母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

甘多位,話說上胎成功喂奶喂到個仔歲半自然離乳,本以為今胎實無問題,初初真係好順,B女快唔飲夜奶,有奶剩,可儲奶。點知自從返工開始,喂奶路就愈來愈難走。現在庫房已剩5包冰奶,PUMP唔夠B食,BB由三個月開始厭奶,埋身怕她食唔多,用多左瓶,之後就唔肯再埋身。好傷心!想追奶,但B女唔埋身,好難追,又要湊大仔,又要番工,好忙好累。呢幾天唔駛返工,試埋身,B女完全唔識食、唔肯食,我現在打算試埋最後一個方法,唔得就算。大家比D意見。
我打算用3天時間,每天每兩個小時PUMP一次,催谷番D奶,但之後要番工,番工只可PUMP一次,唔知會否好快打回原型?大家覺得我呢個方法點?同埋我有大仔,好似陪唔到他甘,又好似成日掛住PUMP奶陪唔到個女,工人姐姐比我更多時間照顧D仔女,我覺得我都做唔好一個媽媽的角色。

別墅

回覆:請比D意見,準備放棄了

现在一天产量大约已跌到得700ml左右(约23安奶),平均除开大约一小时产量有30-40ml。今天由五点开始决定加pump,大约两至三小时pump一次,连做三天,看下会否加到奶。

11/11
17:00 共120ml
19:30 共80ml
21:30 共80ml(24mins)

大宅

回覆:sabrina_chan 的帖子

返工都可以泵奶,例如朝早起身一次,夜晚收工返嚟一次,半夜起身泵一次,我未試過唔知道work唔work,你可以就返自己身體來泵。加油!

別墅

12/11
00:00 共70ml(30mins)

別墅

引用:返工都可以泵奶,例如朝早起身一次,夜晚收

原帖由 ckcchy 於 14-11-11 發表
返工都可以泵奶,例如朝早起身一次,夜晚收工返嚟一次,半夜起身泵一次,我未試過唔知道work唔work,你可以 ...
其实我平时都pump 大概四次,但奶量越来越少。试过加pump一次,但无加到整體奶量,因为早上少左奶。现在是希望整体奶量有加幅。我看左其他人的post,如果整体只加少少,我都做吾到全人奶,我要加起码300ml,我知好难呀!所以如果个女肯埋身就好

现在试多样,呢三天个女食奶前试左埋身30mins先再pump,不过其实她现在埋身哭得好可怜。

別墅

12/11
02:45 共90ml(20mins)

伯爵府

你個問題正係我宜家不停唸緊既。
我都係追工後奶量大跌。
由以往32安奶跌到宜家10安左右。
啲冰乃快速消耗。

半夜加泵之前有,但無乜效果。
放假回復3個鐘一次都無效。

個人太攰啦。
返工已經好攰,日日Nonstop咁做10個鐘,又大壓力。(lunch15分鐘)

宜家垂死掙扎緊,真係好攰。

別墅

sabrina_chan 發表於 14-11-12 00:42
其实我平时都pump 大概四次,但奶量越来越少。试过加pump一次,但无加到整體奶量,因为早上少左奶。现在是 ...
埋身餵時可以邊餵邊泵,BB一路啜會引多咗奶陣,啲奶會出得快啲同多啲ka

別墅

引用:Quote:sabrina_chan+發表於+14-11-12+00:42

原帖由 margaret1126 於 14-11-12 發表
埋身餵時可以邊餵邊泵,BB一路啜會引多咗奶陣,啲奶會出得快啲同多啲ka

...
我个b吾肯埋身

別墅

12/11
0700 共80ml
pump前试埋身,个女饮到少少,我feel到奶阵,但喂吾成一餐,她好快又喊。所以用瓶喂左200ml(冰奶又少一包,得番五包,食晒都加吾到奶就喂奶粉!)

別墅

12/11
1000 共80ml
(都是试左埋身先,都是埋身就喊)

大宅

我都有呢個苦惱, b女越黎越唔鍾意埋身,只係朝早果次肯啜,之後啜一陣就喊, 我已經唔夠奶要補粉好耐了,依家越補越多, 試過泵密少少但又覺得忽略左大仔同照顧女女, 女女依家工人湊多, 我照樣一日埋身一次,泵4次, 奶量一日只有約400ml, 但我唔理, 照餵到無為止

別墅

12/11
13:00 共100ml(30mins)
太忙要湊仔无试埋身,比工人瓶喂算

伯爵府

環保接龍勳章

其實唔埋身係難追的, 呢個亦係我成日鼓勵大家埋身的原因, 我自己如果唔夠就會加泵. 我到18個月都仲一日埋身兩次泵四次架, 泵慣左又冇咩.

我女都試過唔肯埋身, 我冇比樽佢三餐, 佢要GE, 幾時都可埋身, 唔肯就算數, 我又唔係唔比佢食. 第一餐絕食, 於是可以儲, 第二餐梅兩下, 又算, 第三餐未夠鐘都撲埋黎.

BB一定係取易不取難, 你如果係想靠佢儲奶, 即係要佢幫手, 佢嘆開樽, 如個HOLE開得夠大, 佢洗咩幫你(其實係幫自己)增奶. 你自己可以衡量下邊樣緊要D再決定點做.

別墅

引用:我都有呢個苦惱,+b女越黎越唔鍾意埋身,只係

原帖由 scytsin 於 14-11-12 發表
我都有呢個苦惱, b女越黎越唔鍾意埋身,只係朝早果次肯啜,之後啜一陣就喊, 我已經唔夠奶要補粉好耐了,依家越 ...
我个女现在五个月,其实已开始固体了,再加上用埋d存货,所以至今仍可以全人奶。但现在得番五包,再吾够货就要補奶粉。我个case应该同你似,要兼顾大仔和细女,再加番工,样样都想做得好,真是好难呢!

別墅

12/11
15:00 共50ml
逼埋身食左五分钟

別墅

12/11
18:45 共80ml(10mins)
埋身喂奶5mins

大宅

引用:Quote:原帖由 scytsin 於 14-11-12 發表我

原帖由 sabrina_chan 於 14-11-12 發表
我个女现在五个月,其实已开始固体了,再加上用埋d存货,所以至今仍可以全人奶。但现在得番五包,再吾够货 ...
樣樣都想做得好,但有心無力,結果樣樣都兩頭唔到岸。。大仔學校d野找又跟唔足,細女又好似唔夠時間陪佢咁,返到屋企比大仔佔據哂所有時間

別墅

12/11
23:00 共140ml

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊