跳至

首頁

尾頁

別墅

你地幫bb改左咩英文名?同埋個名有甚麼意思呢?
我個女叫noel,是聖誕節的意思,亦有歡欣、喜悅之意。

複式洋房

hello

原文章由 noelchong 於 08-3-28 16:26 發表

noel個名啱哂你個女,因她12月24日出世

別墅

係呀,你都快d幫你女女改返個英文名啦!

大宅

畀面勳章

我個女叫Mione,係希臘文,來自"hermione'這名字,我老公唔想個名咁長,我又想個女用m字頭,所以就變成Mione。無咩特別意思,好聽咁囉,而原名"hermione'係harry potter女主角入面個名,想個女同佢一樣又靚又聰明,hahhaa

大宅

我個仔仔叫 caspar, 係天主教o既聖名. 意思係掌管財富o既人. caspar 亦係耶穌出世時三王之一, 為衪獻上黃金的人.
子雋 BB

• 27/11/2007--3.06KG10/12/2007--3.125KG//48.1CM13/12/2007--3.27KG//48.8CM20/12/2007--3.63KG//50.4CM11/1/2008---4.45KG13/2/2008---5.42KG//57CM

大宅

畀面勳章

我個仔叫 Aidan 火的意思,因為火旺土,我個仔屬土!

複式洋房

我小B女叫Sophie, 係智慧的意思, 仲係一個很有吸引力的名 ar!

複式洋房

我個女叫Kirsten, "Kirsten" means "Christian".

男爵府

個個都咁有意思, 我個女叫Audrey, 只因佢daddy鍾意呢個名。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

my gal named Trinity, cause she is the third counting from my husband me, and then she.. and we also want her having wisdom health and awakening

原文章由 noelchong 於 08-3-28 16:26 發表

[ 本文章最後由 ngmyan 於 08-3-31 23:34 編輯 ]

大宅

my son's name "zachary" is God has remembered

塞克利 來源:希伯來 涵意:維上帝所心儀的人。
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

大宅

我個仔叫"Kim", 因為佢中文名叫"梓謙", 押韻d

大宅

好媽媽勳章

我個女叫Cynthia, 無乜特別意思純粹覺得好聽, 同埋老公話呢個名比較難俾人改到花名喎... 不過好多人都讀錯做Silvia, 所以好多時我都要強調係有"n"音ga!

男爵府

我個女叫 Venus ... 希臘語,
意思: 愛與美的女神

大宅

i named my girl Trinity too, with the same reason, and from now on we are 3 in 1

原文章由 ngmyan 於 08-3-31 16:59 發表
my gal named Trinity, cause she is the third counting from my husband me, and then she.. and we also want her having wisdom health and awakening

[ 本文章最後由 siumuichu 於 08-4-1 19:24 編輯 ]

別墅

畀面勳章 環保接龍勳章

我就冇幫囝囝改英文名,因為老公話等囝囝大左自己決定,佢驚囝囝會唔鐘意。

民房

原文章由 mon0307 於 08-4-1 14:47 發表
我個女叫 Venus ... 希臘語,
意思: 愛與美的女神

我都好中意呢个名架,但因为呢度(我系英国)的人比较少起呢个名,我个女同个囝一个叫VANESSA,一个叫RYAN

男爵府

好媽媽勳章

我隻b仔叫Samuel..老公改既.. 我鐘意叫佢做samsam仔...哈

大宅

原文章由 carton514 於 08-3-29 23:48 發表
我個仔叫 Aidan 火的意思,因為火旺土,我個仔屬土!

hey, 我個囝都係叫Ayden, 不過串法唔一樣! 都係火的意思.
我改的時候係因為呢個名冇咁多人用,同埋容易讀. 佢出世之後, 我家姐話個名係火的意思就夾佢喎! hehe!

男爵府

好媽媽勳章

我個囡叫「kuromi」~因為我叫melody~哈哈~

首頁

尾頁

跳至