自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

自小都係哨哨地,但自己都可接受。

但2年前左右, d智慧牙生長時唔夠位開始將門牙推出晒加上牙週病, 攪到而家只左門牙同犬齒有好大條"lar", 勁哨!

牙醫起初都唔肯同我箍, 因顎骨問題, 上下顎做咗都不能咬合。要我去consult 專科, 做埋顎骨手術!! 後因為我說我要求唔高只要個兩只門牙做完唔好核突就得嘞, 佢先應承我做。

要剝4只牙, 之後d牙有可能會好鬆, 加上就嚟36歲, 比你會箍嗎?

但d牙又真係好影响外觀, 又影响我的自信心.....唉....點算???

[ 本文章最後由 fooky-hk 於 08-3-24 23:38 編輯 ]

複式洋房

點解要剝4只牙,同日後d牙有可能會好鬆?有風險...

複式洋房

點解要剝4只牙,同d牙日後有可能會好鬆?有風險...考慮清楚wor

公爵府

剝牙係因為要有空位多出黎, 先可以做到牙齒矯正. 我以前箍牙, 都係剝左4隻牙. 到正式拆箍後, 都要日夜戴牙托1年再加之後夜戴牙托1年, 到而家都差不多十幾年喇, 都無鬆/移位問題喎.
如果你愛牙, 就算40歲都值得箍, 因為如果keep得好, d牙可以成世都唔甩. 不過你擔心效果唔好的話, 問多個牙齒矯正科牙醫既意見囉.

我估你牙鬆, 係因為牙周病問題引起, 你要箍牙前treat好左先可以箍(個牙醫會話你知架喇). 不過你真係要好忍得痛先好箍, 因為箍牙最短都要1年半載啦(我要2年呀), 你剝左d牙之後如果後悔或者唔抵得痛而放棄, 就會成世有4個牙隙跟住你喎(當然你可以選擇鑲假牙啦).

當初我都聽人講好痛, 但唔知點痛法. "痴"d粒粒同上鋼線時係唔痛架, 我仲懶醒上箍之後走去買漢堡飽食, 但係當你拆左橡筋食嘢時, 咬落去果下就知到有幾痛. 總之每次覆診後1個禮拜最痛, 食唔到嘢乜滯, 之後可接受. 同埋有時會隱隱作痛, 試過痛到訓訓下痛醒要食藥.

複式洋房

回覆 #1 alik 的文章

alik你依家少咗4隻牙,有有影响咀嚼過程...你現在同有多少隻牙ar?

子爵府

我後母都36歲先箍牙~
箍左1.5年~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

水晶宮

畀面勳章

如果我有 我會去cool牙!幾辛苦都唔及無$$啦

複式洋房

年齡唔係問題,最緊要係醫生話有得箍,箍完靚返晒...

公爵府

原文章由 lazyflplazy 於 08-3-25 00:42 發表
alik你依家少咗4隻牙,有有影响咀嚼過程...你現在同有多少隻牙ar?

我覺得無影響喎, 我唔知我有幾多隻牙, 唔計智慧齒, 咪又係一般人既數量再減番4隻臼齒囉.

別墅

No.

Since you have to remove 4 good teeth + $ + pain and suffering for one or two years. The end result may not be as good as you imagine. Think twice!

mouth: mouth: mouth:

等待驗證會員

原文章由 fooky-hk 於 08-3-24 23:37 發表
自小都係哨哨地,但自己都可接受。

但2年前左右, d智慧牙生長時唔夠位開始將門牙推出晒加上牙週病, 攪到而家只左門牙同犬齒有好大條"lar", 勁哨!

牙醫起初都唔肯同我箍, 因顎骨問題, 上下顎做咗都不能咬合。要我去c ...

I support you. If you want to do it and feel good after doing it, why not?
Especially, you will look like this . Just go ahead la!

大宅

totally agree.....

如果你愛牙, 就算40歲都值得箍, 因為如果keep得好, d牙可以成世都唔甩. 不過你擔心效果唔好的話, 問多個牙齒矯正科牙醫既意見囉.

原文章由 alik 於 08-3-25 00:02 發表
剝牙係因為要有空位多出黎, 先可以做到牙齒矯正. 我以前箍牙, 都係剝左4隻牙. 到正式拆箍後, 都要日夜戴牙托1年再加之後夜戴牙托1年, 到而家都差不多十幾年喇, 都無鬆/移位問題喎.
如果你愛牙, 就算40歲都值得箍, 因 ...

男爵府

其實箍牙同年齡完全關係, 你話你已經 5x, 6x 歲, d 牙都就o黎甩曬o既話就箍o黎都無用姐. 況且你話 d 牙咁影響你自信心, 對你日常生活有咁大影響, 箍倒o既就不如去箍o下, 如果唔係你只會成日都活係唔開心之中.

伯爵府

牛年勳章

我同樓主既情況差唔多
去'cool' la , 我明白你既心情架
可惜我無錢 , 如果唔係我都好想去
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

洋房

36 years is still young!!!
the sooner you do it, the sooner you look good!!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

箍啦, 唔駛諗喇, 靚係最緊要
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

真係好多謝大家的議建. 最衰我又唔係好貪靚果只, 如果唔係唔駛諗啦, 死就死啦haha~~最慘我就係最驚痛...所以仍然諗緊.

不過你哋講嘅野, 令我對箍牙了解多咗, 唔該晒!

大宅

箍牙無分年齡
最近都同丈夫商量過想去箍牙
但他的答覆竟然是"我怕半夜看到你的牙會發惡夢"

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至