夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我十幾歲便成了全職媽媽,至今已七年了,中五畢業後沒有做過任何工作,我每天的生活也是圍繞着我的兒女,沒有與任何朋友聯絡,不知是兒女上學後開始還是老公轉了新工作開始,我變得甚麼事也不想做,心情暴躁,很小事便發皮氣,與老公相處的時間很小,他每天工作12小時,放假要和同事們一起活動,又或是需要睡過夠,平日的溝通多是靠電話,很小會有一家人的活動,有時會我帶着小朋友找親戚們逛街,有時是帶小朋友到公園逛逛便算,但近日每天也不知道自己要做甚麼,不想做任何事,不想走到街上,很想改變自己的生活,其實我也不知自己想怎樣,每天總是感到很煩很煩,但其實又沒有甚麼要煩惱,為甚麼我會變成這樣?

子爵府

有無試下搵d part time做下? 太耐無做野而老公又唔係成日陪自己, 果種厭惡既感覺我都明

大宅

好媽媽勳章

我18歲就做了媽媽 都係無咩朋友 自己身邊既朋友都過得好好 可以出街玩 而我自己就要留係屋企湊囡 無得去街生活如坐牢 老公番工時間長 我地好少見面 放假佢又成日都係放假好少陪我同囡囡
不過無計 我都明白 鬼叫我地窮咩,,,我又無野做 我遲d可能出去做野 大家見面既時間可能又少d了 不過我諗等我地生活好d情況應該有點改善既...
ps 我前幾天剛好19歲^^~

複式洋房

原文章由 jennyleung 於 08-3-22 11:05 AM 發表
有無試下搵d part time做下? 太耐無做野而老公又唔係成日陪自己, 果種厭惡既感覺我都明

很難找part time吧,我還要接送子女上學放學,預備好午飯等等

複式洋房

原文章由 sharonwing_17 於 08-3-22 11:12 AM 發表
我18歲就做了媽媽 都係無咩朋友 自己身邊既朋友都過得好好 可以出街玩 而我自己就要留係屋企湊囡 無得去街生活如坐牢 老公番工時間長 我地好少見面 放假佢又成日都係放假好少陪我同囡囡
不過無計 我都明白 鬼叫我地 ...

我和你差不多,我17歲便生了大仔,我現在也25歲了,老公很像一個"大細路",總是說他需要娛樂,和朋友打機,和朋友打波,和朋友吃飯.....等等,而我只能在家中等、等、等
很同意你說"生活如坐牢",沒有了自我,沒有目標,生活也只是為了孩子.....

大宅

上下興趣班? 可以識多d 人嘛!

超級版主

超級版主

你要擴闊社交圈子,或者可參加一些興趣班,跟兒女同學的家長們聯繫一下,咁你會無咁無聊

複式洋房

原文章由 E@V 於 08-3-22 11:29 AM 發表
上下興趣班? 可以識多d 人嘛!

我家沒有人可以幫我帶小朋友,我好像沒有時間做任何自己的事

複式洋房

原文章由 bktcc 於 08-3-22 11:30 AM 發表
你要擴闊社交圈子,或者可參加一些興趣班,跟兒女同學的家長們聯繫一下,咁你會無咁無聊

兒女同學的家長們,大都是內地人,又者是很愛吹噓的家長,不知是自己不懂處理人際關係還是甚麼,嘗試過,但總是覺得很難和他們溝通,和其他家長的關係只會是在接送時談幾句,到街市買餸時討論一下。

超級版主

超級版主

既然你咁忙,你應該學會苦中作樂

我諗你應該已習慣做全職媽媽,問題關鍵可能係你同你先生既關係出了問題

複式洋房

原文章由 bktcc 於 08-3-22 11:36 AM 發表
既然你咁忙,你應該學會苦中作樂

我諗你應該已習慣做全職媽媽,問題關鍵可能係你同你先生既關係出了問題

其實也不是很忙,正確來說是做甚麼和去那裡都要帶着孩子
說到老公,好像沒有問題吧,他只是忙着工作,忙着社交
是不是我有問題....

超級版主

超級版主

你缺少左一份被愛o既感覺,所以你先會咁諗

如果你先生能給你多點關心,愛護,支持,你會有源動力做好e份工(全職媽媽)

唔係你有問題,快d同你先生傾傾

禁止訪問

大宅

試下叫你老公同你一齊去下d小朋友玩既地方
一日遊
比佢知道你湊住小朋友一齊去玩既心情
小朋友又開心
之後你地話題又會多番d架啦
你耍多d上黎bk傾計
唔會成日覺得自己係有問題啊
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

公爵府

畀面勳章

我19歲結婚,20歲做全職媽咪!今年26歲喇!明白你做全職媽咪會好悶,其實問題唔係0係全職媽咪0個度,係0係你老公度,我同我個FD都係全職媽咪都過得幾開心!試下揾人幫你湊一晚同老公拍下拖,有時叫老公湊住同朋友出下街啦!

別墅

揾番d舊朋友
朋友好緊要,再唔係帶埋小朋友星期日番崇班,有人会幫你睇小朋友,然後同人傾下...教会人出名nice...

當然最緊要同老公傾啦, 平心靜氣同佢講你感受,唔好話係佢錯... 等佢肯聽下你講

別墅

如果呢一世只係圍繞你老公同仔女係好危險既事, 一來冇左自己, 二來仔女遲早會大, 老公亦可能會變. 當你著重既人同事一但有變, 你一定會崩潰架. 不如試下做學校義工, 既可以幫忙, 又可以識多d家長, 互通資訊. 搵下舊朋友, 人, 一定唔可以冇左自己架.

禁止訪問

複式洋房

很難找人替我湊一夜,給我媽媽知道,她也會罵我不照顧孩子,再者我自己也會很擔心,子女除了上學,如果不在我身邊,我很怕很怕他們會有意外,試過老公帶同兒子一同買東西,我也會擔心老公會否拖得緊,過馬路會否有危險,會否走失等等

老公不太享受家庭樂,他對小朋友欠缺耐性,很容易便會發火,總是整天在罵這罵那,弄哭他們,跟著便會是因這問題令我和老公吵起來,老公放假,多是在家或到留下公園吧了,如果是周圍去玩的話,我多數是找親戚一同前去

我不知要和老公談甚麼,我不覺得他有錯/有問題,要說些甚麼才對呢?

我兒子的學校,沒有家長義工,我只參加了家長教師會,但好像沒有甚麼活動適合

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你老公是否不喜歡小朋友?你有沒有朋友也有小孩的?同佢地多d出來,傾下計,人會開心d.你說:子女除了上學,如果不在我身邊,我很怕很怕他們會有意外,試過老公帶同兒子一同買東西,我也會擔心老公會否拖得緊,過馬路會否有危險,會否走失等等)
其實你對小孩會否過份緊張?我19歲有,20歲生,現在28,女已8歲.但我有工作,女比工人睇$3480+$2000補習老師,我工作人工扣左呢$5480,每月仲多好多$用,仲可以有時放下小孩同老公出去燭光晚餐增進感情,2夫妻如話題衹圍繞小朋友,我覺得感情很易轉淡,老公工作上的事也會同我講,我也可以比到意見,更重要是佢重視我的意見...有時叫d有小孩的朋友上我家/出去食下飯,一班小朋友自己玩,我地幾個大人可以傾下計,都好開心的

首頁

尾頁

跳至