夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-20 10:02 發表

原來大家都係家有惡獅!!!!!

我c6都係c子坐架,但又冇你c6咁woo
不過有時明明係佢唔岩先,佢唔會主動道歉架,我咪唔理佢lor,佢忍唔住ga話,會走過黎攬下我,我份人又唔多計較,就算佢冇say sorry,佢主動過黎攬我,就已經表明左佢知自己衰左la,咁我又會當冇野咁,要佢錫返lo,但有時如果係我唔岩先,個衰佬都識黑我面唔理我ga,到我自己平靜左落黎之後,知道自己衰左la,去嗲下佢,佢又冇事lor,但係如果一有關於99 ga野,c6點都會幫99的,就算99唔岩都係咁,以前就會因為99而成日嘈,感情好差呀 ,e+我醒左la,絕少係c6面前講99,最多係上網訢下苦lo,有網友安慰完,心情會好d,同c6感情都好d

翡翠宮

原文章由 hinhofion 於 08-3-21 18:52 發表

我c6都係c子坐架,但又冇你c6咁woo
不過有時明明係佢唔岩先,佢唔會主動道歉架,我咪唔理佢lor,佢忍唔住ga話,會走過黎攬下我,我份人又唔多計較,就算佢冇say sorry,佢主動過黎攬我,就已經表明左佢知自己衰 ...

我發覺我d脾氣就似足你地c6~~~

每次都係我發脾氣先,佢就係咁講道理,就算明知係自己錯我都唔會主動say sorry,就算係佢錯,我要佢say sorry,佢都會say~~~

但跟住佢知我下左啖氣就後,佢就會走黎追究,佢會帶笑咁話"其實頭先明明係你錯,你知唔知錯???"跟住就會要我向佢say番sorry,如果我唔肯佢就會煩到我say為止~~~

因為我地講好左,邊個做錯邊個就一定要向對方say sorry~~~

大宅

原文章由 小manman 於 08-3-21 18:59 發表

我發覺我d脾氣就似足你地c6~~~

每次都係我發脾氣先,佢就係咁講道理,就算明知係自己錯我都唔會主動say sorry,就算係佢錯,我要佢say sorry,佢都會say~~~

但跟住佢知我下左啖氣就後,佢就會走黎追究,佢會帶笑咁話"其 ...

以前我好執著sorry e個字眼,但e+可能人大左la,個仔又大la,睇化左lo ,佢用行動過黎攪下,錫下都算係一種道歉了

公爵府

畀面勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-3-21 16:39 發表
以前我老公鬧我時, 我會好嬲, 然後好委屈咁喊晒(佢都可以為左好小事黎鬧我, 例如有日落毛毛雨, 我地冇帶遮, 我用左12蚊買把遮, 佢可以鬧足我幾個鐘, 然後之後的一星期每日都提住!!)

而家佢鬧我, 我唔會出聲, 等佢道 ...

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-20 10:16 發表
我好失敗!
尋晚都係沉唔住氣, 打比佢, 本來係想交帶佢今朝帶bb去打肺炎針。
佢話放假先帶去打, 我話放假都有得打, 佢話有...
咁我叫佢今晚去接bb放學(bb返育嬰院), 佢問點解要佢接, 我話唔通淨係我理bb, 你就可以用 ...

Sulamita, 點呀你, ok 嗎 ? 見你的留言, worry 你呀.

我 Easter 同 6299 + C6 and kids 去左旅行. 當中當然有激氣啦. 有一晚我嬲到瞓唔到 ~ 哎 ~ so what ? 無人會care啦. C6 眼中只要 6299 & kids 開心就足夠. 我回想我 fd 勸我一句 "當系一種功德啦, 唔好嬲"

take care !

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-3-25 17:07 發表

Sulamita, 點呀你, ok 嗎 ? 見你的留言, worry 你呀.

我 Easter 同 6299 + C6 and kids 去左旅行. 當中當然有激氣啦. 有一晚我嬲到瞓唔到 ~ 哎 ~ so what ? 無人會care啦. C6 眼中只要 6299 & kids 開心就足夠 ...

多謝各位關心!
果晚同佢講完要離婚, 佢返到屋企之後題都無題, 第二日就打電話比我, 都係話我唔o岩, 成日做和講d野令佢唔開心, 但就絕口不題離婚的事。
後來佢黎我公司接我放工, 大家都無野講架... 到第二朝, 又係我忍唔到, 同返佢講野, 又氹佢笑....唉!!!!!
但我再同佢講, 唔可以自己發脾氣就咩都唔理, 仲精神折磨我, 我真的好生氣, 佢就扮晒聽唔到!!!!!!

我以前好少情緒低落的, 結婚後情緒真的大起大落及差了很多, 喊的次數也多了。
我認為有個小氣丈夫的, 真係會好辛苦, 我eq唔夠, 好怕自己會有抑鬱, 同佢講佢就明d唔明d, 成日以為佢做得到既, 我都可以(佢話好似好多男人咁, 唔開心既野唔諗就唔會煩, 講就易!)

翡翠宮

原文章由 sulamita 於 08-3-26 11:30 發表

多謝各位關心!
果晚同佢講完要離婚, 佢返到屋企之後題都無題, 第二日就打電話比我, 都係話我唔o岩, 成日做和講d野令佢唔開心, 但就絕口不題離婚的事。
後來佢黎我公司接我放工, 大家都無野講架... 到第二朝, 又係 ...

似乎你地都好似無解決到個問題喎!!!

佢仍然覺得係你唔啱,但你又肯主動同佢講番野,仲氹番佢笑,你同佢講數,佢仲扮聽唔到,即係佢完全無打算妥協,今次又係你認哂低威,注定你比佢食住~~~

[ 本文章最後由 小manman 於 08-3-26 11:41 編輯 ]

複式洋房

原文章由 小manman 於 08-3-26 11:39 發表

似乎你地都好似無解決到個問題喎!!!

佢仍然覺得係你唔啱,但你又肯主動同佢講番野,仲氹番佢笑,你同佢講數,佢仲扮聽唔到,即係佢完全無打算妥協,今次又係你認哂低威,注定你比佢食住~~~ ...

係!!

所以我真係好想睇下邊個有好方法, 我知道改變佢唔係一時三刻可以做到的, 避開佢d地雷又要好高技巧, 我自問未做到。
奇實我姐夫都係D好火氣大既男人, 我家姐D EQ就高好多, 佢成日同我講, 兩公婆係咁架!
而家姐夫D火都收晒啦! 不過我家姐都等成十幾年先收成正果呀!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 sulamita 於 08-3-19 12:25 發表
老公每一次因為很少的事情發脾氣, 就會一連幾天不理我, 也不理bb。
我最初感到好難受, 常常不明白為什麼一個人反面可以那麼絕!
許多次我主動和解, 老公都會得串進尺...

他發脾氣時, 不理我, 不講話, 不接電話, 不理 ...

同你一樣,個C6發脾氣時直情當我是死人一樣,試過兩個月5理5采; 屋企的家務全部要我做,從來沒話幫手;星期日我或者阿囡病時都會自已一個人出街(5會話俾你知去那裡几時返);一日都5會打個電話俾我. 我打俾佢都沒講完佢就收線;囡囡病時日夜都是我照顧. 總要嫌我對個囡所作的一切,樣樣都5妥,樣樣都信5過我但樣樣都要靠我. 到現在囡都已經差不多4歲,如果佢星期六放假阿女跟佢一天, 佢都話搞5定.

我5明的男人的腦是否有是用?直情....絕. 好想同佢調轉身份!!

最初同你一樣都是好難受, 現在我就當睇5到佢發脾氣, 試下慢慢5緊張佢,同埋5想理的事就5理,對自已好D. 就OK啦!!!
C6們都是:犯賤!!!只怪的自已對佢太好.

子爵府

原文章由 sulamita 於 08-3-26 11:58 發表

係!!

所以我真係好想睇下邊個有好方法, 我知道改變佢唔係一時三刻可以做到的, 避開佢d地雷又要好高技巧, 我自問未做到。
奇實我姐夫都係D好火氣大既男人, 我家姐D EQ就高好多, 佢成日同我講, 兩公婆係 ...

我覺得你家姐講得好好!

我們應該明白一個道理:家不是一個講道理的地方.
另外,我覺得5應該下下都講"離婚"!
試想我們為頭家付出几多!!!

大宅

原文章由 sulamita 於 08-3-26 11:58 發表

係!!

奇實我姐夫都係D好火氣大既男人, 我家姐D EQ就高好多, 佢成日同我講, 兩公婆係 ...

甘你家姐都系先苦後甜, 有 d couple 系一向 ok, but 愈老愈顛 ~ 脾氣變得古怪. 聽聞我62 後生時脾氣 ok ga. 而家年紀大, 愈黎愈易發老脾 ~ 我好驚 ~ 我怕我個 c6 會似 62 呀. 我而家都要受氣, 再到老 d 時個 c6 似足晒 62 我死梗.

其實真系好難有個好方法. 我都搵緊 ~ 最慘系個 c6 唔覺得自己有問題, 成日認為系老婆出現問題 ~ 死咪, 所以真系要等佢地自動自覺去變先得.

複式洋房

原文章由 小紅 於 08-3-26 12:17 發表

我覺得你家姐講得好好!

我們應該明白一個道理:家不是一個講道理的地方.
另外,我覺得5應該下下都講"離婚"!
試想我們為頭家付出几多!!! ...

我明白唔應該下下都講"離婚"!
今之係我第一次失控講呢句說話, 相信亦唔會隨便再講。
唉! 當時真係好鬼失控!

子爵府

原文章由 sulamita 於 08-3-26 16:09 發表

我明白唔應該下下都講"離婚"!
今之係我第一次失控講呢句說話, 相信亦唔會隨便再講。
唉! 當時真係好鬼失控!

你不要怪責自已, 呢D時候失控好正常,應該話是俾佢激到失控.
其實都是我們太"緊"班C6啦! 班臭男人生在福中5知福!!

作為女人要活得開心D!費事睇面色作人!!

大宅

我好討厭冷戰呢家野

子爵府

原文章由 sulamita 於 08-3-26 11:30 發表

多謝各位關心!
後來佢黎我公司接我放工, 大家都無野講架... 到第二朝, 又係 ...

我覺得你的個性是外強內柔形, 大情大性, 好容易開心和5開心, 內心放5到事情, 有所有事都會講, 講完又5會記仇個種. .
因為我都是這種人.不過有時自已得罪人自已都5知個下慘!

所以為了自已都應該改變一下, 開心又好5開心又好,講少几句費時得罪人啦!

子爵府

原文章由 man4good 於 08-3-26 16:58 發表
我好討厭冷戰呢家野

喜歡冷戰個個都好5正常!!!!

兩公婆嘈下都是好事,起碼的好處是:知道對方的想法, 或者話從對方的角度找自已的錯處.

冷戰只會令大家各有各想, 沒有絲毫的好處!

子爵府

畀面勳章

原文章由 小紅 於 08-3-26 17:26 發表

喜歡冷戰個個都好5正常!!!!

兩公婆嘈下都是好事,起碼的好處是:知道對方的想法, 或者話從對方的角度找自已的錯處.

冷戰只會令大家各有各想, 沒有絲毫的好處! ...

完全同意你講法

別墅

成日吵親都係甘唔叫做小事呱
係我就頂唔順啦!
曾經都有一段很長時間我c6對我好冷淡
但他自己覺得他忙,所以對我冷淡係正常的
住埋同一簡屋,他有他係厛我有我係房
個种心情真係好難受,好大隔膜
我有時哭他又辦唔知,他有他睡我有我睡
真係好辛苦!

所以我係決定左要同bb搬出去,自己生活
但都係簑心軟,俾他埃返!
伊加他叫做做返啪拖時的6,7成啦!

原文章由 sulamita 於 08-3-19 15:11 發表

我老公係一個好絕的人, 我消失幾日, 佢都唔會有咩反應!!!!
我試過帶埋bb走去朋友度過夜, 佢都無理。

我無試過消失幾日咁多, 不過我諗如果我真係咁做, 佢只會更差, 唔揾我, 唔理我, 咁冷戰會再延長, 咁我可能會痴 ...

首頁

尾頁

跳至