6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呀B 8個月大
之前開過POST請教過各位JM, 呀B扭抱同要抱住暗佢先肯訓既問題
夜晚訓果時要狠心D由佢喊, 等佢自己訓
而家真係有改善, 當佢想訓, 我放佢落床, 俾奶嘴佢佢就會自己訓

但係另一個問題就係佢精神既時候放佢落床想俾佢自己玩下
(因為我開網店, 要覆客人電話, 又要做家務, 煮飯等等...)
我自己一個湊, 所以一直抱住都好累, 放佢落床佢即刻喊, 一抱返起佢就唔喊
試過由佢喊一陣先抱番佢, 但都係冇用, 到而家都仍然係扭抱, 我又唔捨得佢喊到聲都沙埋...
放佢係餐椅坐, 佢一直掙扎想落地 (食飯果時都係咁, 有冇解決方法?)
放係地下俾佢爬佢反而唔喊, 仲自己爬得好開心
但我屋企冇地方放圍欄, 放地下我覺得好危險, 因為我要做野冇可能無時無刻望住佢
加上呀B好好動, 周圍爬, 坐唔定

可否請教各位JM我應該點做?
係咪應該狠心D由佢喊下, 俾佢習慣係床度玩?

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係哦..我都係..好煩呢

大宅

回覆 babimini 的帖子

其實圍欄唔一定係圍住個BB既, 你可以用圍欄圍住D傢俬, 例如電視櫃前面......我見我奶奶屋企(勁多雜物)就係咁, 將D圍欄由門口圍到全間屋, 之後兩個B(1&2歲)就可以全屋走啦~

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

sinsinlo 發表於 14-11-21 10:26

其實圍欄唔一定係圍住個BB既, 你可以用圍欄圍住D傢俬, 例如電視櫃前面......我見我 ...

so wht is the purpose of using fence?

每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

purpose 既野,由你自己決定既姐~

咁我目的唔係想困住佢, 係想佢係安全情況低下玩,而我又唔洗昅實佢, 咁我將D圍欄圍住D野唔俾佢搞, 咁佢鍾意爬去邊未有得佢LAW~ 當然房門係關左LA~

複式洋房

sinsinlo 發表於 14-11-21 10:26

其實圍欄唔一定係圍住個BB既, 你可以用圍欄圍住D傢俬, 例如電視櫃前面......我見我 ...
聽落OK, 但咁樣咪要買好多, 係咪好貴? 邊度買平D?
同埋咁樣圍住D家私, 大人行出行入會唔會好麻煩?

複式洋房

sinsinlo 發表於 14-11-21 11:47
purpose 既野,由你自己決定既姐~

咁我目的唔係想困住佢, 係想佢係安全情況低下玩,而我又唔洗昅實佢, 咁我 ...
圍住家私夠安全嗎?

大宅

babimini 發表於 14-11-21 12:00
圍住家私夠安全嗎?

講真, 我都係一個提議姐, 當然要睇你屋企傢俬點擺, 個個屋企唔同~
我奶奶屋企就WORK law~
我屋企冇用架, 個圍欄其實係圍住D波波同玩具, 個門冇lock實, 丫仔自己開門入去玩既~
我家用矮地櫃,上面照放電視機, 個個都話驚BB會整親, 結果?唔係我B整親, 係佢拍壞我個電視丫~
丫仔有兩部俾佢坐既車仔,我未用佢黎擺係前面頂住LAW, 同埋要教佢唔搞得電視, 教教下佢都知唔搞得啦~
另外我都有書櫃係廳,最底係佢D書LAW, 佢想拎上面我既書, 佢有本事未拎LAW, 不過依家未有本事~
我自己會做其他野, 由佢自己爬黎爬去&扶住D野行黎行去, 會跌架, 後腦落地添(當然唔係成日咁, 而且你就算睇住, 要跌都係要跌,扶得幾多丫),咁我地下鋪左墊架嘛, 痛極有限到啦~

小朋友係跌跌碰碰大架, 冇一樣野OR事情做左係可以100%安全, 俾你放到佢落床又可以100%安全嗎?
D欄係淘既, 睇下你點圍啦, 如果最主要係廳(因其他房可以關門, 唔洗特登圍)既傢俬,都唔係用太多, 幾百蚊OK, 當然要睇你個廳幾大~

P.S.當然係要你個仔已經坐得隱同識得爬, 如果唔係緊係房落床最安全啦~ 仲有, 電制位要好好封好,咁就唔洗太擔心啦~

首頁

尾頁

跳至