少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問我bb係唔係有問題?我應該點做?

大宅

回覆:1歲bb仲未識任何動作,如拍手,拜拜

可以返健康院問

男爵府

我仔都係啊,今日返健康院打1歲針,姑娘建議再約期返去見醫生做評估,我已經日日教佢拍手教咗兩個幾月啦佢都仲係唔識,但就偏偏識拍腳,不過姑娘話除咗拍手之外,仲要基本要識拜拜、俾俾呢d⋯我仔都係唔識

男爵府

babywardrobe 發表於 14-11-14 07:59
請問我bb係唔係有問題?我應該點做?
似乎真係有D遲喎, 有冇打返去健康院問問? 可能要約見醫生檢查下呢.....

大宅

要睇你平時有冇教佢,如果你從來冇對你小朋友做過呢啲動作佢一定唔識啦,如果成日做都唔識先擔心。

健康院啲test好死板㗎,我有個朋友佢個仔去健康院,姑娘test佢識唔識梳頭,佢唔識,因為照顧佢嗰個老人家都冇係佢面前梳過頭,之後個姑娘就轉介左比醫生跟... 但其實個小朋友係正常,好多野都識,只係唔識梳頭啫... 真係無辜

水晶宮

家長可以經常示範下俾小朋友睇

珍珠宮

我仔11.5個月,淨係識拍手(99教一次就識,我教幾百次都唔識,而家自己無啦百事響度拍)同用食指指野(乜鬼都指,得意野同想要o既野),
所有打招呼動作教極都唔識
叫佢俾野佢唔肯俾,會用手大力推開你隻手

男爵府

我個剩係識拍手,byebye就好間中先做到!姑娘叫佢比返手上積木佢,死都唔比,唔識手指指……我都無眼睇,教極都唔聽

珍珠宮

應該9個月左右會識拍手,
好多野唔洗教自然識,
一歲前會識拍手, 同byebye
我諗最好1歲番健康院問下

珍珠宮

我仲有10幾日就帶阿B番健康院打1歲針會問姑娘,亦會極力要求姑娘轉介見醫生,我發覺阿B係周圍望都唔望我架,叫佢又唔應,好難令佢專注響我眼神上所以好難教佢野,只係佢想理我時/我離開佢視線範圍佢先主動搵我

我仔日頭係番育嬰園o既,番左2個幾月了,佢好鐘意某個老師,見到就好主動伸手俾佢抱

其實我玩緊d乜,我b多數都會主動走埋黎搶,但佢唔識正確地去玩一樣野,同佢玩鏡,佢會搶左黎自己研究,唔show我,同佢玩煮飯仔/積木/打電話,佢會攞黎對敲

尋晚我同c6玩"小明"、"黑白"同傳球,阿b有主動"得"o係我兩個中間,我同c6玩"小明"、"黑白"時,阿b自己響度拍手,我坐響度玩球,其實佢有拎起個波之後放手溜個波出去,係未識拋個波出去,我捉佢手一齊玩都唔得好開心。尋晚佢自己玩玩下又伸手俾佢手中玩具/搖控器我睇,但1秒就收番

99教佢拍手,都唔洗捉住佢手教,係響佢面前示範左一次,阿b就跟住99拍了﹐但我同c6教阿b任何動作佢都冇反應,唔理我

佢識指野,唔只係指佢想要o既野﹐連佢覺得有興趣o既遠野都指,如交通燈、冒險樂園d閃燈、電視開著左、小朋友、老師、螢光幕

個問題係佢唔鐘意望我同c6,點解呢﹖﹖

禁止訪問

引用:我仲有10幾日就帶阿B番健康院打1歲針會問姑

珍珠宮

回覆:蘇蝦腸粉 的帖子

有笑呀, 我一番到屋企佢就笑哂口爬黎搵我, 佢識怕生保, 人地黎我地屋企就會爬去門口望下人, 人地抱會喊, 不過好快適應,
識主動指野,遠野都得,
但叫佢同我, 爸爸, 其他人hello, bye就唔睬, 最多笑下,叫佢俾野唔會俾你, 唔睬你, 發脾氣或者爬走,
嬰園老師遼佢,叫佢笑佢都有笑(本來苦瓜乾),仲好主動伸手俾老師抱,
我家姐尋日嗌佢名佢都有應, 呢幾日有原因我先嗌佢佢好似應多左, especially我離開左佢視線範圍我一嗌佢佢就應我搵我
但唔肯講野, 一推bb話

禁止訪問

引用:有笑呀, 我一番到屋企佢就笑哂口爬黎搵我,

禁止訪問

引用:有笑呀, 我一番到屋企佢就笑哂口爬黎搵我,

首頁

尾頁

跳至