夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公每一次因為很少的事情發脾氣, 就會一連幾天不理我, 也不理bb。
我最初感到好難受, 常常不明白為什麼一個人反面可以那麼絕!
許多次我主動和解, 老公都會得串進尺...

他發脾氣時, 不理我, 不講話, 不接電話, 不理bb, 如果要返工的日子, 他會很夜才回家(這兩天都是差不多晚上12點才回來), 回來就黑面, 自己生存!
如果是假期, 他便試過不回家。
他不回家我氣得發瘋, 打他電話又不接!
這樣幾次下來, 我發覺我開始心淡了...
為了這麼一些小事可以黑面及發幾天的脾氣, 我自問做不到...

我覺得夫婦間完全沒有吵架是不可能的, 但這樣連續的黑面發脾氣數天就迫得我想發瘋了!!!!

我知道他刻意這樣做, 為了使我痛苦, 要我難受。看到我發瘋生氣流淚他就覺得自己勝利了!!!!

無情原來始終是最好!
我只要平時不去想他, 心裡痛時也不要往牛角尖裡轉, 把dvd拿來看個天昏地暗, 把小說一本又一本的去填腦子...
這樣下來, 一個星期便可以把這個人拋到外太空去了!!!!

這次他又發脾氣, 我沒有哭, 也沒有打電話給他, 也不打算跟他談了...
這樣不是太可惜了嗎? 原本好好地夫妻一場!
這由不得我, 我感到這樣的一個人真的是很討人厭...
他從不自我反省, 只看到自己的不快, 看不到別人的眼淚...
所以我的眼淚可以慳返...

我打算這個假期自己和bb去玩, 消失...
無情始終是最好!

大宅

好似我個version 喎.
溝通下先, 如果冇改善, 你又忍倒, 咪繼續囉, 忍唔倒就byebye啦.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解一個男人可以做到咁鬼小氣架,定係佢只不過係借題發揮,等自己可以出去玩又唔洗聽電話,佢咁嘅行為令我覺得佢出面可能有第二個女人,其實你自己又有無咁諗過呢?

複式洋房

原文章由 Heiki媽咪 於 08-3-19 13:27 發表
點解一個男人可以做到咁鬼小氣架,定係佢只不過係借題發揮,等自己可以出去玩又唔洗聽電話,佢咁嘅行為令我覺得佢出面可能有第二個女人,其實你自己又有無咁諗過呢? ...

有!
我有諗過佢為左咁小事發我脾氣, 又夜返又試過唔返屋企。
但我身邊的朋友都說他一這種木頭人唔會有女人, 唔會做對唔住老婆的事, 他自己都常常不恥果d有婚外情的人...

但我是那種一世背著問號做人的人, 我唔會100%信晒佢。
我會偷睇佢d sms同來電記錄, 但他習慣把沒有用的來電刪除的, 所以至今都無被我發現有疑問的資料...

洋房

無辦法最好當佢透明,但你要忍到唔好理佢,我試過咁對我以前男朋友,過左幾個月佢同我講唔慣我唔理佢,電話都無,叫我打返電話比佢

民房

逃避並不能解決問題。冷戰結束後,好好溝通一下啦,看看問題出在那裡。
一家人一起才會玩得開心吧!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同我老公未結婚果時,佢都試過有第三者,果時我身邊所有人都話佢咁怕醜同埋果時我喺佢屋企度住,都無可能會有第二個啦,但係女人嘅直覺話我知佢一定有問題,所以我果時偷偷地睇佢個手提嘅電話簿同埋sms,當時都搵唔到咩破綻,大約半個月之後我果條女send信息比佢,咁啱佢行開咗,我就順手攞嚟睇,見到xx(我老公個名) 我愛你 xx(條女個名),我睇到火都嚟埋咪即刻則問佢囉,咁佢先無得抵賴咋. 所以我建議你唔好鬆懈,要keep住睇佢嘅表現,如果無事就梗係好啦,如果佢真係有第二個女人都起碼可以得個知字,唔洗成世比佢咁樣呃住,搞到自己咁辛苦吖麻.
p.s.我唔係話你老公一定有第二個女人呀,只係叫你自己小心d,對你自己都有保障吖麻

男爵府

妳老公同我老公很相似
所以每次他發脾氣的時候
我就會覺得他極度討厭

複式洋房

原文章由 jojoliu 於 08-3-19 13:48 發表
無辦法最好當佢透明,但你要忍到唔好理佢,我試過咁對我以前男朋友,過左幾個月佢同我講唔慣我唔理佢,電話都無,叫我打返電話比佢

我係果d性格好急d人, 一吵架就想快快解決, 唔鐘意拖幾日, 你可以幾個月唔同佢講野, 我寫個服字比你。

如果我地一個月都唔講野, 我發神經死左啦!

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係~好討厭...

複式洋房

原文章由 terryli106 於 08-3-19 13:58 發表
逃避並不能解決問題。冷戰結束後,好好溝通一下啦,看看問題出在那裡。
一家人一起才會玩得開心吧!

奇實我係一個好多理論既人, 每次同佢吵架或冷戰完, 我都有檢討, 亦有同佢分析過件事, 亦常常輔導佢同自己。

不過見佢都係依然故我, 我就覺得好累好累...

有時消極d諗, 係佢搞到個家咁樣, 但責任就係我度??!!
唉! 但消極完, 咪又係我自己平衡返自己, 自己輔導自己, 然後同自己講, 我的優點是善忘...
而家要改為 : 我的優點是無情!!!!!

複式洋房

原文章由 Heiki媽咪 於 08-3-19 13:59 發表
我同我老公未結婚果時,佢都試過有第三者,果時我身邊所有人都話佢咁怕醜同埋果時我喺佢屋企度住,都無可能會有第二個啦,但係女人嘅直覺話我知佢一定有問題,所以我果時偷偷地睇佢個手提嘅電話簿同埋sms,當時都搵唔到咩 ...

奇實我都唔明, 正如你所說, 你老公都日日係屋企, 點解仲會有第三者????

但我有一種奇怪的念頭, 就係當佢咁樣令我好討厭的時候, 我就會諗搵過第二個啦!!!!
但諗還諗, 我知道我是不可能做這種事的。
但男人卻又唔同...
是否我這樣使他生氣 (唉! 當係我唔岩), 他便覺得有理由去找另一個人安慰下心靈?
這樣是否等於是我親手把老公推出家門...

疑惑中...

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-19 12:25 發表
老公每一次因為很少的事情發脾氣, 就會一連幾天不理我, 也不理bb。
我最初感到好難受, 常常不明白為什麼一個人反面可以那麼絕!
許多次我主動和解, 老公都會得串進尺...

他發脾氣時, 不理我, 不講話, 不接電話, 不理 ...

似乎你老公唔想改善情況. 甘你 disappear 幾日 ~ 唔搵佢, 唔 care 佢, 佢有物反應 ?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

男人小氣又真係幾難頂既
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-19 14:26 發表
奇實我都唔明, 正如你所說, 你老公都日日係屋企, 點解仲會有第三者????
但我有一種奇怪的念頭, 就係當佢咁樣令我好討厭的時候, 我就會諗搵過第二個啦!!!!
但諗還諗, 我知道我是不可能做這種事的。
但男人卻又唔 ...

我都懷疑我個 c6 有 something wrong. 佢都系日日在家. 間中返 China 做野 (唔算多), but 學我 fd 講如要有第 3 者, 一杯 coffee 時間都 good enought.

如果真系比我 find out and prove ~~~~ 哎 ! 想知 ~ 但怕知系真時 how to handle.

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-19 14:11 發表

我係果d性格好急d人, 一吵架就想快快解決, 唔鐘意拖幾日, 你可以幾個月唔同佢講野, 我寫個服字比你。

如果我地一個月都唔講野, 我發神經死左啦! ...

我都系性急 ge 人, 不過有時唔系你想盡快 solve 就可以, 都要睇對方物態度, 我個c6 成日當時運高 睇我唔到 ~ 聽我唔到. 亦因為屋企有小朋友, 我唔想同佢嘈. 如是乎冷戰時間拖成幾個月. 大家互當透明. 佢向房, 我就向廳, 大家話題只會傾有關阿女事情. 系好辛苦. 冷戰最近解除 ~ 但關系都系時好時壞.

女人直覺話我知個c6 有 d 野, but not sure at this moment.

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-3-19 14:50 發表

似乎你老公唔想改善情況. 甘你 disappear 幾日 ~ 唔搵佢, 唔 care 佢, 佢有物反應 ?

我老公係一個好絕的人, 我消失幾日, 佢都唔會有咩反應!!!!
我試過帶埋bb走去朋友度過夜, 佢都無理。

我無試過消失幾日咁多, 不過我諗如果我真係咁做, 佢只會更差, 唔揾我, 唔理我, 咁冷戰會再延長, 咁我可能會痴線架!!!!
唉! 佢無發脾氣無野時, 係好好架!
但每次這樣的時候, 我成個腦就只有兩個字.... 離婚!!!!!!

但為左咁小事離婚又好無聊!!!!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-3-19 15:07 發表

我都系性急 ge 人, 不過有時唔系你想盡快 solve 就可以, 都要睇對方物態度, 我個c6 成日當時運高 睇我唔到 ~ 聽我唔到. 亦因為屋企有小朋友, 我唔想同佢嘈. 如是乎冷戰時間拖成幾個月. 大家互當透明. 佢向房, 我就 ...

你地冷戰左成幾個月!!!!!
我真係無法想像咁樣既生活會點!!!!!

我怕自己忍唔住, 又主動同佢和解。
問題唔係我主唔主動, 而係我係無錯。

我地為咩鬧交呢? 就係因為阿女出緊牙, 口腔期, 好鐘意用舌口周圍"lam", 個女得一歲人, 自我控制能力有限, 但佢就好惡咁鬧佢, 唔比佢食手指, 女女就喊到發生命案咁款, 我咪我聲好氣咁話, 個女食手指唔岩, 但你同佢講佢會明, 唔駛咁大聲咁惡鬧佢架, 最多幫佢擦下手, 保持清潔啦!
但老公就為左我唔站係佢同一陣線, 就發晒脾氣啦!

我次次都主動和解, 我岩我唔岩都主動和解, 好累呀!

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-19 15:11 發表

我老公係一個好絕的人, 我消失幾日, 佢都唔會有咩反應!!!!

我無試過消失幾日咁多, 不過我諗如果我真係咁做, 佢只會更差, 唔揾我, 唔理我, 咁冷戰會再延長, 咁我可能會痴 ...

你老公一向都系為左小事會發好大脾氣 ?
哎~ 完全明白啦 ~ 忍 ! 郁下講離婚咩, 如果系甘, 離左 N甘多次 loo.

我唔可以帶 d 女閃 ga. 我老公會叫我自己走 ~ 阿女系佢心肝.

複式洋房

原文章由 sulamita 於 08-3-19 15:11 發表

我無試過消失幾日咁多, 不過我諗如果我真係咁做, 佢只會更差, 唔揾我, 唔理我, 咁冷戰會再延長, 咁我可能會痴 ...

你老公唔只絕,仲好好勝同報復心強,佢知道你嘅弱點,故意當你透明咁多日仲要玩失蹤嚟激你,咁樣冷戰法係好傷感情,俾佢每次嬴左又點啫?我有d懷疑佢愛你有幾深?

未結婚前我都會經常同c6冷戰可以成個月,但係婚後同一屋簷下就絕對唔會冷戰過夜.

首頁

尾頁

跳至