跳至

首頁

尾頁

別墅

剛出trip4日(bb出生之後第一次出4日trip咁長),回來後bb同姐姐close了很多,姐姐同bb玩得好開心,會笑到"卡卡"聲,但見我只係普通笑容,之前bb晚上睡覺一定要我take care, 但現在姐姐都攪得掂, bb好似唔記得我係媽媽, 真係好唔開心呀 .

其實你地會唔會比姐姐 bb, 如果我唔想姐姐咁做, 可以點同佢講, 但我又明白姐姐都好錫bb. 你地話點好,真係好矛盾.

大宅

我都曾經有過你的感覺,好驚bb同自己的關係不及同工人的關係好及親蜜,但除非你個工人對你bb十分唔好啦,否則都幾難改變都他們之間的親蜜關係,因為始終他們日夕相對,比我們當母親的多很多時間,而這也是十分可悲的。
對於你話唔想佢錫錫bb,你係怕佢有病會傳染還是怕他們關係太好呢?如果是後者的話,我就覺得唔好講啦,因為唔通你想佢唔錫你個bb咩?到時你咪仲驚,但係我都曾經同自己個工人講過,話自己都唔想返工.因為怕第日bb唔愛自己,及同自己的關係唔好,\。你試下比工人知自己的擔心與感受,或者佢會做番d合你意的野,而我個個工人就反而安慰返我,叫我放心,因為第日bb大了會知道誰是媽媽。而她其實也是同我一樣,丟下了自己的子女來港做野,比我仲要慘。

放心吧!我地係媽媽,只要多d同bb相處同玩,關係一定會建立起來的,而這個假期,我同bb關係又增進了很多,當工人抱著她時,我拍拍手,她主動要我抱了,希望你很快感受得到這種喜悅啦!

民房

我昨晚出trip8日返來,個女直情唔認得我,6299返咗屋企後,囡囡喊到拆天,好似我是陌生人一樣,我都想喊埋一份。最後要我99再過來我屋企陪佢瞓。唉....

別墅

回覆鄧豬媽媽

多謝你的回覆 , 已經開心好多, 會用多點時間和孩子玩,希望很快可以建立以往的關係啦!

大宅

我個case啱啱相反
幫忙睇BB嘅姨姨放咗7日假,我日日24HR對住阿B,結果今日姨姨來時,BB唔多理佢,我出門口時阿B佢扁晒咀.....

大宅

慘啦! 聽妳地咁講, 我都開始擔心啦! 我呢個月31號放工返屋企後, 執埋d野同bb玩一陣就要出國啦! 我要回鄉拜grandfather呀! 我都想帶埋bb去, 但始終佢太細, 又加上流感, 到最後決定唔帶佢去啦! 我4月3日會返黎, bb平時好跟我架! 雖然我要返工, 但佢一見到我就一定要我抱既, 而家聽妳地咁講, 我返黎既時候bb會唔會唔記得左我架? 咁點算呀? 我擔心呀!

大宅

我都成日擔心阿 B 唔跟我架, 所以我一有機僧就會照顧佢, 呢幾天放假我都由朝睇到晚, 今日早上出門口,,,佢望到實呀, 好似唔想我走甘....哈哈

唉, 不過佢點都係跟工人姐姐架, 因為佢由佢湊, 日日見...其實我都成日同工人講, 怕BB 唔認媽媽, 不過佢都安慰我, 叫我唔好唔開心~佢成日教佢我是媽媽

其實BB一定要比佢知道你愛佢, 佢一定會跟你既, 放心啦 !!!
~~~===~~~~

首頁

尾頁

跳至