懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日7week3,第一次去養和揾林思穎醫生產檢,醫生話只照到胎囊,而且個size只有4week,佢話等多10日再照,不過而家個情況好唔樂觀!
有機會要塞藥。
如果我現在去睇中醫有用嗎?揾第個醫生再check?
我而家個人好亂,好擔心!各位姐妹有冇建議俾小妹。
感謝萬分

洋房

王凝。我都塞左藥...話防小x

大宅

回覆:7week3 第一次產檢,醫生話不樂觀

再睇多一個醫生拎意見吧!其實5個懷孕媽媽當中,有1個媽媽係保唔住bb, 機會率都相當高,唔好太擔心!

別墅

我唔係防小產,有機係空心胎,醫生話胎囊入面冇胚胎,乜都睇唔到

大宅

YD0804 發表於 14-11-18 19:37
我唔係防小產,有機係空心胎,醫生話胎囊入面冇胚胎,乜都睇唔到
咁你而家有無懷孕既不適架?例如胸痛口啖啖呢d?

別墅

回覆:Edithlaam 的帖子

我有胸痛,好漲,冇嘔,胃口同平時差唔多。

大宅

引用:我有胸痛,好漲,冇嘔,胃口同平時差唔多。

原帖由 YD0804 於 14-11-18 發表
我有胸痛,好漲,冇嘔,胃口同平時差唔多。
有冇流啡?

別墅

回覆:sarahyou 的帖子

冇流啡

複式洋房

我婦科私家醫生幫我打安胎針, 我覺得有用, 希望妳BB冇事啦!

別墅

回覆:glamourstar 的帖子

你cycle幾多日?會唔會遲排卵咋?

複式洋房

請問你胎囊幾大?

大宅

我都好驚, 我都係隨左胸脹, 都冇其他反應
我而家6wk 2 ,都未去照

複式洋房

我同你一樣,7w3d第一次睇醫生,照到粒米,但得43mm, 比同期細咗一半,醫生話唔樂觀,叫我一星期後返去再照。上星期照,都仲係細,見到心跳,但慢。今個星期再返去照。好忐忑不安。

大宅

引用:今日7week3,第一次去養和揾林思穎醫生產檢

原帖由 YD0804 於 14-11-18 發表
今日7week3,第一次去養和揾林思穎醫生產檢,醫生話只照到胎囊,而且個size只有4week,佢話等多10日再照,不 ...
應該無事既。
我個時如果計m應該有8weeks,去左照得4weeks,醫生話我應該係遲排卵。兩個星期後去照已經6weeks,仲照到閃閃
所以再等多陣去照過。加油!

珍珠宮

唔好亂諗嘢先喇,真係有可能係遲排卵都未定㗎⋯⋯我啱啱有細佬嗰陣又係7w+去照乜都見唔到,淨係照到輸卵管有個1cm黑影...依家細佬都5個月大喇,如果驚就抽血驗下HCG買個安心喇...

男爵府

減齡達人勳章

可能你遲左排卵,媽咪同BB都要加油!

別墅

回覆:joeyjoey223 的帖子

醫生好似話胎囊係3cm, 當佢話好唔樂觀,我已經好想喊同呆左

我不嬲都係28-30日,但係
8月~8月21日M第一日
9月~9月27日M第一日
遲左6日
咁會唔會有關?

複式洋房

咁你可能真係遲咗排卵呢!唔好咁擔心!

大宅

樓主好似唔係好sure自己幾時排卵?如果係咁就再等吓先,遲一兩星期排卵,胎size差好遠。不過宜家情況,安胎藥幫助不大,你又冇流啡,即係黃體夠,安胎藥通常都係為咗增加黃體。好似話醫生會有對照,胎long夠幾大就應該可以見到胚胎,見唔到就懷疑空心。我試過一次空心胎,胎long後期個形狀係唔靚嘅,有啲變形,因為自己萎縮。給你參考。

伯爵府

引用:我同你一樣,7w3d第一次睇醫生,照到粒米,

原帖由 tjbaby 於 14-11-18 發表
我同你一樣,7w3d第一次睇醫生,照到粒米,但得43mm, 比同期細咗一半,醫生話唔樂觀,叫我一星期後返去再照 ...
我同你情況好似,第一次6w幾去照個時係流啡去左睇急證,之後急證醫生話我bb好細,比起正常week細好多!話唔樂觀,要我2星期後覆診,但我一星期後去睇本來約左既私家婦科,去到比封急證室醫生寫既信比私家睇,醫生睇完塊面冇左表情,開始講啲安慰我既說話,話如果bb唔健康,你點留佢都冇用。我心諗,姐係佢覺得我會小x。之後佢幫我照,見到bb,有心跳,但跳得好慢,因為bb心臟係啱啱發育,你比小小時間佢長大。
之後再過2星期照,bb好正常!
第三次照bb大左一日。
第四次照bb大左5日!
放心,比時間亞b!媽媽要做既野,就係休息,食野!
張相:原來7w幾,但醫生照到得5w幾。
我遲排5日咋!

首頁

尾頁

跳至