嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

孖b既媽咪, 你地係全pump? 定全埋身? 夠唔夠奶俾兩個bb??
我半人奶, 半奶粉中, 你地係點呀?

別墅

我都係半人奶半奶粉1如果唔係連休息時都無

別墅

引用:我都係半人奶半奶粉1如果唔係連休息時都無

原帖由 rara0602 於 14-11-23 發表
我都係半人奶半奶粉1如果唔係連休息時都無
你對孖現在幾大呀??

大宅

引用:孖b既媽咪, 你地係全pump

原帖由 aheihei 於 14-11-22 發表
孖b既媽咪, 你地係全pump? 定全埋身? 夠唔夠奶俾兩個bb??
我半人奶, 半奶粉中, 你地係點呀?
我都係半人奶,半粉,返工就係公司泵,我對孖b三個半月,如果全人奶,真係無得休息,佢地好快肚餓,好快食完一個到另外一個

洋房

我都係半人奶半奶粉,主要係pump,間唔中都會埋下身,唔夠瞓少奶呀!我對b而家4個月。

別墅

回覆:孖b餵全人奶

好開心呀! 原來有咁多孖b媽媽一齊作戰! 因為餵人奶真係好攰, 半人奶, 半奶粉都好攰呀! 但知道咁多人齊努力, 好似有人陪住自己行條咁辛苦既餵奶路, 心情都好d!! 因實在太辛苦了! 好想放棄!

洋房

aheihei 發表於 14-11-25 23:54
好開心呀! 原來有咁多孖b媽媽一齊作戰! 因為餵人奶真係好攰, 半人奶, 半奶粉都好攰呀! 但知道咁多人齊努力, ...
大把同路人,唔好放棄呀!加油

禁止訪問

回覆:aheihei 的帖子

別墅

我對孖而家先13日大!
而家雖然半人奶半奶粉,但休息時間仍然唔夠!
健康院同姑娘都話每日要食8餐!對孖b比較好!
換下片食奶掃風每人至少都用左一個鐘…有時食完又唔即刻訓!三個鐘一餐,根本每次都唔夠一小時休息!

各位可以分享或者指導下時間點分配?都真係幾攰!

男爵府

我孖b未出世,但就 未定是否人奶 或 奶粉.
聽到各位孖b 媽, 如果每日要食8餐!確實無得訓...
anyway, 你哋要add oil..

複式洋房

回覆:rara0602 的帖子

我想問而家佢地4日人仔大,但係我仲未上到奶!佢地成日都肚餓!點樣做到半人奶半奶粉?奶粉份量要幾多?同埋點樣分配?好擔心!今日全日都無便便呀!

別墅

我當初都好迷茫,姑娘比左啲建議我!
一係每餐埋身後補粉,一係一個食人奶,一個食奶粉,每餐交替!以上方法我都無得點休息!

而家我晚上11點開始餵奶粉,日夜平均4小時泵一次奶,日頭餵人奶,晚上餵奶粉囉!咁樣我多左時間休息!因為我孖b用樽餵比埋身餵快好多!

大宅

我全泵,一個四餐人奶一餐粉、一個兩餐人奶三餐粉!bbs已經四個幾月喇!由於都仲未追夠奶,所以我仍然keep住日泵8次,每三個鐘一次!雖然真係好攰,但撐多兩個月bbs開始食固體應該會好啲!我覺得如果有工人或家人幫手餵奶,其實全泵都ok,每次泵半粒鐘跟住就可以即訓,反而埋身仲要掃風喱樣果樣每個起碼要攪一粒鍾,仲要bb有時會hea住食,咁就仲耐!-_-# 而且泵出黎知道bb食左幾多,咁佢喊你起碼唔會擔心佢唔夠飽先!但當然埋身係比較易追奶,泵係真係keep好耐先會加到10ml,少少少少咁加好似永遠追唔到孖b奶量咁!

別墅

引用:我全泵,一個四餐人奶一餐粉、一個兩餐人奶

原帖由 Cherry1022 於 14-12-03 發表
我全泵,一個四餐人奶一餐粉、一個兩餐人奶三餐粉!bbs已經四個幾月喇!由於都仲未追夠奶,所以我仍然keep ...
一日食四餐咁少?? 我對孖一日食8餐架?! 係咪每餐餵多d, 就可以格耐d先餵??

別墅

回覆 aheihei 的帖子

我對孖都一日8餐!未滿月……

大宅

回覆 aheihei 的帖子

我bbs初頭都一日八餐、三個鐘一餐,之後大約個半月介左半夜一餐,跟住到兩個幾三個月時同佢地慢慢加多每餐份量變成三個半至四個鍾一餐,咁又少多一餐,再到喱排啱啱打完四個月針開始醫生話早上果餐都可以由佢地訓,唔洗叫醒佢地食,咁佢地結果係訓到七、八個鐘先喊食,所以又少多餐!我見佢地體重又有正常增長咁咪keep住咁囉!不過有時佢地果日胃口好肯食的話,我都會俾多一餐!

別墅

我都希望我對孖可以快啲減少一餐半餐

複式洋房

餵奶路真係漫長....
我孖b 下個月開刀出世了, 我想全人奶, 但我又怕到時捱唔到....唯有見步行步

別墅

回覆:Man-Yee 的帖子

可以上黎傾下, 好多人陪你一齊行!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至