跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

唔知呢度多唔多全職媽咪呢?
我自從生左三妹後就QUIT左份工轉做FTM喇...

以前做開野有自己一份收入,想行街SHOPPING都唔使就住就住,生活都冇咁悶,但而家日日留向屋企做湊仔婆,每日都係餵奶、換片、暗訓覺...真係幾刻板。以前要番工時就日日都恨做FTM,想陪住D小朋友成長,但而家又有D想念以前要番工既日子...真係好矛盾!

各位FTM有冇咁既感覺?
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

我剛剛由荃灣搬左黎沙田住,有冇FTM又係住沙田區呀?

男爵府

全職媽咪真偉大!
我呢幾日放假係屋企已經悶到c!
原文章由 tsznok 於 08-3-23 07:01 發表

以前做開野有自己一份收入,想行街SHOPPING都唔使就住就住,生活都冇咁悶,但而家日日留向屋企做湊仔婆,每日都係餵奶、換片、暗訓覺...真係幾刻 ...

大宅

好媽媽勳章

hihi 老友記我又黎啦!!

我呢幾日都OK,因為老公都放假幫下手。
頭先630起身餵BB之後PUMP 奶,洗奶樽ECT... 掃地, 拖地。
而家就剛食完我既米粉早餐和一日一杯既COFFEE啦。
BB應該都會訓到1030-1100。呢段時間我可以上網睇下NEWS和上BK啦。HEHEHE.....遲D你OK我地帶小B出黎見下面TEA 下啦。

「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

好媽媽勳章

長老...我住沙田區又係全職媽,咁以後妹豬豬咪好多機會見到三妹
原文章由 tsznok 於 08-3-23 07:02 AM 發表
我剛剛由荃灣搬左黎沙田住,有冇FTM又係住沙田區呀?

侯爵府

好媽媽勳章

我估到五月啦,間屋應該可以修成正果請大家黎BBQ~

原文章由 lckyw 於 08-3-23 08:40 發表
hihi 老友記我又黎啦!!

我呢幾日都OK,因為老公都放假幫下手。
頭先630起身餵BB之後PUMP 奶,洗奶樽ECT... 掃地, 拖地。
而家就剛食完我既米粉早餐和一日一杯既COFFEE啦。
BB應該都會訓到1030-1100。呢段時間我可以上網 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ho528man 於 08-3-23 14:55 發表
長老...我住沙田區又係全職媽,咁以後妹豬豬咪好多機會見到三妹

蕃薯媽,

你住沙田邊頭呀?
我搬左去沙田頭村呀~

珍珠宮

畀面勳章

我做左全職媽媽四個月lu, 平時真係好鬼悶呀, 街都好少出,呢兩日好開心, 因為99幫我湊左兩日bb, 等我同老公可以出去行街睇戲拍下拖,原來全職媽媽都有假放既。

男爵府

原文章由 tsznok 於 08-3-23 07:01 發表

以前做開野有自己一份收入,想行街SHOPPING都唔使就住就住,生活都冇咁悶,但而家日日留向屋企做湊仔婆,每日都係餵奶、換片、暗訓覺...真係幾刻 ...

講真...日日揍住個小朋友真係幾悶ka
來來去去都係做0個d野
不過...你唔發覺
你每見到你小朋友0既第一次
你感覺都會好強烈...好開心0既咩?
呢d...係返工媽媽搵唔到ka ~~
雖然我都好想返工...不過冇野比陪住自己小朋友成長更加重要
有時有d野換個角度諗..可能會好d呢 ??

大宅

好媽媽勳章

我住大圍美田邨 得閒飲茶
原文章由 tsznok 於 08-3-23 03:09 PM 發表

蕃薯媽,

你住沙田邊頭呀?
我搬左去沙田頭村呀~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 sinnacat 於 08-3-23 17:06 發表
我做左全職媽媽四個月lu, 平時真係好鬼悶呀, 街都好少出,呢兩日好開心, 因為99幫我湊左兩日bb, 等我同老公可以出去行街睇戲拍下拖,原來全職媽媽都有假放既。 ...

我係出唔到街囉...一來近日怕流感,二來我個女唔太鍾意出街,次次去得耐D/搭車搭得耐都會扭,佢寧願o向屋企碌碌下又一日傢...都唔知點解會咁,真係個個性格都唔同,以前我兩個仔都係"冷"街王,估唔到個女會咁~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 phoebe_liu 於 08-3-23 17:20 發表

講真...日日揍住個小朋友真係幾悶ka
來來去去都係做0個d野
不過...你唔發覺
你每見到你小朋友0既第一次
你感覺都會好強烈...好開心0既咩?
呢d...係返工媽媽搵唔到ka ~~
雖然我都好想返工...不過冇野比陪住自己小朋 ...

你講得都岩既,以前恨做ftm時,都係想多d機會陪住小朋友經歷好多唔同既"第一次"~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ho528man 於 08-3-23 17:22 發表

大家都好近喎!!

遲d大仔番左學,你可以"的"個細女黎我屋企丫,大家傾下計坐一陣就去接大果個放學!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我仲慘,我係外國(都柏林),做FTM,悶到死...
我6299好好,佢地做晒D家務...我淨係係屋企上下網,睇下電視同BB玩下...

我HK屋企都係沙田GA,如果有機會都想同你地聚聚...

大宅

好媽媽勳章

女仔痴家啲咪好
原文章由 tsznok 於 08-3-23 06:26 PM 發表

我係出唔到街囉...一來近日怕流感,二來我個女唔太鍾意出街,次次去得耐D/搭車搭得耐都會扭,佢寧願o向屋企碌碌下又一日傢...都唔知點解會咁,真係個個性格都唔同,以前我兩個仔都係"冷"街王,估唔到個女會咁~ ...

大宅

好媽媽勳章

好......等你執掂間新屋,我就嚟打攪你
原文章由 tsznok 於 08-3-23 06:29 PM 發表

大家都好近喎!!遲d大仔番左學,你可以"的"個細女黎我屋企丫,大家傾下計坐一陣就去接大果個放學!

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 ho528man 於 08-3-23 17:22 發表

我申請左調遷想搬去美田村呀..
28號揀樓喇..希望可以同你同鄰居啦~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 beemabeeba 於 08-3-24 02:28 發表

我申請左調遷想搬去美田村呀..
28號揀樓喇..希望可以同你同鄰居啦~

祝你成功!!咁我地又多個沙田友~!

男爵府

醒目開學勳章

我都係全職媽咪黎架~

子爵府

原文章由 sinnacat 於 08-3-23 17:06 發表
我做左全職媽媽四個月lu, 平時真係好鬼悶呀, 街都好少出,呢兩日好開心, 因為99幫我湊左兩日bb, 等我同老公可以出去行街睇戲拍下拖,原來全職媽媽都有假放既。 ...

你就好啦, 我唔係全職mama, 星期1-5我返工, 99幫我湊, 到放工返到home我湊返, 日日到1點幾先有得瞓, 朝早7點幾又要起身返工, 到星期六日 or 紅日放假, 我就要湊bb, 到99放假, 唯一湊bb返我媽到, 我先有假放...

首頁

尾頁

跳至