跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人學過 or plan to 學呀? 分享吓呀! :)

我諗緊自己上 parent workshop 好, 定係同 bb 8 months 左右一起上堂學好...

男爵府

Jojo, 我買左2本baby signs 的書for 我阿仔果時, but no use 呀 bcos 我地realize 阿仔係early talker。之后我地專心教阿仔講野。而家到妹妹,我地應該都不會用baby signs。If you are interested, Ican lend the books to you.

I read both books and agree with the theory but just not suitable for my son.

[ 本文章最後由 w2b 於 08-3-27 11:23 編輯 ]

男爵府

oh 係呀! 咁你地幾時發現亞哥哥係 early talker 呀? 佢幾大識講啦?
我亞 b 依家都成日 e e or or, 好似好想講咁. 但係我地唔明呀! :p

好呀, would be great to borrow the books from you! thx thx!

別墅

咩叫做baby signs? 個theory 係點樣?
因為我未聽過呀~

男爵府

baby signs 係主張 bb 未識講野前教佢地做手語,等bb 可以容易D同大人沟通到, ng 使bb 想講又未識講, 沟通ng 到而frustrated。但一般都最少要6个月先教得到。但如果好似我大仔咁有好强意欲講野就不需要啦,可以skip 左呢个step 啦。而加我大仔18mths old, 好多野都未識講,但佢有佢方式表达,都不用signs 啦。

大宅

係lor...我寧願多D encourage 佢去學講野...會唔會用左BB手語反而阻礙左語言發展呢...我自己覺得咋

男爵府

hm baby signs claims to help bb 學講野快 d, communication 好 d, & IQ 高 d 喎. :)

呢度有多 d information:
http://www.babysignshongkong.com/

同埋今期既 playtimes magazine (鬼佬版荷花 mag) 都有介紹

別墅

明白~
我個人覺得, 我會好比心機教bb快d學講野, 而那些手語, 我怕太複雜連自己都唔記得咁多.

洋房

我都有看過書, 都有照著做, 但bb好似唔明..
要做几耐佢先知個意思?!?!

別墅

baby signs - bb 手語

牙牙學手語
打破媽媽與BB之間的巴別塔
2007年2月22日
BB的小腦袋﹐打從呱呱落地時就開始有自己的思想﹐但他的「BB話」卻總是沒有人聽得懂。媽媽和語前BB的隔膜﹐有點像聖經裏巴別塔的故事﹕「人類因為造巴別塔而激怒了神﹐所以神便混亂了地上的言語﹐要民族之間聽不懂對方的話。」但BB和媽媽可是血肉相連的﹐又怎會應驗巴別塔的懲罰呢﹖其實﹐BB和媽媽並沒有受言語所阻隔﹐只是﹐在BB還未懂得說話前﹐BB和媽媽的溝通並不是用言語﹐而是用手來說的。
所以﹐WeeHands的創辦人Sara Bingham, 就發明了BB和媽媽之間的手語﹐打破了媽媽和BB之間的巴別塔。從此以後﹐媽媽就會明白BB﹐而BB也可以用十隻小手指來表達自己。學懂了BB手語﹐你就會明白﹐要解破BB話內的密碼﹐就是要用愛﹐從由十隻小手指開始。
文﹕王蕙怡 圖﹕容成達
X世代父母有甚麼潮﹖
Mama, listen to me.
十多年前的X世代青年﹐轉眼間已進入了為人父母的階段﹐晉級成為了X世代父母。這新一代的父母﹐相信教育、知識、溝通﹔我們相信﹐從BB一出生﹐甚至未臨盆前﹐小腦袋已開始活動。記得﹐幾年前就熱賣過一套為BB度身訂造的莫扎特專輯﹐聽說大師的音樂能助BB開發大腦﹐令BB變聰明寶寶。
當然﹐市場針對的並不是那爬爬下的「小豆釘」﹐而是那兩位視小豆釘如珠如寶的父母。對受過高等教育的X世代父母來說﹐教育下一代﹐需要的不單是愛心、金錢﹐更重要的是知識﹐及親子溝通。
WeeHands, 從哪裏來?
Baby has something to say.
發明BB手語﹐Bingham的靈感來自她工作上所接觸到的聾啞父母、自閉症或唐氏綜合症兒童。在教導美式手語(American Sign Language)時﹐Bingham觀察到聾啞父母的BB好像更容易和父母溝通。另外﹐手語也能幫助自閉症或唐氏綜合症兒童打破溝通障礙。Bingham認為﹐照這樣推理﹐手語可幫助父母跟他們的語前BB溝通。就這樣﹐ Bingham用她的專業知識、洞察力﹐加上推理﹐開拓了人類之間溝通的新領域。
BB手語怎樣學?
Mama, I love you.
BB手語有點像寵物手語﹐爸爸媽媽重覆地做同一個動作﹐BB就會認得那動作﹔BB學手語﹐從觀察開始﹔繼而﹐就會表達。每一種物件或動作﹐都是一個概念﹔而每一個概念﹐都會有一個手語動作去表達。實質的﹕像「牛奶」﹐甚至虛無的﹕像「愛」﹐都可以用BB手語去表達。那天﹐你的寶貝用小手指﹐指指自己﹐抱抱自己﹐再指指你﹐就是在跟你說﹐「我愛你」呢﹐真是﹐想起也頓時甜蜜起來。
為甚麼要學BB手語﹖
Mama, I'll be happier.
就算BB未發展好言語能力﹐BB卻已經有表達自己的需要﹐也有被明白的需要。試想想﹐你剛來到這世上﹐有一年半的時間是全世界人都不明白你。有時大哭大叫﹐他們會「撞彩」地知道了你肚子餓了﹐或是要換尿布。但下一次﹐你又做同一個動作﹐他們又不明白了。於是﹐你只好愈哭愈大聲﹐因為﹐不被明白的感覺可真是讓人抓狂呢。所以﹐學BB手語﹐跟BB早點溝通﹐有助BB的心理健康成長。
BB會不會只做動作﹐不說話了﹖
Papa, I'll be smarter.
媽媽也許會想像BB說﹕「既然媽媽都明白我了﹐那麼我不學習『地球話』了! 」關於這個惡夢﹐Bingham叫媽媽們放下十萬個心﹐學習BB手語﹐對BB的語言能力只會有加無減。跟這惡夢相反的是﹐學習BB手語會幫助BB在未學懂說話前﹐就已學懂了跟每一樣東西所連接起來的「概念」。像牛奶英文Milk的發音是 KK: [milk]﹐在未學懂發這個音前﹐BB並沒有能力把牛奶變成一種概念﹔但如果BB在未懂得發音前﹐已把牛奶跟手語動作連在一起﹐那麼﹐「牛奶」對這個語前BB來說﹐已經發展成為了一個概念了。
一般的小朋友﹐在16個月大時會有大概10個連接起概念的生字。而Bingham的女兒Sabrina﹐在同年紀時就已懂得60個連接起概念的動作﹐而她的語言發展也比同齡的小朋友快﹐因為﹐在她的小腦袋裏﹐概念已經有了﹐只要學懂發音就已可以發聲說她從前已認識的事物了。
由於小腦袋裏的概念比較廣的原故﹐Sabrina的視覺認知力也比同年紀的小朋友高。對於一個傻傻下的小豆釘來說﹐一幅有屋有蝴蝶有樹的畫﹐他看起來卻可能只是一堆顏色﹐因為小朋友的視覺認知力未完全。但Sabrina在13個月大時就已懂得指蝴蝶﹐和做出代表蝴蝶的動作﹐來表達她眼睛裏認知到的圖像。把眼睛看到的﹐連接起大腦﹐再由大腦﹐連接起小手指來表達﹐整個基本的吸收﹑認知﹑及表達系統﹐Sabrina在13個月大時就已完全發展好了﹐全賴有個手語專家媽媽。
全球人類也要學BB話﹖
Babies sign around the world.
WeeHands的潮流已從加拿大全國﹐發展至美國、澳州、甚至日本。Bingham說下一個目標將會是中國。WeeHands的每一位手語教師都獲頒美式手語文憑﹐而更多是持有更高的學術水平的。Bingham說很多老師都已是碩士學生﹐大多數主修語言學(Linguistic)。
如欲知道哪裏有得學BB手語﹐請到www.weehands.com去查閱你就近的地點。WeeHands(tm)在加拿大的收費一點也不貴﹐像記者採訪當日返老還童去上的那堂初級班就不過是$140/8堂﹐每堂45分鐘。而人數也不限﹐一個BB可以帶爸爸﹑媽媽﹑公公﹑婆婆﹑工人﹑姨姨﹑甚至叔叔。為求做到家中的每個人都懂得和這個說「外星話」的小魔怪溝通﹐讓他心情靚靚﹐聰明仔/女日後也醒醒目目﹐IQ ﹐EQ都得先打好根基!

大宅

bb未出世之前已經諗著教bb學手語, 但發現香港根本都無香港bb手語書買, 所以放棄無教bb學bb手語. 但我老公本身識手語, 所以地都有一邊同bb講野, 一邊做手語俾bb睇.
琴日同bb出街遇到2位聾啞人仕, bb都定眼望佢地, 唔知佢明唔明人地講咩呢!?

禁止訪問

別墅

原文章由 BabaTed 於 08-8-4 20:25 發表
我上過幾堂playgroup有教埋bb手語, 其實我諗你只要constantly做一件事時做一個sign, 每次都做,咁bb好快會明白你既意思

我個時學左幾個je, eg. 飲, 奶, 沖涼etc...阿仔好快就知我既意思, 支奶未拎出黎見到我做 '奶' ...

Agree...我諗即係好似抱抱﹐飛吻﹐甚至byebye, 呢類都可以話係sign啦~

你join 左play group好唔好玩? 我都join左﹐仲未上﹐都係抱住玩下心態去﹐睇下work 唔work ^^

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至