跳至

首頁

尾頁

大宅

我看了些英文資訊,
BB年紀越小,就識自己令自己入睡
將來面對困難的能力比其他不能"自我吹眠"的BB高。
我澳洲的姑娘常常教我要盡早要BB識"自我吹眠"

子爵府

咁點樣教BB"自我吹眠"?
如何分辨bb是在"自我吹眠"??

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

係咁好? 我個仔前排可以自己10點"碌碌下就瞓", 吾知點解呢排就要攪耐左. 要玩下腳,要抱一陣,到11點先瞓得 ! 激死.:;pppp:

原文章由 tam888 於 08-3-26 12:32 發表
我看了些英文資訊,
BB年紀越小,就識自己令自己入睡
將來面對困難的能力比其他不能"自我吹眠"的BB高。
我澳洲的姑娘常常教我要盡早要BB識"自我吹眠" ...

大宅

我BB未識,所以好煩!
理論有,但不能實行
因為心軟

放他∕她上床,他會自己入睡.

複式洋房

我嘅困難係點樣同99配合, 因為仔仔星期一至五係99度過夜, 老人家一定唔忍心俾佢係咁喊, 抱都抱唔切.

bb真係越大越難自己訓, 仔仔以前都試過自己訓, 但最近佢十分反抗, 發晒皮4喊到唔收聲, 已經"痴"慣左以為大人唔抱佢訓=唔再愛佢.

我打算遲d請假幾日訓練佢呢樣野, 成功後叫99配合. 希望得喇.

公爵府

係要狠心d, 吾可以心軟. 但係開頭你可以抱佢一陣, 跟住放低佢落床, 同佢傾下計, 氹下佢. 係要俾d時間,等佢習慣下.
我仲會每晚播同一隻音樂, 熄燈, 俾個signal佢係瞓覺時間 !希望幫到你 !大家努力 !

原文章由 tam888 於 08-3-26 13:14 發表
我BB未識,所以好煩!
理論有,但不能實行
因為心軟

放他∕她上床,他會自己入睡.

洋房

唉... 我都遇到bb 要抱先肯訓既問題... 本來我囡囡捉住佢手隻就會訓.. 但我奶奶下午係屋企(我番工時)就抱佢訓.. 依家要蝦人抱... 好慘呀... 日要番工.. 夜晚當然累啦.. 仲要抱住個越來越重的bb...好可憐呀

大宅

原文章由 玥兒BB 於 08-3-26 18:53 發表
唉... 我都遇到bb 要抱先肯訓既問題... 本來我囡囡捉住佢手隻就會訓.. 但我奶奶下午係屋企(我番工時)就抱佢訓.. 依家要蝦人抱... 好慘呀... 日要番工.. 夜晚當然累啦.. 仲要抱住個越來越重的bb...好可憐呀 ...

明白你的難處!

大宅

"自我吹眠"第一天

我放他落床仔
想Kiss goodnight 後離開房間
未放到落床仔,已哭到傻咗!
等他哭了五分鐘,就不忍心
明日再試

子爵府

我個女3個月既時候已經開始自己訓啦,唔須要抱住訓, 不過只係夜晚個覺,其他時間都係要抱住訓!:;pppp:

公爵府

你開頭放佢落床俾佢坐陣玩下先, 等佢慣下(吾好咁快離開房間, 逐步逐d黎). 播d瞓覺音樂,令佢relax下同俾signal佢係瞓覺時間. 但係真係要俾d時間試! 我都試左半個月到先得 ! 努力加油 !

原文章由 tam888 於 08-3-26 23:51 發表
我放他落床仔
想Kiss goodnight 後離開房間
未放到落床仔,已哭到傻咗!
等他哭了五分鐘,就不忍心
明日再試

大宅

回覆 #1 Tabo63 的文章

半個月到先得?????
好我今晚試下

公爵府

吾駛驚,可能你可以快D呢 ! 我阿仔有時會返覆D, 一時得,一時右夜瞓!俾D耐性 !

原文章由 tam888 於 08-3-27 13:07 發表
半個月到先得?????
好我今晚試下

大宅

我會播歌比佢聽, 放佢響我張床度, 我會訓響側邊打下機, 但係唔會理佢(因為一理佢...佢就掛住同我玩, 唔訓)等佢自己典唻典去, 佢會係度o依o依哦哦, 碌多兩碌就會訓著(十分鐘左右, 視乎佢有幾支力); 之後我會抱返佢落床仔, 一覺訓到大天光...

[ 本文章最後由 mimmy824 於 08-3-27 17:56 編輯 ]

別墅

我唔知我囡囡數唔數識自我吹眠
佢每晚太約會在9點幾開始會想瞓
咁我就會放佢係我張床最入面靠wall位
再將我個枕頭放近佢個頭仔
仲一定要沖奶奶俾佢(有時水都得,但佢就唔要食奶咀)
咁佢就會飲完奶奶,自己個頭轉左轉右咁
(有時會係度講嘢,有時會係度食被被)
轉足半個鐘就會瞓著
我真係都會覺得自己好幸福,
因為我囡真係好好湊

別墅

我每次都會俾同一個環境俾佢
(就係熄燈,用張被捲位佢,放個大枕頭係佢頭仔側邊,同埋沖奶)
個枕頭係俾佢個頭仔有D依靠,有安全感D
但又唔會局親佢

希望大家個B都可以聽聽話話
mami可以舒服d la

複式洋房

我之前一直有抱開bb抱, 曾經俾佢自己訓, 可惜大喊衰左幾次, 後來bb懂得轉身, 有晚諗住俾佢係床玩下先, 點知碌下碌下就訓著左
之後就開始俾佢自己訓, 暫時都ok, 只是去完街easter嗰幾日就failed
所以我諗可以逐步俾bb試

大宅

我現任他哭直至睡着
有時不忍心抱抱他,放反上床哭得重慘
所以不理他,任他哭着睡着

複式洋房

我睇過一本書,說老人家話唔應該抱咁多,但從心理學角度就話應該抱多D, 可以建立他們對人的信任,重話應該唔喊都抱.

複式洋房

回覆 #2 tam888 的文章

如果WORK的,請你話我知用左幾多日時間
train, 我試過,但BB訓吓醒吓,又喊到拆天,仲衰,於是放棄左.

首頁

尾頁

跳至