婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-3-26 12:02 發表
睇個樣你奶奶根本唔想揍啦!
佢做開野要搵過份工唔難啫。
好多人講明唔揍孫架,好辛苦架,
好似我奶奶咁,比錢都唔肯揍架!

哎,如果你真係唔想幫我湊,當初就唔好應承我啦,而家又玩野,攪到我兩頭唔到岸呀~~~等我c6當佢係受害者,扮晒可憐呀~~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢樣係佢地高招,話晒食鹽多過你食米啦!
我一開始都無諗過搵奶奶去幫手,
實情幫唔到手,又有說話聽盞自己捉蟲!
一定要快d 搵到工人,
因為揍BB 真係勞心勞力既,
你媽咪幫得手都唔係長遠之計,
因為好辛苦,怕亞伯母腰骨頂唔到啊。

原文章由 siuyauyau 於 08-3-26 15:03 發表

哎,如果你真係唔想幫我湊,當初就唔好應承我啦,而家又玩野,攪到我兩頭唔到岸呀~~~等我c6當佢係受害者,扮晒可憐呀~~~

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-3-26 15:17 發表
呢樣係佢地高招,話晒食鹽多過你食米啦!
我一開始都無諗過搵奶奶去幫手,
實情幫唔到手,又有說話聽盞自己捉蟲!
一定要快d 搵到工人,
因為揍BB 真係勞心勞力既,
你媽咪幫得手都唔係長遠之計,
因為好辛苦,怕亞伯母腰骨頂 ...

同意呀,我99真係高手呀~~~~

我都好努力搵工人呀,希望快d可以減輕呀媽既負擔啦~~~

禁止訪問

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #7 Irismammy 的文章

我99未又係,通常未洗奶樽+蔬果一支過嘅.我同佢講支嘢用嚟洗奶樽+蔬果(諗住佢唔會覺得咁唔抵)個PK話:『小朋友唔洗咁快食生果啦都..』我頂!話明可以洗埋奶樽,條友都聽嘢聽一半
爆愛車縫作

大宅

好變態

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

原文章由 bb123321 於 08-3-27 00:49 發表

你c6幾好吖, 大義滅親, 唔你个个錦架, 比个叻佢

hehe,多謝~~~~

但佢炒左99後都有少少內疚,因為99係辭左安老院份part-time護理員job黎我屋企湊孫,點知,佢唔能夠做好呢份工,所以c6覺得唔好意思~~~但我就覺得,係99自己羅黎,教晒所以野俾佢都堅持唔跟住做,都唔知係唔係故意想我地炒佢添呀~~~~

別墅

我99係老一輩嘅人,我喺屋企裝修嗰陣搬咗番去住咗差不多兩個月,嗰陣係我咁大個女最黑暗嘅日子,所以我一直都冇諗過要喺99屋企坐月或者俾bb佢湊(雖然佢offer過),寧願俾$$請陪月同工人.

我有個朋友,就係生之前99咩都話得,點知坐月嗰陣原來咩都唔識,攪到佢差d產後抑鬱.

男爵府

哎,雖然我99搬走左啦,仲有d衫/牙刷/梳係我屋企,d衫又唔摺,求奇咁勾係房門後面,我都唔知點好,真係唔想掂佢d野呀~~但佢肯定又有藉口上來話拎野,等我c6請佢食飯啦~~~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 siuyauyau 於 08-3-27 10:26 發表
哎,雖然我99搬走左啦,仲有d衫/牙刷/梳係我屋企,d衫又唔摺,求奇咁勾係房門後面,我都唔知點好,真係唔想掂佢d野呀~~但佢肯定又有藉口上來話拎野,等我c6請佢食飯啦~~~ ...

其實你如果仲未請到工人, 不妨考慮下育嬰院暫託先啦! 可以叫你阿媽幫手帶返學同放學麻!
咁樣, 你阿媽都唔使咁辛苦啦!

大宅

唏, 你可以可以扮野問你 C6 幫 99 洗埋D衫好唔好, 話費事佢咁辛苦自己洗同埋咁重都要佢老人家攞... 然後去佢屋企食飯時一次過攞返俾佢... 哈哈哈... 冇藉口上去你屋企啦, 仲唔會有衫響你屋企, 連想去你度瞓的藉口都冇埋... 仲要攪到你好似好孝順驚死佢攞野整親咁... 哈~

男爵府

原文章由 Doraemon_ng 於 08-3-27 13:40 發表

其實你如果仲未請到工人, 不妨考慮下育嬰院暫託先啦! 可以叫你阿媽幫手帶返學同放學麻!
咁樣, 你阿媽都唔使咁辛苦啦!

我唔放心擺去育嬰院呀~~~~

男爵府

原文章由 OneOneMa 於 08-3-27 13:46 發表
唏, 你可以可以扮野問你 C6 幫 99 洗埋D衫好唔好, 話費事佢咁辛苦自己洗同埋咁重都要佢老人家攞... 然後去佢屋企食飯時一次過攞返俾佢... 哈哈哈... 冇藉口上去你屋企啦, 仲唔會有衫響你屋企, 連想去你度瞓的藉口都 ...

呢個方法我都有諗過,但我絕唔想上佢屋企食飯,因為一定要帶埋呀b上去啊~~~~佢屋企好污糟架~~~~

男爵府

最新消息:

岩岩我99打電話上我屋企,話上去拎返d物資~~~唉,我又未放工,我老公岩岩放工,好疲倦要訓覺,個女又訓左,得我亞媽係屋企,仲要招呼佢,佢個新抱(c6個亞嫂)之前都打過上屋企,話想探亞女,好心啦,明知人地訓緊覺,你探咩喎,係唔係要人地特登起身來招呼你先,你地自己得閒,唔代表人地得閒呀,最好笑係次次去到我屋企樓下先打上來,話我係你屋企樓下呀~~~哎~~好彩我而家唔係屋企,真係無眼屎乾盲呀~~~~

大宅

樓主

妳算好彩, 起碼妳99以後唔會霸住湊. 同埋c6未至於愚孝呢, 都顧及bb安全. 炒左99, 可喜可賀

大部份既99好喜歡咩都搶住做, 由其湊bb, 佢地覺得自己係強項.點知做落辛苦到極時又頂唔順時. 咪做d咁既行為要妳開聲叫佢唔好湊咯.

我個件成日想搶住湊. 但我同c6協議好唔比佢亞媽湊我先肯生. so far而家touchwood有工人, 將來真係唔知~(唔知有無錢維持請工人) 因為我個愚考c6最終心底想比回99湊. 因為佢成日話99以前係湊bb同埋係補身專家. 咁比著妳就算唔比佢湊, 信一半到啦.到佢上來"探b"時搶住湊的時間都會識做呀? 係咪~點知原來我見到佢係

1) 單手抱住bb (仲大力過我) 係咁拋bb,根住飯都唔食.係都要抱bb, 如99佢要食野.都係唔放手.單手抱b, 單手食飯.仲大大聲唔比c6抱番.

2) 明明bb訓著左. 佢來到就大大聲嘈醒bb (c6話佢撞"龍", 所以要大聲講野) 99仲老作話bb係歡迎佢來喎, 根住見咁耐就抱住咁耐.唔會手軟.搞到次次bb見到佢夜晚就勁發惡夢, 搞到成屋人無覺好訓

3)在我面前就用紙巾抺完手,去toilet洗手先抱bb. 點知比我地返晒工時.在cam見到99係用紙巾”申’完鼻涕後就即抱番bb唔放手.

4) 唔舒服懶死唔走,仲要搽藥油.又唔出聲.我同c6聞到問佢, 佢先認話唔創服.但C6平時對住工人講,bb係到唔准塗藥油.c6仲叫99訓我地張床休息下.好在99無訓到.後來叫佢走.佢先死死氣地走.我真係對住佢兩母子O晒咀~

5)99搶住要幫我補身.我推左幾次唔想欠佢人情.廢事煩.但佢係都要.無奈我唯有接受.我都唔好意思.係c6, 姑9成日話坐月比99補完身就以後都無病痛,唔駛睇醫生既.我真係信.但...我坐完後第2個月起就月月都病.睇左無數次醫生.睇到工人都話我又病? c6唔知99係事無大小都補品當飯食.唔係坐月補得好就得!

我c6到而家仲覺得99係全宇宙最好湊仔能手及補身專家.仲問我點解我又病喎.唉!妳話呀..我激c唔激c

真係學好多媽媽話齋:湊過唔代表識.做左咁多次唔代表識做.完全明白晒!

[ 本文章最後由 kantanjin 於 08-3-27 18:00 編輯 ]

別墅

我兩公婆一向都信唔過D老人家湊仔果套,所以一開始我地就話要請陪月同工人,雖然我99係咁話佢識湊,叫我地唔好side錢。我心諗叫得你湊,咪一樣要比錢你...
lee件事佢都提左好幾次,直到有一次我醒起佢話佢坐月時對手冇濕過水,我就問佢咁點同bb沖涼?佢即刻支吾以對話果時比佢呀媽沖,或者叫佢呀媽帶bb落健康院沖(果時健康院有lee Dservice).咁我話你咪即係唔識同bb沖涼,咁你果時仲話同我湊?我當時都覺得自己窒得佢好應,佢都有D拗底,但我又真係忍唔住,如果當初答應左佢,咁就大穫啦!!

子爵府

好媽媽勳章

笑水人呀...佢以為抺佢'哥度'呀?

原文章由 KoyeBaby 於 08-3-25 18:41 發表
我同你同一個情況!99又係完全唔識湊b,但係又唔肯學!基本佢嘅問題同你99有9成似~
1)試過用4安水開5殼粉
2)唔識掃風,唔係掃,係拍!!!
3)換片勁慢之餘,係超級唔乾淨!!會有臭臭殘留~~佢第一次同bb換片嗰時係用廁紙抹!!!!
...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

我一開始都無諗過搵62奶奶幫,佢一定幫唔到,我唔想捉蟲!

(1) 拍拖時, 已覺佢唔多做家務, 只見佢點我62做
(2) 大肚時(4個月咋), 62煲綠豆湯我飲, 又唔SHOW D 湯料出黎, 等我慒成成飲左成碗, 之後仲問我飲唔飲多碗
(3) 大肚時整多左大閘蟹唔想嘥, 要我食, 我彩佢都傻, 又話我乜都唔食
(4) 62 99未聽話乜係妊娠糖尿, 話冇D咁既野, 好似我呃佢咁, 成日叫我食甜品(酒樓送, 唔食唔抵wor)
(5) 我99到依家都唔知我老公有乜野係唔食, 而我拍拖早期已留意到, 我老公有乜野係唔食, 可見佢有幾細心
(6) 依家次次見面都叫我比水bb飲, 我都話全人奶b唔駛飲水
(7) 去到佢屋企, 擺bb係佢張"千年"唔洗既床單到, 而我阿媽都識得prepare定d乾淨towel啦

不能盡寫 ... 我老公都唔明佢自己兩兄弟係點大既
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

別墅

原文章由 瑤瑤~ 於 08-3-25 18:27 發表
你99真係擺到明無心幫你湊女架啦....話晒佢以前都湊大4個仔邊有可能差成咁??

好彩你老公唔係愚孝仔唔敢逆佢意....希望你快d請到個好工人幫你手啦 ...

我c6都好命硬.....我99都湊大4個, 但佢都係完全唔識湊 (佢自己講, 實情又真係喎, 好誠實).... 我62就話係佢湊大4個仔女, 話自己好叻湊... 但又係勁唔掂, 仲話"細路哥同你湊到冇穿冇爛仲想點呀?" 我同c6聽到真係o晒咀mouth: mouth:

首頁

尾頁

跳至