自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

某天晚上,我搭2號巴士出油麻地,坐在樓上,
過了一個站,有一位亞伯上車並上了樓上,
他上來的時候已聽出有氣促的感覺,
到他坐下時也不時大啖大啖的呼吸,
那位亞伯坐在車頭右邊最前一行.
當時有一把中年男子的聲音問那位亞伯是否感覺不舒服?
是否要叫司機停車送他到醫院?
我好奇的向那邊望去,那是坐在車頭左邊最前一行的男子.
因我坐在中間行數,只看到那人的頭部,聽聲音已是中年人仕.
吃驚地,那是一個金色頭髮平頭裝的男子.
亞伯回答那是老人病,休息一下便無事了,不用去醫院;
又說自己年老,獨居,心臟不好,又有糖尿病.
那男子便告知亞伯有一款湯水對心臟,糖尿病都好的,
平時飲用也可當保健,材料普通,方便又不昂貴,
並說出湯水的材料及烹調方法
(不記得是什麼材料,不過真的是普通及平價的)
與亞伯閒聊幾句後,那男子便在信和中心下車了,
他站起來經過我身邊時,我吃驚了第二次,
他穿貼身T恤,牛仔褲,褲子上穿著一條錬子,
(我的小兒子最喜歡這樣穿,他爸爸常說他穿的像極一個爛仔)
而那男子的手臂是有紋身的!!!!!

往日在街上見到這樣打扮的人,
心想一定是有背景的人, "好人有限,避之則吉"

當那男子慰問亞伯時我已對他有敬佩之心,
及後見到他的衣著打扮,更覺自己往日的無知,
我不排除那男子可能是有背景的人,但絕對不是"好人有限".
那男子與亞伯素不相識,卻關心亞伯的身體狀況,並給予湯水的提議.
他沒有要求亞伯給予回報,純粹出於好心關懷.

希望以上的經歷,可以給予各位朋友一點啟發.
世上有太多事物,表裡並不一致的,
過早下判斷,對自己及對別人也不公平,
從另一個角度看事物,會有不同的景象.

男爵府

好媽媽勳章

我都試過同仔仔係大埔海濱公園, 有個無著衫既光頭"公仔人"跑步, 仔仔大聲話有人無頭髮呀, 無著衫呀, 好多公仔呀.......我心諗c啦實俾人問候, 連累阿爸阿媽祖宗3代........點知佢埋黎笑笑口講...... 小朋友, 大個唔好似叔叔整公仔係身呀, 好肉酸又整唔去架........

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 IRON 於 08-3-26 18:24 發表
我都試過同仔仔係大埔海濱公園, 有個無著衫既光頭"公仔人"跑步, 仔仔大聲話有人無頭髮呀, 無著衫呀, 好多公仔呀.......我心諗c啦實俾人問候, 連累阿爸阿媽祖宗3代........點知佢埋黎笑笑口講...... 小朋友, 大個唔好 ...

我好鍾意佢呀!
但求順利  

男爵府

我大肚時都有d全身黑衫既所謂飛仔讓坐比我...

記得前排有bk媽媽同埋佢仔仔比個司機蝦
媽媽好無助既時候有個好似黑社會大佬既男人走左出黎鬧個司機蝦女人

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我絕對同意你嘅講法,呢個世界太多斯文敗類,所以係唔可以單憑外表去判斷人。

我見好多時,越兇神惡煞,越黑社會feel嘅人都好好人同好有禮貌。

超級版主

超級版主

咁大陸人同新移民,又點睇?

大宅

原文章由 bktcc 於 08-3-26 18:55 發表
咁大陸人同新移民,又點睇?

"點睇"的意思係...

這個世界極好與極壞的人好少,多數人不太好也不太壞,好中有壞壞中有好。冇理由某個地方的人全部都是壞人囉。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

樓主o既經歷令我諗起: 我好醜, 但我好溫柔

超級版主

超級版主

原文章由 wawamama 於 08-3-26 20:11 發表

"點睇"的意思係...

這個世界極好與極壞的人好少,多數人不太好也不太壞,好中有壞壞中有好。冇理由某個地方的人全部都是壞人囉。 ...

因為有會員咁講:

我大肚時搭火車從未有人讓位比我,因為好多都係大陸人,無論男女老幼都唔會讓你,仲會同你搶位. 佢地冇公民意識兼自私. 搭地鐵就好多時都有自己友(香港人)會讓位比我. 我當然有講唔該啦. 因為真係唔係老馮麻. 所以而家見大陸女人大肚搭地鐵我都唔會讓, 唔係想報仇, 而係因為佢地根本冇呢種意識. 就算你讓比佢佢都唔識講唔該. 仲以為係應份tim. 自己友大肚婆就梗係會讓啦.

新移民當然係大陸人啦,有名你叫"新”移民.佢地o甘特殊o既氣質你一望都知啦.加埋佢地o既口音.正如我d大陸同事一睇我就知我係香港人一樣.係睇得出o既.殺錯良民???你言重啦.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1346053&extra=page%3D2&page=1

珍珠宮

原文章由 bktcc 於 08-3-26 20:16 發表

因為有會員咁講:

我大肚時搭火車從未有人讓位比我,因為好多都係大陸人,無論男女老幼都唔會讓你,仲會同你搶位. 佢地冇公民意識兼自私. 搭地鐵就好多時都有自己友(香港人)會讓位比我. 我當然有講唔該啦. 因為真係唔 ...

呢兩段留言我都有見到......
bk近排算係好少少架啦。以前一"wo"蜂去鬧同胞們, 而家開始有人企出黎講返少少理性o既說話。少左人一竹篙打一船人

大宅

原文章由 bktcc 於 08-3-26 20:16 發表

因為有會員咁講:

我大肚時搭火車從未有人讓位比我,因為好多都係大陸人,無論男女老幼都唔會讓你,仲會同你搶位. 佢地冇公民意識兼自私. 搭地鐵就好多時都有自己友(香港人)會讓位比我. 我當然有講唔該啦. 因為真係唔 ...

吓,唔係呀...
laughin' to keep from cryin'

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 fatfatkwong 於 08-3-26 18:15 發表
當時有一把中年男子的聲音問那位 ...

同意! 記唔記得巴士亞叔嗰位人兄都著得好斯文!

公爵府

好媽媽勳章

睇完樓主的真身經歷後, 我諗起兩句說話:
仗義每多屠狗輩,讀書多是負心人!

[ 本文章最後由 mimi88 於 08-3-27 12:25 編輯 ]
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

公爵府

原文章由 fatfatkwong 於 08-3-26 18:15 發表
當時有一把中年男子的聲音問那位 ...

thank for sharing!!!!

翡翠宮

我的工作令我對樓主呢句說話心感認同....

我見到的係學歷高, 身份地位在一般眼中都高的人....但係佢地的所作所為令我真正咁明白乜野係金玉其外, 敗絮其中......唔識佢地就以為佢地係好人, 見過呢d人的真面目就知道佢地真係唔係人

侯爵府

BK Milk勳章

i agree, 好多人都係咁
原文章由 bb2 於 08-3-26 21:28 發表
我的工作令我對樓主呢句說話心感認同....

我見到的係學歷高, 身份地位在一般眼中都高的人....但係佢地的所作所為令我真正咁明白乜野係金玉其外, 敗絮其中......唔識佢地就以為佢地係好人, 見過呢d人的真面目就知道 ...

侯爵府

我又覺得唔可以用人的身份去講所有果D人係好或壞。 以我自己的經歷:

1. 大肚果時坐地鐵, 有位男士讓坐比我, 咁當時我見到有位婆婆無位坐, 我就想讓比個婆婆坐, 就係呢幾秒鐘的時間, 有個OL一支箭咁就坐左個位, 仲即刻係樹扮訓覺, 讓位比我個男士都係度頭拎拎, 我就同我老公講, 而家D 身光頸靚的OL, 連基本禮貎都無, 要同阿婆同大肚婆掙位坐! 果女人仲扮聽唔到, 繼續訓覺 之後係另外兩位睇唔過眼, 分別起身讓坐比我同個婆婆!

2. 到阿仔出左世啦, 去DISNEYLAND 中途係MTR阿仔扭得好緊要, 咁我咪拎支奶出嚟餵佢啦, 但當時係無位坐架, 我企係到餵, 點知越來越多人, 本來我企係門邊的都被人迫左入去D坐位前, 好狼孭。 咁企我旁邊的女仔(十幾歲)拍左幾拍佢坐係度的朋友(我估佢想叫佢朋友讓位比我), 佢個朋友大大聲咁答佢: 做咩呀你? 之後繼續聽佢的歌。 其實佢呢個朋友係正正坐係我前面!

之後坐佢旁邊的男士起身讓左個位比我, 但果位男士無同我講嘢, 只係笑笑口起身, 示意請我坐下, 咁我咪用英文講THANK YOU! 之後聽到佢同佢同行位女士談話, 我以為佢係日本人, 問佢地係咪日本人啦, 點知佢地答我佢地係上海人

所以呢, 唔一定香港人就有公民意識, 大陸人就一定無! 我仲親睇見過兩家香港人係廸士尼線因掙位而互駡, 其中一個細路大約10歲左右, 完全唔覺得掙位係好無禮貎的一件事, 仲好得戚咁加入大人的駡戰, 佢仲講: 我而家有位坐, 你無呀, 咁點呀!

水晶宮

環保接龍勳章

真係唔可以以貌取人。
另外我覺得"新移民"又好,"舊移民"又好,大家都係人!人家冇禮貌,唔通你又去學咩....最緊要做好自己本份,係咪?!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 mimi88 於 08-3-26 20:57 發表
睇完樓主的真身經歷後, 我諗起兩句說話:
仗義每多屠狗輩,讀書多是負心人!

好有同感,我都試過大肚果時坐地鐵,有位西裝男士,搶位兼扮訓,返而有位打扮似地盤佬,會讓坐比我

翡翠宮

希望多些好人好事..

首頁

尾頁

跳至