。 其實只要自己分配好時間都可以扮靚靚架。我返工時個b就放係育嬰院, 到放工我就接返佢, 返到屋企除咗要照顧bb都要做埋cooking,house ...

有時都會偷啲時間出去行吓,返工我都堅持帶con,唔做四眼龜, 我平時都唔化妝,咁都冇乜影響,但著衫就真係麻煩,我老公都會陪我去買,但我平時去開銅鑼灣買衫,依家只係可以喺太古城買衫,所以都買唔到啱心既,銅鑼灣人多車多,我都唔想bb去,所以等多陣先啦

首頁

尾頁

跳至