在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

公司話restructure, 我放產假時有人頂左我個位,所以我個position無左,放完假唔駛返。有冇遺反勞工法例?

複式洋房

去勞工署同平機會問下,無好原因同處理好可以告得
My child prays

複式洋房

回覆:放完產假就比公司炒左

唔係話唔可以既咩? 你去check下勞工法例好wor~

大宅

陪月勳章

Restructure好似無。。。

公爵府

引用:公司話restructure, 我放產假時有人頂左我

原帖由 1130 於 14-11-18 發表
公司話restructure, 我放產假時有人頂左我個位,所以我個position無左,放完假唔駛返。有冇遺反勞工法例?
...
有人頂左你个位,系新人定旧人?title 同job nature 同你以前一样?其它team member 有冇变动?如果单純地請個人做左你嘅嘢,唔算糸restructure wor, 咁样糸請个人黎replace 你。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

琥珀宮

回覆:1130 的帖子

我識幾個都係咁,有個仲係hku畢業添,呢個世界就係咁現實

wcpcelia    發表於 14-11-20 08:55

大宅

想問樓主係間公司, 做左幾耐呀

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我自己覺得咋, 無論用咩理由都應該違法, 其實大肚婆一返工即炒都違法架喎, 梗何況你e+未返工就炒左, 你最好打去勞工處問問, 我覺得公司最少要賠番一個月通知金比你囉

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

要你返左工,第2日先可以炒你,要一個月通知架~

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:要你返左工,第2日先可以炒你,要一個月通知

原帖由 APIGMA 於 14-11-19 發表
要你返左工,第2日先可以炒你,要一個月通知架~

大宅

放產假期間唔可以當通知期, 即佢要比一個月代通知金你
公司重整架構, 無左你個位, 佢要比遣散費/長期服務金你
其實佢如果賠足比你, 早D通知你都好啊, 不過唔知有無歧視問題, 你可打去平機會問下

APIGMA    發表於 14-11-20 09:29

大宅

算啦, 平機會無用, 我剛試左, 公司話RESTRUCTURE你吹佢唔脹, 因為佢要PROVE到因為你大肚, 所以先炒你, 而不是其他原因(restructure已是原因之一), 平機會先有機會開file..但公司又點會stupid話因為你大肚呀??所以平機會其實得個名, 幫唔到人..

大宅

打去勞工處問下好D

子爵府

我都覺得平機會無用,我之前個case (可以睇翻之前post),白紙黑色都話幫唔到我

大宅

兩年前,21週幾小產,今胎有咗5週開始流啡,請病假第一星期,我老細已打比我,表面上就關心我,話我好難得先有呢胎,又話我身體一向唔好,易病,易感冒,叫我拎耐啲病假,休息好先返,我話我會聽醫生指示,如果無再流啡,醫生都唔會再比假紙,到時我就會返工。。

點知佢一聽到,就勁鬧我,話就算無病假紙,咁就要同先生傾下邊樣重要啲喇。。叫我考慮no paid leave, 話會請個人代我。。個team 剛restructure, 人都請咗, 我依家都無乜流啡喇,可能下次覆診,醫生都唔會再比假喇,我怕老細玩手段,家下我大肚唔炒得,炒我可能係遲早嘅事,唉,攪到我都十五十六請唔請no paid。。。家下3個月都未夠,唔通請半年no paid 咁多咩,但如果我照返工,我老細實日日比說話我聽,煩爆。。。

伯爵府

點點豬 發表於 14-11-20 17:15
兩年前,21週幾小產,今胎有咗5週開始流啡,請病假第一星期,我老細已打比我,表面上就關心我,話我好難得 ...
我唔會請no pay你同老細講野,全部錄音,起碼拿埋個產假

但你要預左產假之後距就會炒你。

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆 點點豬 的帖子

公司緊係想你請no pay leave, 如果係我, 我一定唔請

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

1130 發表於 14-11-18 18:52
...
如果restructure 而無左你個位, 點都要等你放完產假返去才可以遣散你 !

大宅

引用:算啦,+平機會無用,+我剛試左,+公司話RESTRU

原帖由 charmingzucca 於 14-11-19 發表
算啦, 平機會無用, 我剛試左, 公司話RESTRUCTURE你吹佢唔脹, 因為佢要PROVE到因為你大肚, 所以先炒你, 而不 ...
完全同意。尤其係大企業,一定和HR挾好晒,冇咁易比你告得到的!

首頁

尾頁

跳至