自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公文書上寫: the boat is in the sea
小女就問我, 為什麼不是 on the sea, 佢話因為在海上面, 佢只有五歲, 會問我這問題, 我也開心,只是我不知怎答.
同時, 我昨天我好怕, 我驗查我女公文的時, 發覺佢些英文生字寫了多個”反字”, 即是完全左右倒轉,在鏡中的字是全對的, 為什麼會這樣
有捨必有得 有得必有失

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你囡幾多歲? 有時細細個小朋友都會將英文生字反轉方向寫, 到佢地大d會有改善

大宅

鏡字,讀寫障礙其中一個徵狀,共有6個,儲齊4個就中招!不過,唔使怕,尋求專業意見,有得醫架!

禁止訪問

大宅

anyway the ans for the english qns..should be...the boat is at the sea wor!!!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

係啦, 點解 the boat is in the sea 呢
妳囡囡真係 , 得 5 歲就已經識對條問題有疑問

原文章由 WinChi 於 08-3-19 12:19 發表
公文書上寫: the boat is in the sea
小女就問我, 為什麼不是 on the sea, 佢話因為在海上面, 佢只有五歲, 會問我這問題, 我也開心,只是我不知怎答.
同時, 我昨天我好怕, 我驗查我女公文的時, 發覺佢些英文生字寫了多 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

中文同英文文法係有唔同嘅...

根據英文文法, The boat is in the sea, 用in係因為個海係大過隻船好多, 而且係包圍住隻船.

The cup is on the table係用on, 因為張枱並無包圍住隻杯.

原文章由 tingchichi 於 08-3-19 17:48 發表
係啦, 點解 the boat is in the sea 呢
妳囡囡真係 , 得 5 歲就已經識對條問題有疑問

大宅

我自己既睇法係sea係講一個好大既地方 (無邊無際), 所以用'in'. 即係我地都會話 i live in hong kong. 所以係用'in'. 但如果用water, 就可以話the boat is on the water. 如果話the boat is in the water 即係船沉了.

侯爵府

醒目開學勳章

好似在床上都用in bed的,不用on bed.
無咩特別點解吧?
eg: 'in the morning', 'in the afternoon', 'in the evening' ....but 'AT NIGHT'
死記,告訴囡囡有些是要死記的

[ 本文章最後由 春卷 於 08-3-19 22:07 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

只有 at sea, 冇 at the sea

原文章由 jess0331 於 08-3-19 13:50 發表
anyway the ans for the english qns..should be...the boat is at the sea wor!!!

首頁

尾頁

跳至