單親天地

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:再三被老公和小三玩弄拋棄,好辛苦,好想死,

同情你情況,但都提醒你,唔好要咁危險喇,再去愛人當然可以啦,真心講,一世流流長,都想有個可靠嘅伴侶,但一定要避孕。女人,都要為自己著想,你可能覺得我諗太多,但我真係會考慮,自己要可以負擔到小朋友生活先會再考慮生,因為你唔可能肯定個男人係咪可以同你一直走落去。
宜家兩個小朋友都細,你快d去排公屋同拎住綜援先啦,等小朋友全部返學就出嚟返工,因為綜援咁少,好難捱,可以的話就自食其力。

水晶宮

作為女人一定要堅強,該狠心嘅時候要狠心離開,自己要對自己未來負責任先得

別墅

既然自己有甘多經驗,都甘吾成熟,唉…算吧啦…

大宅

有經驗又代表什麼呢,我也只是人,有感情的,不可能因為一次受騙,就永遠封閉自己吧,每次認識一個人,我都會先用真心對待,有錯嗎,我只是不想玩心計而已,雖然我有受傷害經驗,可是這麼大個人,我接觸的很少,圈子很小,不懂,不會的有很多,當然每次際遇是一次經驗,現在我只想解決問題,找到方向生活

侯爵府

畀面勳章

引用:有經驗又代表什麼呢,我也只是人,有感情的

原帖由 bensonhappy 於 14-11-11 發表
有經驗又代表什麼呢,我也只是人,有感情的,不可能因為一次受騙,就永遠封閉自己吧,每次認識一個人,我都 ...
用真心對待也要懂得保護自己,要避孕,而且你之前講到你男朋友咁差,咁點解又唔好好避孕呢? 明白你本身單親家庭成長,所以渴望愛同想要一個家,但你現在只是重覆上一代的路,你C6不要也吧,自己努力養大2個小朋友,之後帶眼識人,好好保護自己,路係自己選擇既,既然選擇了,就咬緊牙關往前走,亦要吸取之前的教訓,暫時不要想戀愛的事了,停一停,諗清楚之後同小朋友條路點行好過

禁止訪問

子爵府

引用:我男朋友不適合我,只是嘈架,分手就用自殺

原帖由 bensonhappy 於 14-11-10 發表
我男朋友不適合我,只是嘈架,分手就用自殺或者恐嚇我身邊的人,要挾我,我不可能和這樣的人生活
...
那你又和他上床?

子爵府

回覆:flowerrain 的帖子

就你的人生經歷而言,肚子裏的這個孩子當初更不應該留下,雖然明知道我現在說已是徒然。但每個媽媽都應該做好所以有準備工作後,再要孩子,包括心理、經濟等等。不是嗎?每個孩子也都應該在爸爸媽媽萬分期待中出生。沒錯,胎兒是個生命,它沒有選擇的權利,你可以選擇它是否出生,但你更應該想下你可以給他什麼樣的生活。
你未來,不管是否要靠政府,日子都不會好過,你辛苦的挨,孩子也跟著你一起挨,他要和你一起為你的任性買單。

珍珠宮

回覆 bensonhappy 的帖子

唔緊要啦....而家你要解決目前的問題先啦....你有無屋住緊?定租住...?咁你去揾左社工同埋走去母親的抉擇,WEBSITE:
http://www.motherschoice.com/

你問問佢地睇下點幫你先...

如要等的,就去揾份工做,因大肚我怕好多工唔請你...做住PT 先...

咁你C6,有無話比回幾多錢你做贍養費?
如真無地方住,我想社工會安排住臨時宿舍,都好過訓街先...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

分開左仲做咩要回頭,背叛1次都嫌多,根本誠信破產,做咩仲跟個衰人啊~結果搞到2個小朋友先最無辜~~你要學識咩時期下咩決定先係最好,搵人幫啦,唉

別墅

回覆 flowerrain 的帖子

agree....你既任性可以扼殺兩個小朋友既一生.....
俾心機湊大佢0地啦.....呢個係唯一你可以作出既補償!!

大宅

回覆 o_____o 的帖子

系呀,認識的時候都很好,沒人知道是這樣的,現在只想快點搞定經濟和住處

大宅

交往的時候很好呀,只是住一起發現不適合一起生活,他不想我回老公身邊,才不折手段逼我一起

大宅

我也明白,可是當初選擇生時,並不是這樣的情況,沒想到會變成甘,所以,可能會選擇寄養,不知道這樣是否對他最好,現在跟著我的確受苦,我也不忍心呀

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

謝謝,現在租的套房,可是下個月就生得,湊住大,老公根本無錢比,暫時靠奶奶有時比d嘖,今個月和奶奶借來交租,下個月不知道如何交,可能出院無地方住,宿舍又話要家庭暴力才有得申請,縱緩無離婚又拿吳到,已經約左社工告訴她老公又變了,看看如何明天也會打去母親的選擇度問問,

Macusmama    發表於 14-11-12 16:25

別墅

回覆:christinetin 的帖子

講得非常好!完全認同!

大宅

回覆 Kenji_bb 的帖子

所以現在會先搞離婚,申請縱緩,現在唯一希望可以解決經濟和住處,不用被逼遷,才能好好照顧他們,

大宅

公屋申請左三年半拉,是我唯一希望,也不知道什麼時候才落到來,可以有穩定住所,好好照顧他們到上小學,這樣可以出去返工,自食其力,

男爵府

只係有啲好奇,樓主有無係香港讀過書? 繁體字又會寫得咁好既?
暑假.....咁就過咗一半啦.

複式洋房

樓主,你小時候的經歷影響了你的婚姻,但無論如何條路自己揀的,小朋友没權選擇他們出不出生,我們把他們生下來,便有責任照顧愛護他們。
别想過去了,好好地同兩個小朋友生活吧!加油!
真係無辦法你可以揾社工幫手,佢哋好似有和諧之家那類服務

首頁
12345...9

尾頁

跳至