親子旅遊

跳至

首頁
12345...22

尾頁

男爵府

預去四日三夜, 依家開始計劃, 請各位比下意見:
1. 住Magallen or Tanjung Aru好呢? 邊間環境好d? 我有2個仔分別係2歲同6歲, 想在酒店泳池&沙灘游下水, 去playroom玩下, 出島玩浮潛&餵魚, 去睇下猩猩or螢火蟲, 夜晚去市中心食海鮮or串燒, 請問邊間酒店會適合d呢? 酒店有無得book船出島玩架? 邊個島好玩d呢?
2. 邊間買酒店加機票package會平d呀?

男爵府

Tks all.
我上網睇過都覺得Tanjung環境好d, 而且我會出市區, 所以我會選近市區! 近排有無人住過呢? 好似都好近機場?
另外有咩飲食推介, 例如食海鮮, 串燒...
又有無咩商場可以Shopping? 有無咩手信買呢?

男爵府

jaysonmama,
妳講果d雪條~~諗起都想食呀!
在機場買老虎蝦? 好平架?
書店係咪無沙巴既旅遊書賣架? 我搵唔到既?!

原文章由 jaysonmama 於 08-3-28 14:13 發表

講shopping! 沙巴欠奉! 洗費多數係自貴活動&食野.... 海南雞飯, 拉茶等都好平! 我覺得海鮮只係平香港少少!

上年臨上機返香港, 係沙巴個機場買o左幾盒老虎蝦~

沙巴手信都係雪條&朱古力, 雪條有好多種味道, 有d幾 ...

男爵府

水晶樹媽媽,
因為我見呢度好多媽咪都係自由行架, 好少見有人跟團!
同埋我諗沙巴好細呀o者, 應該自己去都得, 所以我選酒店都會近市中心d, 方便自己出去搵食! 同埋多數都係水上活動, 跟團都係自由活動架啦, 咁咪白比導遊費? 留返黎食雪條好過啦! 我見好多人自己去食野都好抵食, 消費應唔高掛! 至於治安~~ok掛, 都無人講唔好!
不過依家好似未有暑假既package價出呀, 仲等緊!
妳諗住幾時出發呀? 住咩酒店呢? 大家交流下呀!

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-3-28 14:27 發表
GaryF

我都諗緊暑假去,可否請教你,點解咁選擇自由行而唔跟團?當地治安如何?消費邊樣便宜些?

[ 本文章最後由 GaryF 於 08-3-28 18:21 編輯 ]

男爵府

水晶樹媽媽,
Final Exam~~估唔到我地同病相憐喎!
妳小朋友幾多歲呀?
我打算一放暑假就去啦, 希望加幅唔會咁勁嘛!
我依家上網搵緊料啦, 有咩正野到時講妳聽啦!

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-3-28 22:21 發表
GaryF

其實仲未有具體計劃,等過咗 Final Exam先 ,不過咁啱見到你個post咪上嚟交流吓。你都講得啱,凈係導遊費都幾係($$$ x 4),不過我份人又好驚青,所以揾你俾多d料我先同c6商量。你打算7月去定8月去呀?

...

男爵府

birdbird,
其實我見呢兩間酒店都各有捧場客, 所以搞到我都十五十六! 妳去完返黎報下料呀! 祝旅途愉快!

原文章由 birdbird 於 08-3-29 08:39 發表
我下星期就出發去沙巴, 住Mallegen.
聽你地講Tanjung Aru咁正,
有d後悔唔book 呢間酒店添.
downtown 邊度有好野食介紹?

男爵府

jaysonmama,
榴槤~~正呀! 有無新鮮既食添呢?!
原來有沙巴旅遊書架, 正! 等我再去搵下先!

原文章由 jaysonmama 於 08-3-29 00:09 發表

雪條一定要試, 尤其榴槤 (如果你食的話), 我地每次都會試唔同味
老虎蝦視乎size而定, 上次約$175/盒, 有10-12隻, 每隻都有手掌咁長, 好爽口...

旅遊書方面, 唔太清楚! 但記得我朋友有沙巴旅遊書 ...

男爵府

poohzzz,
咁好!
我想問佢個playroom大唔大架? 游泳池有無滑梯比小朋友玩呢?
酒店會唔會好舊呀? 仲有一樣野想問, 不過唔好笑我~~我好怕四腳蛇架 請問酒店房有無架?

原文章由 poohzzz 於 08-3-28 23:25 發表
我上年一家去沙巴時係住Tanjung真係好近市區, 我地差不多日日都出市區食飯, 坐10-15分鐘去到, 佢比了間套房我地, 真係意外驚喜。

男爵府

媽咪,
多謝晒妳咁詳細既報告!
另想問係咪港龍果d機係直航去沙巴架? 我上網見個port係亞庇? 即係沙巴?

原文章由 媽咪 於 08-3-28 23:22 發表
I highly recommend Tanjung Aru for you as my friend went to Magallen. The Magallen is much big than Tanjung Aru, but there are some comparation :

Tanjung Aru : near to airport,
...

男爵府

jaysonmama,
咁我諗住市區酒店會好d掛?! 希望見唔到四腳蛇大哥啦!

Charlotte_mom,
去7日游得一次水? 咁其餘時間有咩做呀?

ALAL,
多謝報料!

男爵府

水晶樹媽媽,
我仲慘啦, 小一考試我仲驚過佢呀! 我相信佢未識驚囉!
我pm左個舊post比妳呀, 係我以前save起的, 好多資料睇呀, 我依家都睇緊!

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-3-31 12:38 發表
GaryF

我慘過你,我老大今年小五,要考呈分試,唉,往帝唔急,急死我呢個太監。 so有時悶悶地surf上網,睇吓人地d開心嘢。咁我指意你報料我知嫁啦,thanksssss

...

男爵府

水晶樹媽媽,
我梗係勤力啦, 我依家讀返小一添呀, 我諗我仲勤力過阿仔呀!
我會努力搵資料做個好學生架啦!

男爵府

LongRyan,
pm左比你啦!

poohzzz,
希望我好似妳咁好彩啦!

question_06,
依家未有暑期價呀, 仲等緊!

男爵府

sandraliuso,
pm左妳啦!

原文章由 sandraliuso 於 08-4-1 17:00 發表
Hi GaryF,

Pls PM me the details too.
我book咗7月頭去沙巴,由深圳出發!
Thanks!

男爵府

sandraliuso,

我未住過呀, 不過好似有shuttle bus來回酒店同市中心咋喎! 唔知有無收錯風呢?! 不過好似搭的士都係好平的, 因為好近機場!

原文章由 sandraliuso 於 08-4-2 13:13 發表
Thanks GaryF!
收到啦!
請問住Magellan有冇free shuttle bus在機場接送?

男爵府

tramtram,
pm左比妳啦!

原文章由 tramtram 於 08-4-3 11:13 發表
hi GaryF,

我都想要資料呀, 唔該 PM 比我呀 ?
THANKS

男爵府

birdbird,
妳咁快就玩完返黎啦?!
多謝報料! 我相信除左間酒店房之外妳都會玩得好開心?!
咁即係話Magellan都幾舊下? 酒店範圍有無見到炎蛇呀? 我在網上見到有人話呢間酒店出面有好多呀!

男爵府

其實仲想問, 係咪每個島都會有餐廳, 唔駛一定join BBQ lunch呢? 係咪每個島都可以去到先租浮潛用品呢? 全部都會有魚仔埋身? 我見好多人去sapi or manukan island, 如果只去一個島應該去邊個好呢? 要水清沙幼, 多魚仔埋岸邊(因為我細仔得2歲), 同埋唔好有大蜥蝪!!!

Honey & JChan,
pm左啦!

[ 本文章最後由 GaryF 於 08-4-5 08:43 編輯 ]

男爵府

Calvin仔媽媽&portiabb,
pm左啦! 不過其實只係一個舊post!
但係我依家做緊一個大project, 就係將所有我睇到返黎既資料整理好, 做一本天書!
哈....呢個project係咪好偉大呢...我會盡快完成, 希望早日面世啦!

birdbird,
多謝報料!
我真係驚炎蛇驚到不得了架! 我見有間郊區果間酒店會有大蜥蝪註場添...仲會落泳池同住客一齊游水!!! 如果我見到它在我身邊游緊水...我諗我會即場暴斃!
另外好似sapi島都會有...因為我見有人post相出黎影到有大有細呀!mouth:
商場交水費都要比入場費? 真係好古老喎! 咁真係要一早去定啦!:;pppp:

男爵府

多謝各位支持, 我會架啦!

portiabb,
我都係會去4日, 我見馬航同港龍時間都差唔多, 我會選去程早上8點機, 回程晚上8點幾機果隻! 係咪仲未有7月價呀? 好似出到6月30日咋!

首頁
12345...22

尾頁

跳至