自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

回覆:Bo-Bo 的帖子

放心,我仔之前都係咁,乳齒遲D會自動丢

大宅

回覆:乳齒未丟,恆齒就長出,是否待它自然丟?還是要帶去拔呢

我細過就係咁,搞到恆齒只可以屈係乳齒後面生,依家隻牙好唔齊好肉酸。依家好後悔果陣唔敢拔隻牙,媽咪果陣又唔識。
你仔仔比我當時更嚴重,你要快d帶佢睇牙醫,唔好好似我咁。

水晶宮

同我仔一樣,你仔乳齒有鬆嗎?我仔好實下,後面已出咁恆齒,我帶佢去睇牙醫,牙醫話咁樣最好脫左佢,有d小朋友牙腳好長的

大宅

佢恆齒果兩隻門牙都生得好後,要留意下問下醫生意見。

水晶宮

如果恆齒未長出就唔好脫住,因乳齒可以幫佢罷住個位先,但恆齒出左呢,就可考慮脫左佢

水晶宮

同埋見你仔d牙,好像唔夠位生

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個仔又係咁,前面果隻鬆鬆地,唔知點搞好

侯爵府

如果前面隻乳齒已經鬆,就可以等佢自己脫落,但如果仲實,就要去醫生到脫隻乳齒。我囡試過,脫出來隻牙仲有長牙腳,自己掉落既乳齒牙腳係好短。

醫生話而家營養好,多咗依d情況。

公爵府

牛年勳章

我仔之前都係咁樣,亦係BK出post問過,最後冇睇牙醫,約一個月左右,乳齒自己甩左,E家兩隻恆齒都生得好靚

大宅

引用:同我仔一樣,你仔乳齒有鬆嗎?我仔好實下,

原帖由 emilylam 於 14-11-16 發表
同我仔一樣,你仔乳齒有鬆嗎?我仔好實下,後面已出咁恆齒,我帶佢去睇牙醫,牙醫話咁樣最好脫左佢,有d小 ...
乳齒仍好實淨架!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

水晶宮

咁可能牙腳好長。。我隻脫出嚟牙腳好長,我朋友個女都是咁,天生牙腳長,好難自己甩

大宅

引用:我仔之前都係咁樣,亦係BK出post問過,最後

原帖由 rebeccalin 於 14-11-16 發表
我仔之前都係咁樣,亦係BK出post問過,最後冇睇牙醫,約一個月左右,乳齒自己甩左,E家兩隻恆齒都生得好靚 ...
真係?因為牙醫真係收得好貴,我媽媽就話我過份緊張,唔駛睇,但我又怕影響佢生長既恆齒,畢竟都係影響佢大個儀容,所以心大心細,去唔去睇牙醫好?

琥珀宮

引用:同我仔一樣,你仔乳齒有鬆嗎?我仔好實下,

原帖由 emilylam 於 14-11-16 發表
同我仔一樣,你仔乳齒有鬆嗎?我仔好實下,後面已出咁恆齒,我帶佢去睇牙醫,牙醫話咁樣最好脫左佢,有d小 ...
同意,我大仔牙腳長,所以要去牙醫度剝牙至得,牙醫話唔剝唔得,恆齒唔夠位生,後果係棚牙會肉酸,不過佢最後都要箍牙。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔早排係咁, 我等佢自然甩, 出番隻牙仔排得算靚.

伯爵府

生得好入,會唔會影響外觀?

大宅

後面兩只恆齒會唔會上返去前排架?因為我個你就係出左恆齒先脫乳齒....

公爵府

牛年勳章

Bo-Bo 發表於 14-11-16 00:48
真係?因為牙醫真係收得好貴,我媽媽就話我過份緊張,唔駛睇,但我又怕影響佢生長既恆齒,畢竟都係影響佢大 ...
唔洗咁心急,我啱發現亞囝出恆齒時,D乳齒都好堅固,然後我叫佢得閑用條脷頂下,又用手搖下,唔洗兩個星期就鬆左,再過多兩個禮拜就甩左,甩左之後再叫亞囝得閑用舌頭頂下兩隻恆齒,幫佢頂返去之前甩左乳齒D位,E家生得好靚。但如果過左成個月,D乳齒都冇反應,就可能要睇牙醫脫牙了

大宅

引用:後面兩只恆齒會唔會上返去前排架?因為我個

原帖由 hayana 於 14-11-16 發表
後面兩只恆齒會唔會上返去前排架?因為我個你就係出左恆齒先脫乳齒....

...
我都唔知,也是我最膽心之處

大宅

我以前都係咁,仲要上下門牙四隻一齊,我阿媽話由得佢自然脫落。點知就搞到我排牙上凸下凹,變哨牙珍。我係到大個先自己走去cool返靚排牙嫁!

首頁

尾頁

跳至