自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

點寫俾舅母同表弟? (舅父唔黎)

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

婚宴?
都係闔府統請, 黎唔黎都照寫, 以同一家庭為單位
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

係呀,wedding. 咁寫舅父閤府統請定 xxx 閤府統請??thanks

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個電話請佢來,但舅父唔來你咪打電話同舅母講請佢來飲low,除非舅父都講明兩個都唔來.

而表弟係同你平輩,係要出張帖比佢,xx表弟咁就得架啦.

<br><br>

伯爵府

XXX舅父大人閤府統請

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:點寫帖俾長輩

應該是「闔」,不是閤

男爵府

正常應該以你爸名義出,爸爸唔喺度就用媽媽名義出
如果佢地2位都唔喺度先係仔女出

珍珠宮

一定係 閤府統請,唔理邊位成員黎定唔黎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個

原帖由 chinatea 於 14-11-10 發表
戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個電話請佢來,但舅父唔來你咪打電話同舅母講請佢來飲low,除非舅父 ...
點解你咁奇怪嘅咁發帖. 舅父長輩理應要發帖. 你反而發比表弟. 如未結婚就更加唔駛另發帖.

如結咗婚冇理由比表弟而唔比舅父母. 禮規不符.

伯爵府

引用:點寫俾舅母同表弟? (舅父唔黎)

原帖由 happy314 於 14-11-10 發表
點寫俾舅母同表弟? (舅父唔黎)
最親親戚唔是旦一方到與唔到. 都喺寫男嘅名+稱呼 (闔府統請)。 這是禮數.

不過如你父母在生. 應是你父母名義發帖. 稱呼就有分別. 照理應喺你爸爸邀請你舅父. 帖上寫 (哥哥)大舅 / (弟弟)細舅 XXX(全名) 先生夫人

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 pooh仔 的帖子

我當年嫁女就因為發帖問題,比我媽剷到甩肺,我開始寫帖時,我問爸爸屋企係唔係一人一張帖,我老豆話:父母唔洗比帖,兄弟姊妹結左婚就比帖,妹架就寫妹夫架,亞哥冇結婚就打個電話請佢來飲.
我照做比我媽鬧到嘔,佢話要我寫父母大人合府統請,好啦,我照寫,我就比3舅父鬧我,因為我都有寫帖比d舅父同亞姨,就比佢地話,我嫁女,父母,舅父亞姨都係至親,唔洗出帖,因為都算係至親請人飲來高興.

但d老表同輩就要出帖,收人帖都要做人情,長輩唔洗比帖即唔洗收人情來飲就好啦,不過好多長輩都會打金器,因為都要敬茶呀.

可能大家鄉下唔同,長輩咁教我地後輩咪咁做low,你覺得唔岩但我d舅父係咁教,唔通我反駁佢地咩,我16號娶新抱啦,都只係派帖比朋友,親戚打個電話就得架啦,.
<br><br>

伯爵府

引用:戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個

戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個電話請佢來,但舅父唔來你咪打電話同舅母講請佢來飲low,除非舅父 ...
舅父一定要出帖既喔。

侯爵府

畀面勳章

咁樣樣都得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chinatea 發表於 14-11-10 10:16
當年結緍時阿媽教: 兄弟姐妹如結左婚都要發, 係尊重~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

以你父母名義發帖架喎

男爵府

beanysc 發表於 14-11-10 10:27
正常應該以你爸名義出,爸爸唔喺度就用媽媽名義出
如果佢地2位都唔喺度先係仔女出
對, 是用父母名義出帖

伯爵府

引用:回覆 pooh仔 的帖子我當年嫁女就因為發帖問

我當年嫁女就因為發帖問題,比我媽剷到甩肺,我開始寫帖時,我問爸爸屋企係唔係一人一張 ...
哦. . 你娶心抱/嫁女又唔同喎. 樓主喺主角喎.

你娶心抱/嫁女用你名義發帖. 你嘅兄弟姐妹可以電話通傳都不是問題.

伯爵府

回覆:chinatea 的帖子

你嘅老表另發帖. 喺佢哋已一家一主. 因唔知你是否一定邀請 .禮貌上要發帖.

親兄弟姐妹就預咗嚟飲. 點計佢喺佢哋親姪/甥. 發唔發帖就你哋自己傾掂.

樓主出嫁. 理應以父母之名發帖. 樓主表弟既喺佢父母嘅外姪再加上未結婚. 冇理由出帖比外姪. 結咗婚就需要. 但姪有帖又冇理由佢父母(舅) 冇帖㗎喎.

水晶宮

回覆 Myluckybaby 的帖子

岩岩問過舅父,佢話亞公教落,如果我亞媽出帖比佢d細佬妹就岩,我係後輩,唔洗出帖,係親自請舅父亞姨來飲架.除非我亞媽同佢d兄弟妹唔熟唔多來往就出帖睇下人地來唔來.
<br><br>

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

chinatea 發表於 14-11-10 11:46

我當年嫁女就因為發帖問題,比我媽剷到甩肺,我開始寫帖時,我問爸爸屋企係唔係一人一張 ...
你應該跟父親做先對⋯⋯因為你未婚前是跟父姓⋯⋯鄕例應跟隨父親意思⋯⋯舅父不是與你同姓氏⋯⋯所以鄉例不同

首頁

尾頁

跳至