自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我想問下各位意見, 如果用收入既15%買保險會唔會好多呢??

珍珠宮

畀面勳章

睇你人工幾多啦..同埋愛黎買d咩保障,如果係基金投資,可以隨時拎得返,而係唔覺吃力..咪買囉....
咁如果是BB保險,就真係要因應自己能力去諗囉

[ 本文章最後由 arale1668 於 08-3-19 15:33 編輯 ]

複式洋房

原文章由 zeroling401 於 08-3-19 15:03 發表
我想問下各位意見, 如果用收入既15%買保險會唔會好多呢??

我就用左30%係保險+基金,當係saving+保險
其實我覺得係應該諗,你買既保險夠唔夠cover多過用幾多%去定
假如cover就夠,用幾多錢買都冇用

我諗你搵多幾個保險人傾傾,一來當係知多d,二來又可以做下比較
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

大宅

好媽媽勳章

回覆 #2 arale1668 的文章

其實我原本供緊一份保險係人壽連一o的婦女病,咁我而家想加o的意外同住院,但我又唔想搵返同一個agent, 所以搵左另外一間保險公司, 佢sell 我個plan又有人壽成份, 咁變相我就買多左, 所以唔知買唔買好???

[ 本文章最後由 zeroling401 於 08-3-19 17:02 編輯 ]

別墅

原文章由 zeroling401 於 08-3-19 16:56 發表
其實我原本供緊一份保險係人壽連一o的婦女病,咁我而家想加o的意外同住院,但我又唔想

如果是你個人入息的15%
那算是多了...
一般來說
用人工的 8 - 12% 作個人保障之用

如果是單身, 你又搵10000/月
即是用800 - 1000
如果是家庭 (為父母者)
即是約用1200

不過
所有數字都只是參考
現實情況才最重要

你提到的都只是基本保障
都是需要的

你所指的15%
到底是幾多錢呢
可以說說嗎

aln ;)

別墅

原文章由 zeroling401 於 08-3-19 16:56 發表
其實我原本供緊一份保險係人壽連一o的婦女病,咁我而家想加o的意外同住院,但我又唔想搵返同一個agent, 所以搵左另外一間保險公司, 佢sell 我個plan又有人壽成份, 咁變相我就買多左, 所以唔知買唔買好??? ...

其實好多保險公司都可以獨立買住院同意外保障
你可以向個agent要求
無必要買太多儲蓄保險來加重自己負擔

aln ;)

首頁

尾頁

跳至