單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我未婚懷孕,12月頭就生啦!同屋企人一齊住,好想生完出返嚟做嘢,但係無人幫我湊到Bb!有無人可以俾到意見我點做好!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:未婚單親

搵育嬰園或者社區保母啦,不過要快,好難有位㗎

別墅

引用:搵育嬰園或者社區保母啦,不過要快,好難有

原帖由 littlegoldfish 於 14-11-10 發表
搵育嬰園或者社區保母啦,不過要快,好難有位㗎
Thanks so much

大宅

搵屋企人幫手湊?

別墅

回覆:Onepointpoint 的帖子

唔得呀!我媽咪好無交帶,成日唔返屋企!我爸就怕湊比較細個嘅BB!

男爵府

月餅勳章

回覆:Joyss1016 的帖子

十二月生而家至揾嬰園?分分鐘等到兩歲都冇位!
而家只有四個選擇:社區保母,家人,自費請ee或工人!

複式洋房

如果屋企人幫到你收入來源,你可以等BB大D先返工,因為你出黎返工搵埋都未必夠比錢請人幫你湊B,其實自己選擇左呢條路一定係好難行,因為我都係過來人,除左錢既問題,身邊既親戚朋友對你既目光~你都要處理得好好,因為要成為堅強又開朗既媽媽1D都唔容易,你而家一定要保持愉快既心情面對未出世既BB!!加油

侯爵府

引用:我未婚懷孕,12月頭就生啦!同屋企人一齊住

原帖由 Joyss1016 於 14-11-10 發表
我未婚懷孕,12月頭就生啦!同屋企人一齊住,好想生完出返嚟做嘢,但係無人幫我湊到Bb!有無人可以俾到意見 ...
好多ee都有幫人湊初生BB賺錢的,有D仲可以留宿,有D就你返工放去ee屋企放工自己湊番!

別墅

引用:如果屋企人幫到你收入來源,你可以等BB大D

原帖由 Cherry520 於 14-11-15 發表
如果屋企人幫到你收入來源,你可以等BB大D先返工,因為你出黎返工搵埋都未必夠比錢請人幫你湊B,其實自己選 ...
親友嘅眼光我唔介意,我只係希望可以揾多啲錢等小朋友同自己過得好啲!

別墅

回覆:babytszkin 的帖子

但係我唔知可以經咩途徑揾呢啲EE

複式洋房

回覆:Joyss1016 的帖子

社區中心有D托兒既ee,但好似要經社工介紹

侯爵府

引用:但係我唔知可以經咩途徑揾呢啲EE

原帖由 Joyss1016 於 14-11-16 發表
但係我唔知可以經咩途徑揾呢啲EE
以前我知道糸百佳惠康有ee貼廣告板!而家你可以去bK論盡家傭之鐘点工人开留言問下有無人可以幫到你

別墅

引用:社區中心有D托兒既ee,但好似要經社工介紹 +

原帖由 Cherry520 於 14-11-16 發表
社區中心有D托兒既ee,但好似要經社工介紹
Thx!我會試下去問

別墅

引用:Quote:原帖由+Joyss1016+於+14-11-16+發表

原帖由 babytszkin 於 14-11-16 發表
以前我知道糸百佳惠康有ee貼廣告板!而家你可以去bK論盡家傭之鐘点工人开留言問下有無人可以幫到你

...
Thx!

大宅

好無耐無助呀你, 試下搵社工可唔可以幫到。

別墅

引用:好無耐無助呀你,+試下搵社工可唔可以幫到。

原帖由 chloechloemama 於 14-11-17 發表
好無耐無助呀你, 試下搵社工可唔可以幫到。
我會試下自己揾下,真係攪唔掂我會揾社工幫手㗎thx!!!

大宅

我都係岩岩7w , 同是天涯淪落人

別墅

引用:我都係岩岩7w+,+同是天涯淪落人 +

原帖由 aggieyuen 於 14-11-17 發表
我都係岩岩7w , 同是天涯淪落人
加油!我仲有2星期就生!一個人待產其實真係感覺比較淒涼,咩都要自己攪,但係加油啦!無嘢會為難到做媽媽嘅女人

大宅

無錯, 我上呢到見到好多JM都互相支持大家, 我就覺得唔係得自己一個..而且我深信BB第時一定會好錫好錫媽媽既

別墅

引用:無錯,+我上呢到見到好多JM都互相支持大家,+

原帖由 aggieyuen 於 14-11-18 發表
無錯, 我上呢到見到好多JM都互相支持大家, 我就覺得唔係得自己一個..而且我深信BB第時一定會好錫好錫媽媽既 ...
所以你要加油!待產呢個時候中間會有情緒低落,但係你有咩問題都要揾人傾呀!因為有時情緒真係會好失控

首頁

尾頁

跳至