少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友18個月大,開始有自己脾氣,一遇到唔如意(例如玩玩具唔識玩,唔想你行開想你抱,唔想食飯,唔想換片等等..)就會發脾氣,掉嘢/打嘢,尖叫,開始時會同佢講道理話佢知唔可以咁樣,但理佢反而仲癲咁,依家會ignore佢,唔望佢唔理佢隔一陣就會無事,但我同老公都唔肯定ignore係咪啱嘅方法,想請教下有無好啲嘅方法既可安撫到小朋友又唔會令佢變本加厲?thanks!

回覆 ko2tang 的帖子

ko2tang您好, 18個月小朋友暫時都未係好識表達自己, 忍耐能力亦有限, 有時遇到唔如意嘅事都會發脾氣。個個小朋友性格都唔同, 未必有一個標準嘅管教方法, 刻意忽視佢都係方法之一, 令佢知道呢D係唔啱嘅行為, 慢慢佢就會停; 相反, 當佢唔聽從您嘅指示時, 立即回應佢反而有機會令佢誤以為咁就可以得到您嘅注意。如果小朋友停止左哭鬧嘅行為, 您地可以繼續同返佢玩, 爸爸媽媽都做得好好呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:小朋友18個月大,開始有自己脾氣,一遇到唔

原帖由 ko2tang 於 14-11-18 發表
小朋友18個月大,開始有自己脾氣,一遇到唔如意(例如玩玩具唔識玩,唔想你行開想你抱,唔想食飯,唔想換片 ...
我個女啱啱一歲又係成日唔鍾意就大叫,唉!我都唔知点

男爵府

引用:小朋友18個月大,開始有自己脾氣,一遇到唔

原帖由 ko2tang 於 14-11-18 發表
小朋友18個月大,開始有自己脾氣,一遇到唔如意(例如玩玩具唔識玩,唔想你行開想你抱,唔想食飯,唔想換片 ...
I think you did right.

Positive reinforcement. Ignore her when she is throwing temper. When she stops praise her for being calm, dont reprinand her and join in to play with her

首頁

尾頁

跳至