少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 德國媽媽 的帖子

天性,2歲已經識講。

公爵府

系小朋友的世界不一定叫大話. 也是成長的一部分 .

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我99 教我個仔講笑,我 62 成日響佢面前講笑去呃我個仔, 但之後會補番句"我講笑咋"... 之後我個仔講左大話後又會咁講番句, 咁起碼我多數情況下我知佢講邊句真邊句假... 同埋我個仔諗野唔會直接咁接收, 佢會嘗試去諗真確性先至信.

我99 係幼稚園教師, 我相信佢咁教係有佢既原因, 同埋又能同外國人風趣d 有關o卦.... 不過講真我初初覺得好反感, 而家反覺覺得咁都算係一個方法, 當然接唔接受係見人見智.

洋房

佢講得好淡定,好似真係有發生左,攪到我都唔知邊句真

禁止訪問

男爵府

德國媽媽 發表於 14-11-9 07:44
如題
佢講大話係因為咩原因呀? 係因為怕被罰丫? 定係貪好玩丫? 又或者係其實佢都分唔清楚邊D 係真實邊D係幻想?

大宅

回覆:德國媽媽 的帖子

我小朋友3.5y已講啦

伯爵府

回覆:個女就四歳,開始學講大話,點好?

我女現在3歲都已經識講了!佢成日都為咗食糖而講大話,我都頭痛緊應該點教

男爵府

佢未必係有心講大話, 佢哋有時係幻想同現實分唔開。如果你肯定佢存心講大話的話, 你要好認真咁檢討一下你們相處溝通的方法,點解佢唔敢同你講真相。 這個年紀嘅小朋友應該最信任, 最依賴自己父母, 應該係咩都會講。留意下是不是有時反應太大嚇怕咗佢, 令佢要用大話去避免衝突。

禁止訪問

男爵府

我諗要慢慢俾時間build up 佢嘅信任。 佢做錯咩都好, 唔好咁大反應。 好平和咁同佢講要點先係啱, 唔好強調佢錯咗咩。如果佢自動say sorry 就抱下錫下佢, 讚番佢。有時要講到出哂面咁話就算你做錯, 媽媽都係咁錫你架。 千其唔好話你唔乖我唔要你呢類有破壞無建設嘅說話。小朋其實有d嘢知咩係啱咩係錯, 只係控制唔住, 或者唔小心, take it easy 啦。 如果下次佢尿尿。 不如試下唔好問/迫佢認係佢尿尿咗。 體貼d幫(係要幫) 佢講:「bb急得滯去唔切wewe, 係咪呀? 唔緊要la, 我哋換衫先la, 下次要早d去架啦。」

珍珠宮

引用:回覆+德國媽媽+的帖子天性,2歲已經識講。

原帖由 klnbbq 於 14-11-09 發表
回覆 德國媽媽 的帖子

天性,2歲已經識講。
我仔都係,問佢有冇賴臭臭,下下都話冇,其實係掛住玩吾想換片

大宅

我覺得3age前係天性, 怕比人話作古仔, 愛幻想(自己都當真), 但3age後開始識講大話而去避開一d事情, 咁就要開始正視.
我大女7age, 都會怕比我話而講大話, 或多多借口講第二樣野, 我要佢罰抄咗50句以後不講大話, 教法同以上多數mama一樣, 如果有事故,我都唔會再信你, 同埋 我會好傷心

用戶要求終止服務

我囡K2時試過講大話, 係學校拿了個玩具回來, 說是老師送給她, 我反覆問多幾次, 我話媽媽唔喜歡小朋友講大話, 這比你做錯事會更嚴重, 如果你誠實o既講真相, 媽媽唔會鬧, 反而你講大話o既就會好惡咁鬧...
結果佢講了真相, 我真係無鬧佢, 只係講咁樣不問自取是不對, 做偷的行為...
之後有一次又係類似咁, 但今次快好多去認, 因為佢自己都重覆: 係咪講大話就鬧, 做錯o既媽媽會俾機會我...
自此, 佢知道了媽媽的底線, 亦無再講大話來隱瞞事實, 反而會講我知咁做就唔o岩, 不過媽媽會原諒我...但亦無因此而肆意去犯錯, 以為我必定原諒。

我唔會講以後都唔再信佢...小朋友睇眼前的事, 佢理得你以後信唔信佢...根本唔知重要性, 佢只想今次唔俾你鬧...爸媽要讓孩子分清楚錯有輕重, 在你心目中, 說謊比做錯事嚴重。不要反應過大也是幫助孩子唔去講大話的方法, 下下少少事就大吵大鬧的話, 孩子就會怕, 會掩飾以避免被罵。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 titanlow 的帖子

水晶宮

岩岩開始發現要嚴厲制止幾次,唔好用打鬧,小朋友唔理解,可以好嚴厲咁同佢講道理:講野要同事實相符,唔好過分誇大,人地會誤會。

首頁

尾頁

跳至