自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 政軒媽媽 於 08-3-26 09:49 發表

請問有無人知呀?

你要問牙醫先得架喎,我地答你咩唔重要,個醫生先係醫你喎,唔通我地話得,醫生話唔得,你信我地?

(我口多講渣 )

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 gogo2000 於 08-3-26 10:52 發表
小朋友就好啦!唔使切,都可以喬正到倒及牙 ...

Dear beverly@mimi

小朋友點樣唔使切都可以喬正倒及牙?
幾歲去做? [/quote]

因為可用功能矯齒器 (Reverse Headgear)

幾歲做?唔知

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 holemone 於 08-3-26 16:10 發表

totally agree
o個時120 lbs
我第一個月箍牙時,瘦o左10磅
因為牙軟,冇胃口,只想食粥呀、飲果汁
14個月拆箍時,我95磅 tim

我就無瘦到,因為食得零食多

大宅

原文章由 fooky-hk 於 08-3-24 23:37 發表
自小都係哨哨地,但自己都可接受。

但2年前左右, d智慧牙生長時唔夠位開始將門牙推出晒加上牙週病, 攪到而家只左門牙同犬齒有好大條"lar", 勁哨!

牙醫起初都唔肯同我箍, 因顎骨問題, 上下顎做咗都不能咬合。要我去c ...

你自己決定要做就做吧!36歲又不是很老,還有慢慢長路!
只要好好愛惜你自己既牙,就算60歲都值得的!多份自信唔好咩?!

複式洋房

聽到咁多分享,心郁郁都想箍牙...我都有少少爆牙wor,姐妹們你哋係喺邊間箍牙ga,有冇值得推介的矯齒醫生,可以介紹一下嗎?

琥珀宮

帶removable既矯齒器, 7 歲可以開始帶去俾矯齒科牙醫做assessment, 由牙醫提提議點做, 我囡哨牙8歲開始帶了1年矯齒器,

原文章由 gogo2000 於 08-3-26 10:52 發表

小朋友點樣唔使切都可以喬正倒及牙?
幾歲去做?

大宅

原文章由 木土土 於 08-3-26 21:38 發表
帶removable既矯齒器, 7 歲可以開始帶去俾矯齒科牙醫做assessment, 由牙醫提提議點做, 我囡哨牙8歲開始帶了1年矯齒器,

唔該晒mimi、木土土

木土土:
戴矯齒器痛唔痛架?倒及牙是不是比哨牙難矯正?大概要戴幾耐?
如果而家帶佢去見矯齒牙醫會唔會太早(亞囡而家3歲)?

琥珀宮

戴矯齒器唔痛架! 我囡只是戴咗一年多! 我覺得倒及牙比哨牙更需要在小時做!

不過3歲太細la, 我之前查internet 外國資料都話可在7歲開始做檢查

原文章由 gogo2000 於 08-3-26 23:04 發表

唔該晒mimi、木土土

木土土:
如果而家帶佢去見矯齒牙醫會唔會太早(亞囡而家3歲)? ...

男爵府

醒目開學勳章

只要有錢, 我話知我40歲, 我都會箍...

大宅

其實我怕箍完d牙會好鬆, 咁真係箍嚟把鬼.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 gogo2000 於 08-3-26 23:04 發表

唔該晒mimi、木土土

木土土:
如果而家帶佢去見矯齒牙醫會唔會太早(亞囡而家3歲)? ...

我覺得:

3歲太細了,好難配合個treatment,例如帶一d矯齒器

倒及牙和哨牙,都是個口腔顎骨比例不配合

之前有人提到的removable appliance,應該不是for 倒合牙的,唔知我有無記錯

removable appliance(活動矯齒器)同Reverse Headgear(功能/肌能矯齒)是不同的

大宅

原文章由 beverly@mim 於 08-3-27 01:56 發表

我覺得:

3歲太細了,好難配合個treatment,例如帶一d矯齒器

倒及牙和哨牙,都是個口腔顎骨比例不配合

之前有人提到的removable appliance,應該不是for 倒合牙的,唔知我有無記錯

removable appliance(活動矯齒器)同Rever ...

之所以我咁心急想幫亞囡矯齒,是因為我都是深受牙齒唔齊之痛苦 ,細個時又唔知護理又冇錢矯齒,後來仲mok咗隻牙要帶牙套 。我真唔想亞囡重覆我嘅痛苦,而且我亦都為亞囡啲牙而悔疚 ,因為係我生佢出來嘅,但卻生成佢啲牙咁樣 ,我真的好想早些同佢補救唔想佢錯失咗最佳時機。

首頁

尾頁

跳至