懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地坐月守行為左幾耐先做番正常人呀?宜家我半個月已經仲都癲, 街夊唔出得, 阿媽又日日過黎, 唉…冇晒自由囉

子爵府

育兒性格勳章

回覆:sumpo 的帖子

一個月

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一生完就做正常人, 至多係隔日沖涼. 生完第三胎, 我既產假只係住院果2日, 出院幾日後同老公一齊出去幫bb 拎出世紙, 間中出花園坐 (不過覺得易凍d 係真既!)又去99度, 家務照做, freelance 照做.... 我生阿二阿三時響正暑假, 一次大仔未入學, 一次大仔放暑假, 可以輕鬆d.

littlesun    發表於 14-11-16 16:56

大宅

到阿仔11w大就好好多,因為佢由九點訓到六點, yeah!!

男爵府

回覆:坐月日子好難捱

咁你地傷口咁快冇痛?

子爵府

育兒性格勳章

痛十日到

大宅

我一星期已覺難頂,和你一樣,阿媽勁哦,古老派又想我做足坐月要做既野。又話呢樣唔食得個樣唔好,大佬……陪月俾得我食都唔會錯得去邊啦。

傷口都有少少痛啦,但冇食止痛。

同埋我好唔想人來探我,因為覺得自己好污jo呀,又累喎,又要成日餵奶bump奶。寧願自己靜靜地。

男爵府

引用:我一星期已覺難頂,和你一樣,阿媽勁哦,古

原帖由 susupertomato 於 14-11-16 發表
我一星期已覺難頂,和你一樣,阿媽勁哦,古老派又想我做足坐月要做既野。又話呢樣唔食得個樣唔好,大佬…… ...
Exactly
阿媽好哦囉, 唉…佢又一番好意, 話佢煩又唔係, 襯老公放假佢冇黎, 我都忍唔住飲左凍野囉,仲有半個月要捱囉

別墅

引用:你地坐月守行為左幾耐先做番正常人呀?宜家

原帖由 sumpo 於 14-11-16 發表
你地坐月守行為左幾耐先做番正常人呀?宜家我半個月已經仲都癲, 街夊唔出得, 阿媽又日日過黎, 唉…冇晒 ...
唉。。。我生左剛一星期
覺得好痛苦。。。
第一胎。。。
生完最辛苦係谷胸泵奶
個胸從未試過如此痛囉
真係愛與痛的邊緣
想bb低抗好啲
所以半人奶+奶粉
但開刀傷口有時少少址住
加埋谷奶真係成個人好辛苦

最慘係我bb呢幾日成日食飽唔肯訓
抱住都仲要扭
可能自己未夠了解佢嘅需要
搞到我情緒好低落

洗頭阿媽勁堅持要1個月囉
但我唸住忍到幾耐就幾耐啦
暫時都算可以接受

唉。。。我真係好想快啲變返以前嘅自己

大宅

絕對贊成,我啱坐完幾曰,中間坐坐下好炆因為我5太信坐月禁忌,但身為唐人5做又5得,倒數果幾曰巳都開心D,坐完果曰即去俢甲洗頭,係全程笑住出去

大宅

畀面勳章

我今日第13日,好難捱好想放棄餵人奶,

大宅

引用:Quote:原帖由 sumpo 於 14-11-16 發表你地

原帖由 JuJu~ 於 14-11-16 發表
唉。。。我生左剛一星期
覺得好痛苦。。。
第一胎。。。
我阿媽都係勁堅持要我1個月洗頭。
陪月話12朝可以協助我,因佢知我對冇得洗頭有點depressed. 但我朋友都叫我忍30日,我都想既,不過我唸都係忍到幾耐就幾耐。

男爵府

引用:我今日第13日,好難捱好想放棄餵人奶,

原帖由 CHMANXX 於 14-11-16 發表
我都係, 但又覺得反正坐月唔出得街, 係咪應該堅持埋呢個月, 唉…真係難上加難捱囉

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

頭三周超辛苦, 唔適應b, b唔適應我. 瞓又瞓唔好, 精神緊張. 洗頭?我忍左一周後, 就用免沖洗洗頭, 捱唔到一個月就用水洗左. 超臭.

別墅

我生完3星期,20日就頂唔順,經阿媽同意去左髮型屋俾人幫我洗頭,要求用好熱既水,唔坐風口位同埋要立即吹乾,仲要乾透

阿b出世發燒,去左新生兒病房飲左一日奶粉,食大左胃,我又遲上奶,奶又少完全唔夠俾阿b,出院已經放棄人奶,俾多啲時間自己休息好過

子爵府

我坐月坐100日,我覺得過得好快好享受喎。唔洗返工有full pay,女皇般的生活,每日只係食瞓同餵奶。餵人奶辛苦到爆,有時間都休息下啦,點悶呀!我生完19個月,都未覺得係正常生活喎。起碼無試過瞓到自然醒,又無得自己去旅行,加上返工泵奶,早晚埋身,夜街都唔敢多去。這是做媽媽的責任呀。

大宅

引用:我今日第13日,好難捱好想放棄餵人奶,

原帖由 CHMANXX 於 14-11-16 發表
加油呀!我餵到第23日,餵親都責住尾龍骨同傷口,而家傷口好點但尾龍骨痛爆。餵人奶真係好累好累……

複式洋房

坐月係我呢世女最嘆既,我好享受喎。因為除了泵奶,喂奶我咩都吾洗做。
不過你都加油啦。1個月好快就過啦

大宅

我仲有一個星期可以放監. 基本上洗頭冲涼,家務, 出街全部做晒, 曰夜被阿媽哦到暈, 但老公放唔到假, 大女學校活動要出席.

別墅

回覆:CHMANXX 的帖子

無錯。。。勁想放棄人奶
我生完9日
同老公決定了餵最少2星期
每日谷胸真係好痛苦

首頁

尾頁

跳至