嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

孖b既媽咪, 你地係全pump? 定全埋身? 夠唔夠奶俾兩個bb??
我半人奶, 半奶粉中, 你地係點呀?

別墅

引用:我都係半人奶半奶粉1如果唔係連休息時都無

原帖由 rara0602 於 14-11-23 發表
我都係半人奶半奶粉1如果唔係連休息時都無
你對孖現在幾大呀??

別墅

回覆:孖b餵全人奶

好開心呀! 原來有咁多孖b媽媽一齊作戰! 因為餵人奶真係好攰, 半人奶, 半奶粉都好攰呀! 但知道咁多人齊努力, 好似有人陪住自己行條咁辛苦既餵奶路, 心情都好d!! 因實在太辛苦了! 好想放棄!

別墅

引用:我全泵,一個四餐人奶一餐粉、一個兩餐人奶

原帖由 Cherry1022 於 14-12-03 發表
我全泵,一個四餐人奶一餐粉、一個兩餐人奶三餐粉!bbs已經四個幾月喇!由於都仲未追夠奶,所以我仍然keep ...
一日食四餐咁少?? 我對孖一日食8餐架?! 係咪每餐餵多d, 就可以格耐d先餵??

別墅

回覆:Man-Yee 的帖子

可以上黎傾下, 好多人陪你一齊行!

別墅

引用:我現在係努力keep緊全人奶中一個多些埋身,

原帖由 EuniceFong 於 15-01-11 發表
我現在係努力keep緊全人奶中
一個多些埋身,一個用樽
好叻呀! 孖b可以全人奶! 勁呀! 你對孖幾大呀?

別墅

引用:我孖b 開刀出世, 全人奶

原帖由 ShumTai 於 15-01-17 發表
我孖b 開刀出世, 全人奶
shum tai 你好勁呀!! 全人奶!! 你泵定埋身呀?

別墅

引用:我全人奶餵到佢哋半歲。頭一個月兩個都埋身

原帖由 g_mama 於 15-02-16 發表
我全人奶餵到佢哋半歲。
頭一個月兩個都埋身唔多得所以嗰時就全泵。日泵8至9次。
到滿左月大孖識啜就比佢埋 ...
勁呀! 大家一齊努力! 孖b全人奶真係好難架! 叻叻!!

別墅

引用:頭一個月全人奶,pump出嚟的

原帖由 LKS媽媽 於 15-03-04 發表
頭一個月全人奶,pump出嚟的
加油呀! 一齊努力! 你頭一個月已經可以全人奶! 之後更加可以, 加油呀!!

別墅

引用:我都係全人奶泵媽、7個月了,已嘗試加一餐

原帖由 Dongoogoo 於 15-03-06 發表
我都係全人奶泵媽、7個月了,已嘗試加一餐奶粉俾大孖想停泵。但每天都掙扎緊決定唔到。

...
為何要停泵? 有什麼掙扎?

別墅

引用:好困身所以想停,但孖女比較細粒身體又麻麻

原帖由 Dongoogoo 於 15-03-09 發表
好困身所以想停,但孖女比較細粒身體又麻麻、所以又想繼續。
都已經7個月了... 假設你目標係餵到一歲, 都就到了.... 繼續吧!! 人生中, 就只有這一段時間要餵奶.... 唔餵可能你會後悔呀! 加油! 加油!

別墅

引用:我都係全埋身餵母乳,快六個月了,有時都想

原帖由 BabybabyG 於 15-03-09 發表
我都係全埋身餵母乳,快六個月了,有時都想餵少一兩歺,又困身又辛苦,不過每次都同自己講好快就一年,要堅 ...
全埋身係無敵勁呀! 超攰! 超贊!

別墅

引用:你呢?孖b多大?

原帖由 Dongoogoo 於 15-03-09 發表
你呢?孖b多大?
4個月大了.... 一直都要補奶粉.... 諗住餵得幾多得幾多就算了....

別墅

引用:半人奶半奶粉,BB7個月啦,現時一日6餐,其

原帖由 vickyleran 於 15-03-14 發表
半人奶半奶粉,BB7個月啦,現時一日6餐,其中,平均每個一天吃1-2餐奶粉。

全泵,產奶量一天都在1.2L左右 ...
7個月仲餵緊?! 勁呀!

別墅

引用:我孖b出世,大孖輕磅要住加護,所以食奶粉

原帖由 nn1984 於 15-03-15 發表
我孖b出世,大孖輕磅要住加護,所以食奶粉,淨係試過埋身一次(完全唔成功),同20ml人奶,細孖就全埋身, ...
孖b要全人奶真係好難!! 你現在怎樣?

別墅

引用:Quote:原帖由 ShumTai 於 15-01-17 發表我

原帖由 winge0312 於 15-03-26 發表
請問開刀時,已經落左麻醉,係未都可以照餵人奶
應該可以!

別墅

引用:孖B三個月,半泵半粉。仲追緊奶,希望全人

原帖由 TCkS 於 15-03-17 發表
孖B三個月,半泵半粉。仲追緊奶,希望全人奶,但真係好難。尤其下個月要返工了,希望keep到。大家加油

...
一齊努力呀! 我都係全泵媽!

別墅

引用:我是半麻,生完約兩至三小時後已埋身餵大孖

原帖由 BabybabyG 於 15-03-26 發表
我是半麻,生完約兩至三小時後已埋身餵大孖,因細孖出世時不懂飲奶,所以延至四至五小時後才可試埋身,但我 ...
你好叻呀! 你可以全人奶孖b, 真係好難得! 超勁!

別墅

引用:四個月,全人奶,有泵有埋身,泵唔夠,咁飲

原帖由 littlemilky 於 15-05-13 發表
四個月,全人奶,有泵有埋身,泵唔夠,咁飲完樽再埋身。有時埋身好耐都仲喊,咁我會泵出黎,有幾多泵幾多, ...
好利害!! 孖b全人奶係好少有, 媽媽, 你一定係考攰鳥!

別墅

引用:Quote:原帖由 aheihei 於 15-04-12 發表孖b

原帖由 nn1984 於 15-04-12 發表
每日泵8-10次,兩個鍾有120ml,三個鍾有160ml,但孖b 食緊 90-130ml,大孖一日要補1-2次奶粉,細孖全人奶,有 ...
仲餵緊嗎?

首頁

尾頁

跳至