夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

哩個舊同學, 中一時認識開始追我, 兜兜轉轉到中七時才開始發展, 但係大家都好保守含蓄, 有點鬥氣下唔睬對方, 幾個月後無疾而終, 已經是十五六年前既事了... 因為當時同佢既最後一次通信(我們有時會通信)佢表現得很冷淡同埋用打印機印出信件, 不是親筆回信, 所以果時我好唔開心, 之後再也沒有聯絡, 舊同學聚會亦沒有遇上過; 今日他竟然寄左封信比我, 內容大致是說執拾舊物, 看到舊信件, 回想當年沒有親筆回信給我, 覺得很錯誤, 現在雖然不知我會唔會收到信件, 但都寄出信以表他的歉意, 並留下電話號碼希望我可以聯絡, 並說若知道我已收到信件, 他會很高興.

我真的很驚訝, 這些劇情會發生在我身上, 十幾年了, 我也有個快樂家庭, 有個結了婚10年既老公, 有個3歲既仔, 咁多年前既荳芽戀, 現在已經只係人生中一段回憶, 究竟我是否應該不回覆, 當冇收過封信呢? 還是禮貌回一個sms告知生活愉快, 還有個可愛兒子呢?

另外如果是你, 你會告訴老公嗎? 會給他看嗎?
又會點樣處置封信呢? 掉了它好不好?

[ 本文章最後由 HAPPY^_^ 於 08-3-26 23:27 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

比我唔會回, 因為唔想有機會玩出火~!

複式洋房

那麼如果是你, 你會告訴老公嗎? 會給他看嗎?
又會點樣處置封信呢? 掉了它好不好?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好回啦~~~當發個夢算啦!!!
幾年前我就係試過咁,不過佢係打去我屋企,咁就差d出事呀!!!
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

王國長老

王國長老

如果係我, 我都唔會回. 既然已經結左婚, 無謂再聯絡, 反正冇結果, 不如唔好回.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

大宅

原文章由 yucopooh 於 08-3-26 23:05 發表
如果係我,我會俾我老公睇下,
因為都已經過左甘多年啦,同老公分享下回憶都無咩問題,當然唔知講細節啦~
至於回信都會回,但會講近況多~話晒大家都只係普通朋友~ ...

其實, 我好明白樓主既心情, 當年的確愛過~~~~而又沒有明確的分手~~~~o個種愛既感覺似夢既不真實往往令人回味....只是埋在心底深處, 連自己都差點忘記了. 只不過, 特然出現眼前, 令心底深處的回憶又特然湧現, 樓主只是一時不知所措擺了.

我係你, 我會大方同老公講呢件事, 仲會同老公講都想回覆舊情人, say 個hi又好, 問下佢近況又好, 話唔定o甘做, 會將你既心結一一解開, but一定要在老公知情下o甘做. 信會比老公看, 信一定會keep住, 我會當佢係我既戰利品

以下倆個做法我一定唔agree你o甘做:

1) 私下回覆佢, 而你又唔講(住)你已婚, 一心套下佢既近況. (o甘樣你變相比個機會自己找尋"新鮮"感)

2) 唔覆佢, 當佢沒有出現過. (o甘樣做, 其實你又變相呃緊自己, 講真, 你都想知佢一切是否安好. 唔覆佢, 只會令你對佢有更多既幻想, 推測.

* 樓主, 其實你出呢個post, 好明顯, 你對佢都未完全放底. 只因當年都唔知為咩而不了了之.

[ 本文章最後由 lovelybearbear 於 08-3-26 23:37 編輯 ]

男爵府

好易出事............

複式洋房

原文章由 fungfungmami 於 08-3-27 00:01 發表
好易出事............

我絕對唔係想出事, 亦唔係留戀過去, 不過真係一時之間唔知點做好...
唔回覆唔係問題, 最大問題係唔知係咪應該話比老公知...
話佢知又怕佢多心, 唔話佢知我個心又唔係好安樂...

珍珠宮

2024年龍年勳章

按"133"打比佢, 講聲佢知收到信, 依家你有家庭有囝了, 都祝佢幸福咁羅.

我諗佢好想你收到的, 既然都收到了, 講聲佢知羅, 還佢一個心願麻.

至於老公, 我就唔會講喇, 封信會掉左去, 我又無做對唔住老公的事, 唔駛解釋咁多啦.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

我覺得2公婆相處應該坦誠~俾你老公睇好d....大家都只係普通朋友....比你c6知都好既
至於回唔回信就問下你c6意見囉....
如果約食飯可以同埋你c6仲有仔仔出去....多年冇見當聚舊囉~

[ 本文章最後由 joesimage 於 08-3-27 00:42 編輯 ]

大宅

我就一定會比老公知。兩公婆要坦誠。我知我老公唔會介意 AND 會好八甘想見下我
個EX 係 MUT 樣。

複式洋房

我都會坦白同老公講,同埋會覆個電話比舊男友說說近况、、

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我都見意比c6睇.
1.比他知道妳以前是幾多人追,現在是他執到好野
2.對c6坦白,無咩可以呃他,即刻入埋位(希望他都可以)
3.封信又可以唔洗掉,老左俾d仔女睇下,媽咪以前幾索

至於回信,問c6,回唔回好,點寫.

大宅

原文章由 HAPPY^_^ 於 08-3-27 00:06 發表

我絕對唔係想出事, 亦唔係留戀過去, 不過真係一時之間唔知點做好...
唔回覆唔係問題, 最大問題係唔知係咪應該話比老公知...
話佢知又怕佢多心, 唔話佢知我個心又唔係好安樂... ...

樓主:
其實你會唔會諗太多呢?而家只唔過係有個舊朋友想聯絡下你之嘛你又唔係做d乜,怕咩話比老公知呢?就算係EX又如何??再見都係朋友啫.會唔會回覆個EX LEE D後話啦,問題係點解驚話比C6知呢??

等待驗證會員

比我都會同老公分享,無所謂

題外話:
講起,之前我老公個ex都係咁寄信比我老公,又話掛住我老公,又話會等佢,又叫我老公就算唔唔回應佢,佢都會一路等佢咁話,呢個女人,大大話話寄咗廿幾封信嚟,又sms佢,煩到我老公死,有次我老公忍唔住叫我諗吓點解決,我把心一橫,將佢寄嚟d信由頭睇一次,跟住搵紅筆圈出佢d錯字,跟住寫上--錯字連篇,不合情理-- 下款:xx太太勸籲,要勾人老公,先增值自己,文章狗屁不通,如何引人入局?

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 邱吉爾 於 08-3-27 10:01 發表
比我都會同老公分享,無所謂

題外話:
講起,之前我老公個ex都係咁寄信比我老公,又話掛住我老公,又話會等佢,又叫我老公就算唔唔回應佢,佢都會一路等佢咁話,呢個女人,大大話話寄咗廿幾封信嚟,又sms佢,煩到我老公死,有次我 ...

大宅

我會比老公睇, 跟住一齊諗點回覆佢好!! 或者send個SMS都好!! 平常心面對佢係一個舊朋友未得羅!!

首頁

尾頁

跳至