懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 cyiloveu 的帖子

唔係撥風點火,但10個老公9個一定係話99啱,對自己老婆好,係老婆誤會左99。

點解會咁?咪因為男人怕煩,唔想你煩佢咪求其塞住你把口,而且覺得扼扼氹氹老婆會過到骨,多講好說話就可催眠老婆以為佢地自己過敏啫。。。。所以你老公越咁講,做老婆越要再講。

因為只有你自己忍,咪一個人喊和辛苦啦!而老公和99永遠亦唔會知道問題所在。

老公真正錫老婆既,絕對唔會繼續莫視老婆感受囉!

大宅

回覆:JuJu~ 的帖子

我請左陪月同媽咪幫手湊,但12朝岩岩抄左個陪月,有佢係度我仲抑鬱,e樣又吾得個樣又吾好,而家得媽咪幫手感覺仲自在,起碼可以出露台行下,今日又落我去supermark 買下野。

其實我覺得吾洗太緊張,以前d人冇熱水就話吾沖得涼姐。 而家又有風筒又有暖氣,其實都吾驚啦,出街最多著多件衫同帶帽,去小人d ge 地方。

我覺得坐月又吾係坐監點解要攪到自已甘慘lol

男爵府

我又係生左之後, 99每天黎
以前一星期見一次, 現在天天見
如果only睇b 都還好, 最弊係問長問短

男爵府

回覆:坐月日子好難捱

一個月

男爵府

我同99住坐月日日哦好煩又麻煩黑.人憎又要用佢個一套湊bb!

大宅

本來一心諗住喂人奶,但睇完呢個p但睇完呢個post真係好sad。。我自知自己本身做任何野都比人無恒心同好易放棄你地仲要個個都講到咁辛苦,

P.s:我想問谷奶時唔可以埋身喂bb??咁谷奶時淨係泵晒出黎?咁如果過一陣呀b肚餓點算?用番奶樽喂?

大宅

我真心覺得坐月辛苦過陀仔,要湊仔要泵奶,真係冇得訓。我以前陀仔食得訓得!

大宅

我坐月哥時勁期待返工, 我媽管我管到人到din... 又咩都5比
我知佢為我好但太傳統, 加上我老公係外國人,5明坐月,想同老公出下去丫媽都5比....好彩只係一個月

男爵府

係啦, 我阿媽都係日日黎我家, 好唔自在囉, 佢好似我有產后抑鬱咁, 其實我係想一個人抖下囉, 宜家坐月餵人奶, 非常困身,仲有一個星期坐完月, 原本想坐埋月先放棄, 但阿b食人奶真係好似食極都唔飽咁,唔止兩個鈡餵一次之餘, 佢又食極唔飽, 覺得都唔係咁好, 真係唔知點好, 想唔餵, 收奶, 又可以點收?要幾耐時間先唔會再谷奶呢?

公爵府

引用:你地坐月守行為左幾耐先做番正常人呀?宜家

原帖由 sumpo 於 14-11-16 發表
你地坐月守行為左幾耐先做番正常人呀?宜家我半個月已經仲都癲, 街夊唔出得, 阿媽又日日過黎, 唉…冇晒 ...
起碼一個月先可以做番正常人…

大宅

引用:係啦, 我阿媽都係日日黎我家, 好唔自在囉

原帖由 sumpo 於 14-11-19 發表
係啦, 我阿媽都係日日黎我家, 好唔自在囉, 佢好似我有產后抑鬱咁, 其實我係想一個人抖下囉, 宜家坐月 ...
我都餵,不過我唔夠佢食,所以補奶粉,或者你都試下,補完奶粉起碼可以抖耐d.我諗大家都係諗住餵到幾耐就幾耐,又唔係好堅持一定要全人奶既。

男爵府

其實好想生完好好抖下, 但揀左餵人奶呢條路, 原來真係冇得抖, 遲啲仲要返工,好想係返工前同自已义义電先囉

大宅

我坐月有請陪月, 都還算OKAY. 起碼日頭有得休息下...不過要泵奶又要顧餵奶..都唔太多抖. 夜晚自己湊即係冇得訓...成個月都超攰...淨係每次泵完又要洗都煩死你(我冇埋身). 所以完全冇理咩唔掂生水, 夜晚乜都要自己黎.
成個月因為唔夠訓. 胃口都冇乜..但有日日沖涼.
仲要個陪月比我食花膠, 第二日就塞, 塞到發燒...痛到DIN都仲要大力推個胸... 未經歷過係唔會明白...痛過開刀個傷口N倍﹗
第二個月冇陪月,冇工人, 自己單挑, 真係人都DIN!!
頂唔順, 捱左三兩個星期停人奶.... 但好內疚.
第三個月工人黎左, 接受左唔餵人奶(其實都未接受得晒), 舒服晒~~~~

大宅

JuJu~ 發表於 14-11-17 12:03
我都覺得。。。餵人奶真係好痛苦
最痛苦係谷奶仲要無得埋身餵
所以我都唸住餵2星期算了
我日日都埋身喂,而家差不多20朝。
喂下喂下,奶水會跟著bb食奶時間黎漲,

我無試過胸痛,bb食奶都唔會整損我。

算好順利。

男爵府

引用:我係呃分既路客。而家至6個月左右,睇左大

原帖由 M.A.C 於 14-11-17 發表
我係呃分既路客。
而家至6個月左右,睇左大家既分享,都怕坐月時會。。。。
但我諗係視乎個人性格和環境情 ...
好似形容緊我..

最慘係要密密埋身上奶+泵奶+補奶粉,剩係樽都一日洗廿幾三十個,基乎冇得訓,仲要所有野一腳踢,呢世人未試過咁辛苦..

大宅

引用:本來一心諗住喂人奶,但睇完呢個p但睇完呢

原帖由 yeniewong 於 14-11-19 發表
本來一心諗住喂人奶,但睇完呢個p但睇完呢個post真係好sad。。我自知自己本身做任何野都比人無恒 ...
我岩岩坐完月,經歷左谷奶呢個階段,谷奶時bb可以埋身, bb埋身越多,越唔會塞,上奶情況亦越好

大宅

引用:Quote:原帖由 yeniewong 於 14-11-19 發表

原帖由 大貓B 於 14-11-20 發表
我岩岩坐完月,經歷左谷奶呢個階段,谷奶時bb可以埋身, bb埋身越多,越唔會塞,上奶情況亦越好

...
谷緊奶時喂會唔會痛屎?同埋如谷奶時喂,另一邊胸可以泵奶嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 大貓B 於 14-11-20 發表我岩

原帖由 yeniewong 於 14-11-20 發表
谷緊奶時喂會唔會痛屎?同埋如谷奶時喂,另一邊胸可以泵奶嗎?
谷奶時餵最好,餵完即刻通晒,如果bb食奶姿勢正確,其實你係唔會痛,所以一定要叫餵奶姑娘教你。
餵奶時你好難兼顧到另一邊一齊泵奶,但可以拎隻杯仔接住另一邊滴出黎嘅奶,因為一邊泵緊或者餵緊奶,另一邊多數會滴奶。

大宅

引用:Quote:原帖由 yeniewong 於 14-11-20 發表

原帖由 大貓B 於 14-11-20 發表
谷奶時餵最好,餵完即刻通晒,如果bb食奶姿勢正確,其實你係唔會痛,所以一定要叫餵奶姑娘教你。
餵奶時你 ...
thanks希望我做到奶媽啦。。

別墅

回覆:LLKK 的帖子

你好強啊😍😍
我岩岩生完一個月多d
有時好似吾夠奶俾阿B飲咁
情緒都有d低落
依家已經開始擔心返工泵奶問題😔😔

首頁

尾頁

跳至