自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下大家如果我做左7 8年sales 想轉文職 會好低人工

水晶宮

視乎學歷和技能,如果熟電腦,英文唔差,又未必好低。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:想問下大家如果我做左7 8年sales 想轉文職

原帖由 kathy.hsiao 於 14-11-14 發表
想問下大家如果我做左7 8年sales 想轉文職 會好低人工
低唔低就見仁見智喇~
同sales無得比,個個月份糧硬食無驚喜
唔會多勞多得,maybe 年尾份糧或花紅會有奬勵性囉

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

回覆:想問下大家如果我做左7 8年sales 想轉文職 會好低人工嗎

我覺得係爭在冇經驗,如果年紀唔細又爭D,如果有埋小朋友更加,請5請其次,撳低人工就肯定。

別墅

回覆:想問下大家如果我做左7 8年sales 想轉文職 會好低人工嗎

可能唔過1雞野,甘你覺得低唔低呀?

伯爵府

kathy.hsiao 發表於 14-11-14 00:29

我幾年前就係咁啦
我一出來做野就做Sales
做到28,29歲左右向連xx做sales supervisor
頂唔順壓力(其中一個上司唔like自己),
當時仲要剛遇上金融海嘯,我轉左做文職
好老實講,
自己又無乜料子
都只係打算做文員
人工一定唔夠做sales好
所以睇你接唔接受
仲要一開始無經驗會低少少
但係返工時間(唔洗再返shift, 可以返長短週/星期日紅日放假), 同埋無做前線的壓力
我覺得值得
我當時最想做私家醫院文員, 因為有d post收得好早 (有個post收 4:00pm)
不過後來做左地盤文員 (因為少d女仔肯做, 加上向我屋企附近)
所以好快搵到工
好似$9000咁上下 (大約2008,9年走,唔記得邊年)
之後地盤起貨, 我轉過一次公司 (都係工程公司地盤文員)
做直到今年6月我走時人工12,600,
呢間公司一年2次bonus (大約2.8個月bonus)
(我6月resign左無再返工啦)
人工點都比唔上做sales

如果你有特別技能, 搵到相應的工作,
應該會好少少

首頁

尾頁

跳至