嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2.5歲昨晚突然嘔,斷斷續續嘔左7次,開始發燒,由於三更半夜,所以帶左佢睇急症,跟住要住院,醫生話係腸胃炎,但係原來政府醫院係無藥俾佢食的,只係俾退燒藥,又無話check下有咩菌⋯我好想出院同佢睇私家醫生,而家咁等落去真係唔知等咩,已經2天了,又唔俾出院,仲愈燒愈高。好後悔同佢入左院,我好想立即帶佢睇私家。

大宅

回覆:第一次入醫院

因為未揾到乜菌所以唔可以亂落藥。上次我BB入院到第三日至有抗生素比,唔使擔心,姑娘醫生巡房好密,有惡化佢地會mon住架。

大宅

引用:因為未揾到乜菌所以唔可以亂落藥。上次我BB

原帖由 ting_ting_ma_ma 於 14-11-19 發表
因為未揾到乜菌所以唔可以亂落藥。上次我BB入院到第三日至有抗生素比,唔使擔心,姑娘醫生巡房好密,有惡化 ...
但係都無話驗咩菌,次次都係我叫故娘先探到佢高燒,好似唔理我地咁,好擔心。如果自己睇私家一次唔得都已經可以睇第二次了,但而家好似關在醫院等運到咁⋯⋯醫生話唔會俾藥叫BB自己recover,咁我入院做乜?!!

大宅

我明白擔心,係醫院好过係診所,除非去私家醫院,佢地應該驗緊係咩菌,再對正下藥,好好看主小朋友。

大宅

甘要靠小朋友打抵細菌,有事叫醫生放便D架

複式洋房

其實靠自身抵抗力係好過用藥,留意唔好燒太高,不過擔心實會,在院比在家安心

男爵府

回覆:Imjanety 的帖子

政府都可以好好,放心

大宅

最後我地要求出院,立即去左睇醫生,醫生開左藥而家好返好多了。我諗大病一定要去醫院,但少病佢地無咁緊張掛。

首頁

尾頁

跳至