懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我13週﹏但係都仲未介到煙﹏
其實都知會影響bb﹏但係愈唔食得就愈想食
日日都話會仲...但係真係少d決心都好難做到-0-
心癮太勁了~

珊瑚宮

好媽媽勳章

wa........快 d 下決心介 la , 第日 bb 出咗世有咩事你就後悔喇

複式洋房

之前我都好似你咁好難戒到...到後尾一想食的時候就即刻想係肚入面個bb...如果生咗出來係一支煙嘅時候你咪仲驚...想下想下就唔想食架喇...我記得食最後一支煙時候仲係咁鬧自己呢...所以你快d戒咗去喇!!!

大宅

我一知有左,就即刻介~~
連我老公都唔準喺我隔離食~
屋企同架車更加謝絕食煙~~

我個大仔成日都有呼吸系統毛病,就係唔知關唔關佢事~
佢入過兩次醫院tim啦~
我陀大仔時,我又係一知有左就介,諗起都反胃果隻,
但係佢就成日喺我隔離食煙,話無事wow~
到最尾當然俾人鬧啦~
佢先至喺我7/8個月時唔喺我隔離食咋~

你好快d介啦~
香港空氣已經唔係好,你仲食煙,佢真係好易會有呼吸系統毛病架!
我都擔心大仔會變哮喘呀

民房

我都未介到 ...
我全屋人都食!老爺奶奶,老公,姑仔個個都食 ...
我已經食少o左 , 依家一日食4枝到啦,
我每次食都摸吓個肚, 跟住食3-4啖就唔食 lu.

一齊為BB努力啦!

[ 本文章最後由 bluuue 於 08-3-20 09:29 編輯 ]

複式洋房

吓....... 我有左頭5WEEKS既時候都有食, 到左第6WEEKS開始作嘔作悶, 之後到最近仲誇張, 唔好話食丫,連聞到煙味都想作嘔反胃, 我諗我有左呢9個月都唔會食到煙架啦........

而我老公見我唔食, 佢都陪我一齊唔食煙, 因為D書話吸二手煙同自己食係冇分別架, 所以為左BB著想, 我地都會介煙的....

我有個朋友, 佢大住肚都照食煙, 結果生出黎個BB氣管比其他正常人窄, 到左夜晚佢咳到收唔到, 仲要即刻帶佢去急証, 其實你而家戒下辛苦D, 第時等BB出左世, 你再食返都冇問題啦, 你食煙就等於個BB食煙架啦......

別墅

各位吸煙的媽媽:

我本身係不吸煙的, 說真的也很討厭吸煙的人, 因為佢地要我也食二手煙, 而且我更心痛吸煙的孕婦, bb係你肚裡面, 你食什麼, 他/她也會吃什麼, 你自己的孩子, 你竟然忍心要佢只有小小的生命就食煙, 試想一下一個幾歲的小孩子, 你看見他/她食煙也會覺得不好吧, 那何況是一個仍在你肚裡成長中的bb, 要不你就不要要bb, 有了就應該對自己和bb負責的, 老公我經常跟你在一起的人, 也不應該吸煙的, 其他人可以不愛你的孩子, 但bb係你肚裡, 你係唯一真的感受到他存在的那個人, 你怎麼可以這樣對待你的小孩? 如果你還是繼續的話, 我真的為你肚裡的bb感到可憐!

或許我不明白煙引的痛苦, 但我明白做一個媽媽應負的責任!

大宅

你試下想食煙既時候轉移去做其他野...例如:做下家務,睇下書,睇下電視,上下網,出去散散步....大把野可以轉移到啦!!

祝各位準媽媽介煙成功,bb健健康康!!!!

別墅

原文章由 sarahlmf 於 08-3-20 12:22 發表
各位吸煙的媽媽:

我本身係不吸煙的, 說真的也很討厭吸煙的人, 因為佢地要我也食二手煙, 而且我更心痛吸煙的孕婦, bb係你肚裡面, 你食什麼, 他/她也會吃什麼, 你自己的孩子, 你竟然忍心要佢只有小小的生命就食煙, 試 ...

唉, 我都同意... 我大肚, 有時拖住小朋友, D 人喺我隔離係咁噴煙已經想鬧佢... 你地自己想肺癌就好啦, 唔好咁迫人陪葬嘛... 我想像唔到有孕婦居然食煙(十幾歲俾人搞大肚D無腦妹妹仔例外), 如果煙癮係犀利過你生個健康BB既決心, 咁不如趁早落左佢吧.. 生個健康BB冇爸爸媽咪去保良局都仲可以生活, 生個病君俾你有幾百億身家照顧佢又點, 病係好慘架尤其小朋友

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

我都係知道有左就冇食, 到生完返番工對住的文件好煩至食返, 都只係返工食, 夜晚返去揍b就緊係唔食喇.
我本來以為成功介左, 因為之前聞到煙味都好反感.
我佗住個陣, 我老闆仲係公司係咁食, 真係想打去控煙辦篤佢出來.

別墅

係街到, 如果我見到孕婦食煙, 我真係會想鬧佢!

民房

可以試吓得閒就去D唔食得煙o既地方 , 唔好俾自己有機會食。好似去圖書館咁, 又唔食得煙, 又可以搵吓D有關BB o既資料! 起碼搵緊書時都食少兩支啦~
**尤其依家有o左 BB, 情緒唔多好, 我開始一唔開心或想食煙就落街買葡葡適飲, 至少都健康過食煙!

我自己8歲時老豆就教我食煙 , 食到依家24歲喇, 真係唔係咁易介!
我以前一日食成包幾, 今日食o左3支 (其實係8啖,因為食兩啖就掉), 聽日再努力減!

clintonma :
你咁講都幫唔到我o地o架 !(仲叫人不如落o左佢...)
反而影響o埋我o地o既情緒同信心 , 又何必呢?
幫我o地一把支持吓, 香港又少一個煙民, 大家都開心啫!

伯爵府

畀面勳章 大廚勳章

試下用支飲管代替支煙啦, 我都係用呢個方法介煙o架!
祝你介煙成功!!

洋房

我知道有左bb之後第日就即刻戎左啦!係就係有心癮!話哂自己都食左十幾年煙啦!但一唸到對bb有傷害就唔會再想食~就連我老公都唔會係我面前食~依家聞到都想嘔~同埋陣味真係好惡頂架!
因為我有個朋友佢陀bb時都無戎煙~每轉季(一年四季)佢仔仔既氣管就會唔舒服!仲成日流鼻血!所以食煙一定對bb有影響架!

伯爵府

我之前唔知自己有左...就有食!但一check到bingo左就即日停左..連包煙都掉埋囉!唔係心癮既問題囉...如果為左自己既bb著想..咩心癮都可以戰勝囉!!!個bb係你自己架嘛!!!!人地食,你吸2手煙就冇得好講姐...點解唔食就唔得呢!?人地都可以做到..點解你唔得呢!?bb既健康就嚮你既手上囉!唔通你想bb第時一出世就多病痛咩!?唔可以咁自私架嘛...你帶得佢黎呢個世界就有責任照顧佢..愛佢!!!你食煙同害緊佢有咩分別姐!?係呀..你就話心癮..但bb嚮你肚入面係咁吸你d煙..佢會覺得好過癮咩!?唔好再講咩心癮喇!!!please...你地快d介左佢啦!!!唔好比咁多藉口自己喇!!!

別墅

催眠戒煙治療方法

催眠是最有效的戒煙方法。其他戒煙方法,如戒煙貼和戒煙香口糖等,成功率只有一成多。而催眠戒煙的成功率竟達九成二

http://www.rene-a.net/smokec.htm

別墅

原文章由 ping987 於 08-3-21 01:53 發表
催眠是最有效的戒煙方法。其他戒煙方法,如戒煙貼和戒煙香口糖等,成功率只有一成多。而催眠戒煙的成功率竟達九成二

http://www.rene-a.net/smokec.htm

Do you know how much it cost ?

別墅

around 2-3k

2-3 sessions, 每次around 45mins
你去yahoo hk search 催眠戒煙 la

[ 本文章最後由 ping987 於 08-3-22 23:05 編輯 ]

大宅

我都食左10年煙ga la, 我一知道有左bb我即刻唔敢食la, 一諗起bb, mug野煙癮都無la, bb健康最緊要ma, add oil ar, 唔好迫bb食煙la!!!

首頁

尾頁

跳至