在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位靚靚媽咪,我想開一間托兒所,唔知大家覺得有無得做呢?其實都係初步諗下,如果各位有好的建議請提供,萬二分感激!

對象:初生至兩歲嘅BB
收費:$3000-$3500/mth or $200/day
營業時間:星期一至日0700-0000
賣點:
1. 收費仲平過請工人,亦不需煩惱『家中多個外人』、『住宿問題』、『請工人的法例』等等的問題

2. 收費分月費及日費,可以照顧到一些不需整個月服務的媽媽,例如:
A. 因要事有一、兩天不能湊小朋友
B. 間中想與老公過二人世界
C. 想給自己休息一下

3. 營業時間至凌晨12時,除照顧返朝九晚六的媽媽,亦兼顧到其他工作時間的媽媽,星期六、日都照常營業,星期六、日都需要工作的媽媽亦不必苦惱

4. 會聘請受過專業訓練的員工為媽媽照顧BB

大宅

聽你個IDEA都唔錯, 咁你諗住喺邊度開丫??

原文章由 maiarmaiar 於 08-3-21 02:54 發表
各位靚靚媽咪,我想開一間托兒所,唔知大家覺得有無得做呢?其實都係初步諗下,如果各位有好的建議請提供,萬二分感激!

收費:$3000-$3500/mth or $200/day
賣點:
1. 收費仲平過 ...

洋房

別傻啦

現在真的有這個需要的人會把bb放入嬰所,因可以申請資助,如果連星期日家長都會把bb交給你,我想他都應該不喜歡這個bb,現在有很多不負責任的家長,星期日都幫佢照顧的話,到bb2yrs之後邊個幫佢照顧,佢都同bb唔熟,0000-0600bb都是睡覺中到最後bb可能要到兒童院,你害了他們。

原文章由 maiarmaiar 於 08-3-21 02:54 發表

賣點:
:-P 我是9月27日出生的女孩子 :oops: 哈哈

子爵府

做office嗰班會放育嬰院, 因可申請資助, 你最好能24小時服務, 因有D父母要番shift/夜, 另有一d做sales要輪休, 星期六日冇得放假, 要放閒日既. 呢d都係你既target.

民房

I think if the 24 hrs was better because Im working in airport b4 was shift duty sometime work start from 0300 until 1300 so if u can change to 24 hrs your planning is work , I will support u !!

賣點:

侯爵府

好媽媽勳章

應該要領排牌?

男爵府

你呢個價$ 同放係育嬰院無多大分別,算吧.

禁止訪問

大宅

你個idea係唔錯, 但你開咁長時間, 要請好多人, 係請人方便好有難度。

我個b現在都放係育嬰院, 園長都話佢哋人手其實唔係好夠, 因為太難請人。 因為香港唔係有太多依方面的課程, 育嬰唔同幼稚園。

別墅

我同我個妹之前都有諗過係西貢或將軍澳開家, 但係好似要申請好多牌同責任好大, 而且自己冇經驗. 其實係我請工人之前應該諗吓搵育嬰院或托兒所, 因為真係好唔想屋企多個外人. 請工人只係想幫我照顧BB, 家務其實唔係咁需要請人做.

民房

你係打算打開門口做生意嗰種(托兒所)?或是自家形式嗰種呢?
边區呢?
做實有得做,香港的在職媽咪太多,又要返工,又要湊B,边有時間,佢地又未必想請個BUN BUN,因為唔放心,育嬰院實有位咩.
因為我媽咪係幫人湊細路的,好多年了,自家形式,最多時湊5個小朋友(都唔同年齡),但可以話係好困身,非一般能形容.
你的建議收費,絶對合理啦.我媽咪早10年都收緊嘞.

首頁

尾頁

跳至