家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

乾衣機乾衫, 係咪會勁縮水?

我真係好想買乾衣機, 尤其回南天時, 晾d衫幾日唔乾不特止, 仲好易有浸 "up" 味, 又唔想掛到成屋都係, 但又聽好多人講話乾衣機會整到d衫勁縮水兼好易爛, 攪到我十五十六唔知點好。 我剩係知道2合一洗衣乾衣機都幾廢, 一機衫分兩次乾的, 我剩係想買一部 "齋" 乾衣機, 唔知有冇好介紹?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Re: 乾衣機乾衫, 係咪會勁縮水?

Mummy
我用緊煤氣公司嘅煤氣乾衣寶,都唔錯,乾D衫又唔易縮水兼唔易爛,可以考慮吓.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Mummy,
I have the same question as yours. I saw a SeimXns 乾衣機 (5kg) at JuXco.

小忌濂,
Compare with electric 乾衣機 , is 煤氣乾衣寶乾D衫唔易縮水D? But the salesgirl in JuXco said that 煤氣fee is more expensive than electricity fee. Thanks!

大宅

popocat
價錢方面可能比用電既貴d,但我唔知出面既電乾衣機幾多錢,煤氣公司既乾衣機價錢約$3000-$4000左右,佢有兩個size俾妳地選擇,我知用電既乾衣機會比較易縮水d...
以上是我個人意見,妳可以考慮下嫁 :-P

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我都係用緊煤氣公司的乾衣寶(細),至於乾很有彈的衫我就覺得有dd縮水,但我就覺得乾牛仔褲或者被袋很多時乾完都唔完全乾(可能勁厚關係)
不過有部機好好多,起碼唔使"郎"到成間屋都係衫,同埋潮濕天氣很難乾架d衫~~~~

別墅

唔會勁縮水呀! 我屋企都用o左十幾年, 原先係因為住公屋樓上掉垃圾所以用, 慢慢用慣o左就一直用, 但我唔會用來洗wool質地o既衫, 最好係今日洗今日乾, 唔使等! 我d衫著好耐, 唔覺得易爛喎! 我用o既乾衣機係電動, 未試過煤氣o既, 但知道煤氣係貴d.
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

大宅

大宅

我而家用個部都冇乜縮水,只係乾完衣要用熨斗熨番直先得。都幾好用架,起碼回南天都唔怕D衫"up"到嗅同埋起黑點。
妹妹七個幾月,重21磅

複式洋房

我本來都想買部towngas的乾衣機($2000幾),但早排在九龍灣的家居展買左部輕巧型的乾衣機($800),唔用可以摺埋好個公事包咁大,用的時候掛在門上或窗花上,部機一次可以掛10磅衫到,如果乾牛仔褲或厚衫就要2個鐘到,其他一般一個鐘都ok,部機頂部係有一個發熱風扇跟住下面吊左一個大的膠套,乾衣時要拉好拉鍊全完封密,可選擇不同溫度,視乎你要乾d物野衫,我覺得幾好,又唔左地方同埋d衫一定唔會縮水及巢灑,而我就唔係成日用的,只時無太陽及朝濕時用,因我屋企向東如果有太陽時d衫灑一陣就乾,始終覺得太陽灑乾是最好的,就算每天用都唔使比咁貴電貴呀嘛。
:-P

侯爵府

kaeli

你講果部係不係依家citibank送果部?
mug野牌子?

複式洋房

hinhinmummy
我唔知citibank送個部係物野牌子,而我買個部係Innotec (Dry-Bat)

侯爵府

kaeli

Thanks, 我check過citibank啦, 同一牌子, 但係不係同一model就不知, 我都申請先.

男爵府

del

複式洋房

hinhinmummy

我都記得買個陣時係有2款家,而我呢款係貴d家,另外個款好似重輕巧d家。

:-P

侯爵府

kaeli

不緊要啦, 因為佢都係要比99元, 我諗住試下啦!

我有次行街經過, 有個女仔sales我申請citibank 的visa card, 話有呢部機送, 我都心大心細好不好申請, 因為好多時申請左返黎的野用都無用過就放埋一邊. 但係我聽過佢話部機可以負荷5磅定5kg?? 聽不清, 不過因為我細仔岩岩學戒片, 依家成屋都係佢d三角旗, 好肉酸, 所以想平平地買部, 乾晒佢d低褲仔.

thank.

男爵府

我諗我都會買部電既, 不過唔知咩牌子比較好, 因為我住果度唔係用煤氣而係石油氣, 所以最想買果部TGC根本都唔岩用, 亦都唔知幾時先至會搬到去有 "煤氣" 既地方住, 所以買部電既就邊度都用得。 但我又心大心細, 買部要駁喉既好, 定話買部 "冷凝" 既好 (D水可以儲埋落個樽度倒果隻), 你地用緊電乾衣機既媽咪, 有咩意見?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Mummy,
我家中既係電乾衣機. 有冷風,暖風, 熱風幾種出風溫度. 牌子係electrolux, 宜家應該平過幾年前. 只有fortress 有售.
部機係駁出風喉.

複式洋房

其實件衫縮唔縮水唔關機事, 最要看衫既標貼是否可放乾衣機乾, 大部份針織料都較縮得多D, 通常頭一次多D,
我用緊呢部都 OK (見下文) D BB衫仲可殺菌...回南天冇有怕.....最重要係機細, 儲水 OK , 清潔隔塵網 easy...不過得 3.5KGS for 我一家三口夠哂, .....

之前 post 既....
大容績通常 5kgs乾衣量....機身size大D...排氣式...乜野牌子都有...我媽家用惠而浦...十年了幾好...因我媽住新界村屋有天台地方大唔覺...佢大...排氣式最重要排氣喉一定要夠空間比佢放氣...否則D衫可能唔乾...

另外本人因天氣開始潮濕...上星期日一摘千金買了部"依萊克思"泠疑式乾衣機...容績 3.5kgs乾衣量...機身細大機一半可掛牆...而且不用排氣..佢把氣泠卻為水...要倒水....不過ok la...因一幾衫有幾多水呀...佢個水壺可盛 3-4機....最重要佢機細唔駛找地方排氣放邊都得....因本人住處冇媒氣供應...地方細小.....你住美乎地方大可買部大機...因我呢部貴過哂D大機...呀..

Mummy 寫道:
我諗我都會買部電既, 不過唔知咩牌子比較好, 因為我住果度唔係用煤氣而係石油氣, 所以最想買果部TGC根本都唔岩用, 亦都唔知幾時先至會搬到去有 "煤氣" 既地方住, 所以買部電既就邊度都用得。 但我又心大心細, 買部要駁喉既好, 定話買部 "冷凝" 既好 (D水可以儲埋落個樽度倒果隻), 你地用緊電乾衣機既媽咪, 有咩意見?

複式洋房

Kaeli

我都換左citibank個部innotec,有

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

TOTOBABA
我都係用泠疑式乾衣機 - 牌子是ZANUSSI, 容績亦是 3.5kgs乾衣量, 你講得無錯, 這類機真是貴過哂D大機,
每年的保養費亦是很貴, 我就要每年640元做保養.
不過我覺得這部機很好用.

首頁

尾頁

跳至