親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我前年去住nexus; 上年去住vasa ria, 呢兩間都唔近downtown, resort型式

講酒店, 個人highly recommended nexus, 環境靚, 房大d, 乾淨, view好; 相反, vasa ria比我感覺舊d, dirty d....

其實, 每間酒店都可代安排one day tour, 激流, 神山, 遊沙比島.....

如果nexus, 只得x安有團 (獨家), 你可上網睇下先或去agency 問下....

我兩次都跟x安, 同一個團, 上年諗住試下第二間酒店, 但覺得決定錯誤! (同團有對夫婦同我地一樣, 第一次住nexus, 佢都話vasa ria較為遜色)

我地上年只跟導遊去沙比島 (因團費包埋), 其餘時間留係酒店游水, 食下野, 只係自費再玩多一次激流

[ 本文章最後由 jaysonmama 於 08-3-28 12:32 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-28 13:32 發表
Tks all.
我上網睇過都覺得Tanjung環境好d, 而且我會出市區, 所以我會選近市區! 近排有無人住過呢? 好似都好近機場?
另外有咩飲食推介, 例如食海鮮, 串燒...
又有無咩商場可以Shopping? 有無 ...

講shopping! 沙巴欠奉! 洗費多數係自貴活動&食野.... 海南雞飯, 拉茶等都好平! 我覺得海鮮只係平香港少少!

上年臨上機返香港, 係沙巴個機場買o左幾盒老虎蝦~

沙巴手信都係雪條&朱古力, 雪條有好多種味道, 有d幾特別, 如榴槤、粟米、香芋... 等等

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-28 18:09 發表
jaysonmama,
妳講果d雪條~~諗起都想食呀!
在機場買老虎蝦? 好平架?
書店係咪無沙巴既旅遊書賣架? 我搵唔到既?!

雪條一定要試, 尤其榴槤 (如果你食的話), 我地每次都會試唔同味
老虎蝦視乎size而定, 上次約$175/盒, 有10-12隻, 每隻都有手掌咁長, 好爽口...

旅遊書方面, 唔太清楚! 但記得我朋友有沙巴旅遊書

男爵府

好媽媽勳章

沙巴酒店食野真係唔貴!

上年係vasa ria 其一中間餐廳食lunch, 叫o左雞翼、香蕉酥皮卷、pizza、3杯野飲, 約hk$250; 反而搭車出去downtown車費仲貴過餐lunch, 所以最後留係酒店食!

記得第一次去時, 領隊帶我地去一間舖頭食海南雞飯(約hk$6), 拉茶(hk$2), 超正! 超平! 名就真係唔知, 你地到時問下酒店啦!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:48 發表
媽咪,
多謝晒妳咁詳細既報告!
另想問係咪港龍果d機係直航去沙巴架? 我上網見個port係亞庇? 即係沙巴?

港龍&馬航都係直航亞庇, 即沙巴!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 GaryF 於 08-3-29 13:45 發表
poohzzz,
咁好!
我想問佢個playroom大唔大架? 游泳池有無滑梯比小朋友玩呢?
酒店會唔會好舊呀? 仲有一樣野想問, 不過唔好笑我~~我好怕四腳蛇架 請問酒店房有無架?

...

四腳蛇呢個問題, 好難避免! 我上次住rasa via, 有一晚沖沖下涼, 有一條係我面對花灑o既牆上, 嚇到死!!!! 好彩差不多沖完, 想淋多一陣都唔得, 即刻走人!

但如果住apartment 式酒店, 應該少d o卦!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Charlotte_mom 於 08-3-30 21:56 發表
剛去完rasa ria返黎, 我地book完至發現rasa ria起左新wing (ocean wing), 好靚呀, quote左價, 由普通海景房upgrade要hk$1400一晚(!)
肉赤呀, 又想試, 就upgrade左2晚.......第3日住返普通海景房, 第2朝就發現房入面 ...

我上年住vasa ria, 就係對住正在起緊o既新wing, 咩view都無晒!! 重要對左4晚! :cry:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 lestat 於 08-6-18 09:59 發表
我晌另一個forum內有d人見到好多, 多到好似聖誕樹, 有d就同portiabb一樣只見得幾隻, 總括有兩個可能性:
1. 季節性問題, 若九月後去, 好大機會見到好多
2. 兩個唔同的地方 (真正睇到螢火蟲的地方, 由kk city去最少要 ...

我上年8月去沙巴, join 睇長鼻猴&螢火蟲tour (同一個tour), 好似約4點出發, 去到之後, 坐船遊紅樹林睇長鼻猴先, 不過只見到3幾隻, 跟住食晚飯, 然後再出發睇螢火蟲, 都好多, 真係似聖誕樹.... 另外, 望上天空既星星重多重靚, , 香港從未見過!

首頁

尾頁

跳至