自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:以前學琴,老師都講過,彈左電子琴,就返唔到

原帖由 chinglui 於 14-11-14 發表
以前學琴,老師都講過,彈左電子琴,就返唔到轉頭,因為電子琴所需要既"指力"係好唔同架! 鋼琴係好考指力,所以 ...
你講得岩

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

applepowerbook 發表於 14-11-14 14:28
真係要諗清楚,驚買咗電子琴後 會后悔,謝謝你~
香港地方細, 要放一部真琴真係好阻地方, 我囡囡用數碼琴已經學到8 級, 間唔中及考試前會去BOOK 琴房比佢練習指力, 都勉強應付到. 依家既小朋友放學做完功課都已經好夜, 數碼琴可以戴HEADPHONE, 練幾耐幾夜都唔怕嘈住人地.

當然我都知道鋼琴同數碼琴一定有分別, 不過我又唔係想囡囡做音樂家, 只係當興趣學下琴, 所以我覺得數碼琴係個唔錯既選擇.

大宅

回覆:買電子鋼琴好唔好?

其實數碼琴同電子琴係兩樣野黎架
電子琴 真係印住hello kitty果0的都係電子琴啦,而家數碼琴造到出神入化,一部靚既數碼琴可以貴過一部一般級數既鋼琴架
如果比小朋友學,甘細個都未知佢係咪有心學啦,係無心機學既,你比部三角琴佢都無用播

水晶宮

回覆:買電子鋼琴好唔好?

唔好

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至