母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我上胎生完幾日狂飲魚湯先有奶...bb 餓左幾日..
而家38wk呢幾日按個胸硬既地方會唧到d透明抗體出黎, 咁係咪代表生完會即刻上到奶呢?

男爵府

clintonma,

首先預祝你今次 餵人奶成功!!
生完通常3, 4 天才會上奶,
不要心急呢!
另外, 不要怕 bb 會唔夠飽,
母乳育嬰專家說bb在媽媽體inside
有儲備food, 1,2,3 天是不會餓親的
最緊要是多看有關母乳育嬰的書/聽有關講座,
生完後請教姑娘, 用正確的餵人奶方法+姿勢,
不要怕未上奶,由得bb飲, 就自然會刺激 "乳gland"
create breastmilk

複式洋房

贊成prettywife媽媽講,上天有好預備俾BB,頭幾天唔食都OK,只要你密D俾BB啜,4-5天就會上奶。我初初因為BB要轉去special care,泵得好少就好驚,1oz都無,後來都要補少少奶粉,但一兩餐之後自己餵番,就開始上奶,我囝囝而家4個幾月,都仲係食人奶。放心,我支持你。
仲有呀,唔好攪個胸,D初乳要留給BB,唔好渣出黎,祝你餵人奶成功。

別墅

我見d紀錄片d鬼婆喺產房一生完就餵, 我第一胎生完第三日先上奶以為好遲添, 哈哈

大宅

我都係一生完果個上午餵, 第2晚就漏奶.

別墅

只埋身餵早晚兩餐, 仲唔唔會半夜谷奶痛醒?

我BB個半月大, 一直都係人奶補奶粉 (1-2餐).
就快返工喇, 我試泵出o黎, 半個鐘都只係得40~50ml, 而且餵人奶時, 阿B食完後都繼續扭, 唔瞓覺. 但係我真係唔想阿B連少少母乳都冇埋. 所以我諗住返工後唔泵奶, 只於返工前及放工後埋身餵2~3餐, 有以下問題:

(1) 奶量唔知可以keep到幾耐?會唔會好快冇得俾BB食?
(2) 呢排半夜谷奶痛醒, 泵完後就瞓唔番, 攪到第日頭痛, 我想問如果咁餵, 會唔會都會谷得咁犀利?

請各位有經驗o既媽咪分享!

大宅

原文章由 clintonma 於 08-3-20 18:28 發表
我上胎生完幾日狂飲魚湯先有奶...bb 餓左幾日..
而家38wk呢幾日按個胸硬既地方會唧到d透明抗體出黎, 咁係咪代表生完會即刻上到奶呢?

BB出生後72小時唔食都冇問題, 因為佢出生前已經響你個肚入面儲夠三日能量勒, 拿, 如果開刀提早攞就唔知勒~

我個B出世前, 我都好似係咁, 我 JIK 個乳頭會有野出(黃色, 應該係初乳, 早知咁有益我就打死都唔 JIK 佢出黎留返俾BB), 生完第二晚已經谷到恆, 所以我估你都好快上奶, 放心!

亞囡出世幾個鐘姑娘俾我餵佢, 第二日有另一個姑娘問我要唔要休息, 佢可以幫我餵B, 我問佢 "你幫我餵? 我餵人奶架?" 佢話"一餐奶粉都唔想?" 我話 "唔想, 一餐都唔俾"。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊