婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

大宅

回覆:未來99你好煩牙!!(篇文較長 介意勿入)

你99話你懶丫…哈哈,講笑, 不過你段野冇標點符號睇得好攰,不過點都好有左要介煙唔好吃住,加油

伯爵府

你99係有問題,但你2位成年人都有問題啊!

一來間屋唔係你男友,就算有比家用又點?人地媽媽未必鐘意你一個女仔未結婚就搬入來同居。人地媽媽可以係自己間屋管個仔架,何況係你?我相信係你男友一廂情願叫你搬黎啫。

二來既然你都話有比“家用”人地媽媽,咁不如你地用呢筆錢搬出去2人真正同居啦!一來多返私隱,二來唔駛受氣,三來生bb後多d地方,四來唔駛同未來99開戰呀!

大宅

我老闆囡都食煙, 冇介, 生左出來係細粒d 裡面健唔健康。。。。 成日病
不過飲人奶會健康好多
有幾會搬出去, 唔好同屋企人住, 冇好結果。

侯爵府

我的育兒心得勳章

搬啦!

珍珠宮

引用:你99係有問題,但你2位成年人都有問題啊!

原帖由 M.A.C 於 14-11-12 發表

一來間屋唔係你男友,就算有比家用又點?人地媽媽未必鐘意你一 ...
同意

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

乜野係嬸仔呀? 叔仔老婆?

男爵府

回覆:M.A.C 的帖子

同意,明白樓主都有盡\"同屋主\"本份做家務,但始終係人哋地頭,你嘅家用,99只會當係\"床位費\"。你99咁有問題,不如搬走有番多啲啲空間,因為如果到你生埋bb,到時一屋咁多人,夠位放嘢嗎?

洋房

回覆:M.A.C 的帖子

其實係我搬黎之前已經徵求左两老既同意 距地亦都好中意我 只係99有時忽冷忽熱姐 其實我地一路都有存錢 但係依家有左bb d錢要留番俾bb 所以打算結完婚排公屋 99一向控制欲都好強 我c6同大伯 叔仔都忍受左好耐 我c6同叔仔都好想搬出去

水晶宮

你諗住生左揾嬸仔幫手湊,傾好未先?
可能係你一廂情願乍喎。
你當初都以為兩老歡迎你搬入去啦,最後咪又係相見好,同住難。
成屋咁多人,到時再加兩個細路,好易起爭執。
排公屋,要好多年,及早部署搬走,可能更好。

伯爵府

引用:話說+我岩岩有左bb+打算同c6結婚+咁呢+我係

原帖由 kklove831 於 14-11-12 發表
話說 我岩岩有左bb 打算同c6結婚 咁呢 我係有左bb之前一直同我c6同居 大約住左一年幾先有bb 呢段時間我一路 ...
妳同C6兩個都出去做野都唔可以搬走咩? 就甘睇你地以後有排煩!

洋房

引用:你諗住生左揾嬸仔幫手湊,傾好未先?可能係

原帖由 方方媽媽 於 14-11-12 發表
你諗住生左揾嬸仔幫手湊,傾好未先?
可能係你一廂情願乍喎。
你當初都以為兩老歡迎你搬入去啦,最後咪又係 ...
嬸仔都話肯幫我 因為我c6本身係長期病患者 所以排公屋應該會好快

大宅

回覆:kklove831 的帖子

“外籍人士”

jump.jump    發表於 14-11-13 20:55

男爵府

育兒性格勳章

快搬

子爵府

BK Milk勳章

引用:你99係有問題,但你2位成年人都有問題啊!

原帖由 M.A.C 於 14-11-12 發表

一來間屋唔係你男友,就算有比家用又點?人地媽媽未必鐘意你一 ...
非常同意。

99 可能當時係唔想你地咁快有bb, 所以先至用一d冇乜效既方便阻止你地。

樓主, 可能你係火遮眼, 但請你作為媽媽角色, 從99角度想一想 (只是想像, 可能事實不是一樣):

忽然一日, 自己個仔女友無啦啦搬入嚟, 唉, 個仔都未ready 養自己, 宜家仲要養埋女友, 個女仔都幾好既, 希望佢地唔好咁快有bb, 否則仲要養多過。 雖然佢冇做野, 希望你住響度都為呢個家付出下。

試用別人角度睇下件事, 先話係咪99全部唔啱。

如果你同99咁相處不來, 就快d搬囉。 如果不能自立, 寄人籬下就要忍下ga la。

catcrystal    發表於 14-11-13 18:54
Jolin_Yuen    發表於 14-11-13 18:14

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

一句講晒 “搬”
間屋係你男友阿媽,你只係“搭住”,夾唔嚟又唔使靠佢就搬

唔好點評我,電話睇唔到點評

侯爵府

回覆 kklove831 的帖子

都係一句啦

有本事就搬出去住
寄人籬下就係要忍架啦

翡翠宮

未婚同埋一堆人一齊住
跟住未有錢就有BB

除唉聲歎氣你都無咩好做.

伯爵府

引用:話說 我岩岩有左bb 打算同c6結婚 咁呢 我係

原帖由 kklove831 於 14-11-12 發表
話說 我岩岩有左bb 打算同c6結婚 咁呢 我係有左bb之前一直同我c6同居 大約住左一年幾先有bb 呢段時間我一路 ...
可以的話,搬开住啦!你喱度係3家人一齊住,点都有爭吵,遲啲再加埋亞B,係管教上一定有問題,不過,你真係要介煙,因為吸煙BB通常較易早產,体重亦較輕

大宅

回覆 kklove831 的帖子

睇得好攰......

首頁

尾頁

跳至