興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我契妹都算得上靚女,出身小康之家(小康的意思系老豆都有幾層樓揸手果種),外國名牌大學生,條件都算唔錯,人也沒怎麼樣,就系比較小心眼,有時候比較喜歡鑽牛角尖。

我助手呢,人長得普普通通,清湯掛面,老豆揸貨車老母當清潔工,公屋居民,香港九流大學畢業,人就笨D,不過做事盡責,脾氣超級好,典型乖乖女。

剛巧有個開工廠(世界級那種)的台灣客戶和我吃飯的時候開玩笑道叫我介紹女朋友給他,他說年紀大了(三十幾都叫年紀大??)都想成家, 我看見他人算可以就係比較踏實(一般廠佬都系甘),於是乎就介紹我契妹給他(梗系,好野梗系益自己人),為他們安排了一個飯局。

飯局就台灣仔,我,我助手(拉泥當陪客,兩男兩女比較自然),同我契妹四個。飯局都算相談什歡,看得出男女相方都互有好感。

我呢個媒人,飯後梗系打電話問我契妹O唔OK,點知我契妹話,台灣仔人長得可以(男人年過三十都唔發福一般都可以,成熟魅力嘛),家境也OK(唔OK邊敢介紹比你,邊養得你起),不過就唔夠紳士風度,看見她碗裡頭的湯沒有了,居然唔幫她添!看看他有沒有誠意改善吧!

天啊!甘都有問題??甘你又想我點?叫我提醒我客戶注意風度???

呢個飯局唔到一年之後,台灣仔主動來香港請我吃飯,我好奇怪,因為台灣仔都算系我大客,要食飯都系我請,無理由要請我吃飯!

一坐下來,台灣仔先自隊三杯,話有一個好消息,一個壞消息,問我要聽邊個先。

我話先講D開心野啦,他說他快要結婚了,要感謝我。我話吓?對呀,壞消息就是,你助手要辭職了,因為要去他公司當老闆娘!

我話吓,唔系契妹嗎?點解變左我助手?

他話,你契妹人條件確實好,他也喜歡,不過她這個人有個大問題,就系不懂感恩,吃飯的時候我一個晚上不停的給她夾菜,她一次都沒幫夾回給我,這種人,不行啊!

反過來你助手就不同了,我幫她夾菜,她每一次都會說謝謝(當然,你系大客啊她那裡受得起),上每一頓菜她都先讓人家吃(當然我家教好),每次給我夾菜都永遠是夾最好的部分給我(老闆啊,唔系你食唔通我食),自己反過來吃頭頭尾尾,最重要是該說話時就說,該收口時就收口(梗系亂講野小心今年花紅!),多大體,人又節儉淳樸(你試試上有患長期病高堂下有弟妹讀大學靠你一個人份糧過日子),做事又勤快(飯局後因為關係較好我讓呢個女孩子跟台灣仔單),那麼好的女孩子那裡找啊。

我無語了!

幾年過後,我助手富太是當上了,生完兩件後又出公司幫手,她呢大才沒有當個管家婆一定出色,老公老爺奶奶錫到她暈。

我契妹呢,同我一個業務搞在一塊。我這個SALE屎,第一爛賭(呢D人一輩子都無本錢自己出去當老闆),第二無大志(呢D人無危險),不過人就高大靚仔,嘴甜舌滑,又懂得應酬,嫖賭飲蕩吹無一不精。老實講,他唯一存在意義就系做我傍友(出來做生意有個擺得上檯面的傍友同索秘書是必須的),陪我應酬!

最重要系,我呢條靚系有老婆的!

結果梗系,倒貼還賭債之餘,重日日大龍鳳(靚仔溝女邊洗錢?落吧大把免費餐),最後人地老婆仲踩上我公司,叫我負責任,管管她老公!

負你條毛,溝老闆契妹都算,仲上來踩場,馬上計埋份糧比你拿埋走唔該!

最後我契妹好像大埋肚,不過又打掉,拖拖拉拉,女人啊,一輩子最黃金那幾年,就這樣沒了!

呢個飯局有幾個啟示:

1. 食飯要小心,記得幫人夾菜,人地幫你夾菜一定要說謝謝!唔系,人地就會把你評為自私,無禮,不懂感恩,無紳士風度!後果嚴重啊!
2. 人揀你,你揀人,看中人家就主動點,唔好扮曬大支野。
3. 越無危險的人,就係最危險的人,你的最大對手,往往就在你身邊!
4. 無事獻殷勤,非奸即盜。一般極度溫柔體貼的男人,都系小白臉!
5. 想嫁富豪,唔該先反省自己,系唔系賢良淑德,因為富豪最不缺,就是美女!老婆,梗系揀件能相夫教子的賢內助啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

多謝分享

複式洋房

多謝分享

男爵府

畀面勳章

回覆:態度決定結果?

多謝分享,你寫得好生動好好笑

別墅

回覆:態度決定結果?

補充一些,夾餸緊記用公筷,也不用每次都夾,每次讓人家先起筷已表現禮,太過熱情,反惹猴擒之疑。最後是富豪,他們缺的,是一個賢妻良母,方便他出去呼風喚雨。男人有無錢都想身痕,有錢既更容易去身痕。

別墅

thanks for sharing

侯爵府

翡翠宮

真人真事?

首頁

尾頁

跳至