跳至

首頁

尾頁

大宅

只係兩個, 星期六, 日各一個.
之前因為我怕阿b自閉, 所以想佢出去見多d唔同既小朋友....睇下佢有無改善..... 上左幾個星期, 佢真係好左好多, 多左望人, 同肯睇下你做緊物野....之前佢只肯自己玩自己玩具, 唔多肯望人.

原文章由 pomanc 於 08-3-30 12:53 發表
wa, 你報咗幾多個playgroup呀?星期六日已經有啦!我個b仲未開始,只係plan緊同幾個朋友自己輪住搞(大家攞曬d長處出黎,每人教d),同埋報咗toddler班jar(bb要到1.5歲先開始報),趁bb宜家仲未上班前,自己先打好個底,自己學 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

原文章由 Eclipse_2006 於 08-3-30 08:02 發表
呢個提議幾好. 我地媽咪先見一次, 然後再約定地方同時間比bb. 因為我bb而家星期六, 日都有playgroup, 所以要約定好時間, 然後等我減少d playgroup 時間.

I support this gathering too, parents can share the experience and give support to each other. Please count me in.

男爵府

please count me in too

Eclipse,

以下係我有限既知識, 如有錯請其他媽媽指正.

你係咪用箱裝住晒d玩具? 如果係呢個方法唔係咁好, 因為bb要倒晒所有玩具出黎先搵到佢想要果件, 要佢之後執晒全部玩具亦太多.另外示範好似係起bb玩之前, 如果bb已經玩緊你再示範, 就係你disturb佢. I don't mean to offend, 希望幫到你

大宅

好耐之前, d玩具係比佢倒出來玩....之後發現個問題.....已經改左成四五個月.....每次只係一個小盒, 裡面最多有四五個小波既玩具 (係同一個toy既部份)....佢每次攞出一個波, 就放係旁邊, 再伸手攞第二個..... 到最後佢玩完要走開, 我要佢放返晒入去, 我同佢一起放, 佢好多時個手唔肯放波入去, 甚至伸手攞個盒倒返d波出來....

至於教佢玩toys, 而家我都唔敢比佢自己摸件玩具先, 多數係叫姐姐捉住佢(因為佢一見到新野, 一定要搶住玩), 然後我做幾次比佢睇點玩.....到佢玩時佢依然唔會跟你果套....佢只係摸件toy...跟住就反轉個toy睇佢既底部.....我想引佢同我一起玩....佢就要獨霸件toy, 唔比人點.......

我昨日同佢上playgroup, 個game係要我用個刷刷佢隻小手, 個tutor一派個刷比我, 佢已經要搶個刷, 我攞住個刷刷佢, 佢唔想我攞, 要霸住個刷, 我堅持我要攞住(我無唔比佢點), 佢都發晒脾氣.....大哭...跟住成堂playgroup都唔肯玩....

佢真係成個小霸王咁....好煩.....mouth:

而家咁細, 只可以同佢鬥堅持.......但係我覺得佢天生既性格都好霸道同急. 剛出世時, 我原本想餵人奶, 第一次係醫院餵奶房比佢試時, 因為我仍未上奶, 佢哭得好大聲, 全間房最大, (搞到d姑娘走埋來問駛唔駛幫我餵奶粉), 吸一口無奶, 佢亦唔肯再吸, 用body同手推開我, 我之後雖然有補奶粉, 亦堅持了試餵人奶一個月, 最後我都係要放棄.

而佢都係比較自我中心, 佢一直都唔係好喜歡同人玩, 只係鍾意自己玩玩具同睇dvd. 就算之前婆婆湊, 佢都唔係好同婆婆玩, 我曾經一度已為佢有自閉症....呢幾個月開始肯望人...同埋會同人笑, 我先無咁驚....

Eclipse,

以下係我有限既知識, 如有錯請其他媽媽指正.

你係咪用箱裝住晒d玩具? 如果係呢個方法唔係咁好, 因為bb要倒晒所有玩具出黎先搵到佢想要果件, 要佢之後執晒全部玩具亦太 ...

[ 本文章最後由 Eclipse_2006 於 08-3-31 08:37 編輯 ]

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

剛剛佢見我攞起個電話傾計, 佢又要個電話.....佢原本玩開個小盒, 立即"dup"佢落地要搶我個電話, 姐姐幫佢執起個盒比佢, 佢又再大力"dup"個盒落地, 再大吵要我個電話.....我梗係唔比個電話比佢, 由得佢喊.....不過唔知幾時佢先唔會一唔要d野就"dup"落地.

你地個b會唔會一玩完d野, 唔想玩, 就"dup"佢落地? 可以點教?

男爵府

好媽媽勳章

生日會個日我地睇吓你個bb先啦!唔使咁驚,好多bb都係自我中心既。上次上蒙特梭利見到有小朋友都係好自我,但佢見到其他小朋友輪住玩,大小小個d同佢講要輪住同埋排隊,個個小朋友跟多幾次,見到其他人點做,佢受影響下都改善咗,睇定d先啦,唔使咁驚住。

原文章由 Eclipse_2006 於 08-3-31 08:54 AM 發表
剛剛佢見我攞起個電話傾計, 佢又要個電話.....佢原本玩開個小盒, 立即"dup"佢落地要搶我個電話, 姐姐幫佢執起個盒比佢, 佢又再大力"dup"個盒落地, 再大吵要我個電話.....我梗係唔比個電話比佢, 由得佢喊.....不過唔 ...

男爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-3-31 08:10 發表
好耐之前, d玩具係比佢倒出來玩....之後發現個問題.....已經改左成四五個月.....每次只係一個小盒, 裡面最多有四五個小波既玩具 (係同一個toy既部份)....佢每次攞出一個波, 就放係旁邊, 再伸手攞第二個..... 到最後 ...

唉, 咁或者你上堂時睇下Daisy幫唔幫你啦mouth:

大宅

That's great! Please take care of my hubby haha!

Oh! Let's meet in the 413 birthday party! 彤彤 is eager to meet friends born on the same day!

原文章由 snoopydog26 於 08-3-29 21:43 發表

I will also attend the Apr 30 hours course, can be classmate with your husband. BTW, our twins were also born on Apr 13 ga...

大宅

I have looked for an article from Infinity children talking about how to train the child to tidy up their toys.

http://infinitychildren.com/Documents/V02_061114%20Ralph_How%20to%20display%20toys.pdf

大宅

My child also has her own thought and she is the one who is not easy to compromise. Although we keep saying to tidy up whenever she finished one toy, she just ignore what we say and keep on playing with another toy.
Sometime, I asked myself "Am I pushing her too much that she gave me this negative response?" I have no idea.
But I will insist to ask her to tidy up may be in a fun way and let her feel that tidy up is also part of the game.

原文章由 Eclipse_2006 於 08-3-30 08:18 發表
我個bb都係唔係執野, 已經成日教.... 我覺得佢而家已經開始有d反叛, 你愈要佢做, 佢愈要倒晒d野出來.....好頭痛.

仲有佢d性格係唔鍾意人教佢....佢玩開一件玩具....你走去教佢....佢就唔玩.....佢一定唔跟你去做. ...

[ 本文章最後由 luitaitai 於 08-4-2 14:55 編輯 ]

大宅

Eclipse_2006
我個囡一樣係都要自己攞住個刷lei玩, 唔比人惦! 我都見到所有bb都比媽咪拎住, 係我個囡一定要自己拎住......
see lei我個囡同妳個囝都幾似......., 上playgroup時, 我個囡又係成日自己爬開一邊......, 我都有o的頭痛...

原文章由 Eclipse_2006 於 08-3-31 08:10 發表
好耐之前, d玩具係比佢倒出來玩....之後發現個問題.....已經改左成四五個月.....每次只係一個小盒, 裡面最多有四五個小波既玩具 (係同一個toy既部份)....佢每次攞出一個波, 就放係旁邊, 再伸手攞第二個..... 到最後 ...

男爵府

好媽媽勳章

好多時人係會影響人既, bb見到其他小朋友既行為就會模仿,俾多d好既行為佢地睇,佢地會好開學到架!
上次實習就係睇到呢d啦!

原文章由 junejune123 於 08-4-1 03:52 PM 發表
我個囡一樣係都要自己攞住個刷lei玩, 唔比人惦! 我都見到所有bb都比媽咪拎住, 係我個囡一定要自己拎住......
see lei我個囡同妳個囝都幾似......., 上playgroup時, 我個囡又係成日自己爬開一邊......, ...

大宅

junejune123,

你會唔會去生日會? 都好想見下你個女.

原文章由 junejune123 於 08-4-1 15:52 發表
see lei我個囡同妳個囝都幾似......., 上playgroup時, 我個囡又係成日自己爬開一邊......, ...

大宅

我好耐之前已經好想比個櫃阿仔放玩具, 但老公唔肯, 覺得我地無多餘既位.....所以我先要老公睇下蒙特梳利既書先....令佢覺得佈置屋企比阿仔係好重要.

原文章由 luitaitai 於 08-4-1 14:44 發表
I have looked for an article from Infinity children talking about how to train the child to tidy up their toys.

http://infinitychildren.com/Documents/V02_061114%20Ralph_How%20to%20display%20toys.pdf ...

男爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-4-1 23:36 發表
我好耐之前已經好想比個櫃阿仔放玩具, 但老公唔肯, 覺得我地無多餘既位.....所以我先要老公睇下蒙特梳利既書先....令佢覺得佈置屋企比阿仔係好重要.

...

why don't you ask him to go to class with you? he can have 50% off, so only around $1500 for 2, I think it's ok, save your words

大宅

He is not in Hong Kong now. And, I had mentioned to him about Montesorri before......he just thought I'm too nervous about the son. I think let him read the books.....may change his view.

原文章由 elmolly 於 08-4-2 00:06 發表

why don't you ask him to go to class with you? he can have 50% off, so only around $1500 for 2, I think it's ok, save your words

[ 本文章最後由 Eclipse_2006 於 08-4-2 06:36 編輯 ]

大宅

已經開始睇"認識蒙特梳利教育", 覺得裡面呢段好好:

<兒童成長需耗時>
成長耗時不顯眼,
不能催, 不能急;
宛如幼苗成大樹,
安靜而緩慢;
一點加一滴,
根鬚深植入土裡,
是自己的土, 自己的地;
從地吸水攝營養,
枝葉向上伸, 向外展;
長得寬闊, 蔽天地.

男爵府

Hi,
I am interest in 蒙特梳利教育 too.
May I have the web-site or email address to contact please ?
I want to have more information.
Thank you very much.
My email address : [email protected]
or you can pm me.
Thank you very much

大宅

呢句都好好:

"唯有藉著兒童, 我們才能明白大自然對人類的種種計劃."

有了bb後, 睇這個世界的角度真的變了很多.....
為了要教育bb, 我覺得我再一次教育自己.....這並不是指任何專業技能.....而是對生命,道德的執著, 健康的生活模式及心態.

大宅

蒙特梭利說:"在服務兒童時, 我們就是在服務生命;在幫助兒童時, 我們就晉升到下一個階段, 是超自然的階段, 因為不斷的向上乃是生命的法則."

"兒童帶領我們到更高的精神境界, 而物質上的問題也因此解決了."

有如此靈性的人, 難怪她可以在一百多年前已經提出這套學說.

[ 本文章最後由 Eclipse_2006 於 08-4-2 13:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至