親子旅遊

跳至

首頁
23456...11

尾頁

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

來這裏,只為看一眼。

酒店露台。

侯爵府

Day 3 St Moritz

侯爵府

St. Moritz 的雪山。

侯爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

St Moritz附近的Corvatsch雪山不錯, 峰頂一望無際, 有時間不妨上去看看.

侯爵府

dillon 發表於 14-12-8 20:23
回覆 焯媽媽 的帖子

St Moritz附近的Corvatsch雪山不錯, 峰頂一望無際, 有時間不妨上去看看.

本來都很想上這個雪山, 但日照時間實在太短, 4點幾就開始天黑, 怕上去太黑下不了山,

因為我見很多人拿雪具滑雪, 想必一定很吸引..

其實原先計畫行程時, 想在st moritz 住一晚, 但st moritz車程長, (去其他城市要3個多小時)

所以都決定在當晚返回蘇黎世,

所以計畫行程都是大學問!!

冬天去歐洲真是浪費時間, 日照時間太短..

侯爵府

引用:有一間hostel可考慮,在東站旁邊,youth ho

原帖由 emu 於 14-12-05 發表
有一間hostel可考慮,在東站旁邊,youth hostel(雙人房獨立廁所浴室),而且方便上少女峰,及其他地方,對面 ...
我今天都路過了這間青年旅社,在Interlaken ost嗎?

我今次去瑞士上少女峰,選擇住在叫Grindelwald的小鎮, 無Interlaken那麼商業化。

我n年前第一次去瑞士interlaken都是住青年旅社,但那間在山邊,有一大遍草地,離火車站較遠的,不是這間那麼近。

複式洋房

是,雖然我無住過。
但如有euro pass又打算駁火車周圍去玩,方便。

禁止發言

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

玩得開心啲~

侯爵府

引用:玩得開心啲~

原帖由 TMC3012 於 14-12-09 發表
玩得開心啲~
心情很受天氣影響,來了幾日,天陰,多雲的日子較多,整日都黑沉沉,見到的湖光失色了。

因為瑞士很細,遇到天陰時,想坐火車去其他天晴的地方都唔得,因為整個瑞士都天陰。

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

我係網上睇到8 DAYS SWISS PASS 係CHF393, 請問你點樣/邊住有EUR288 買呢? 因為EUR呢個價抵好多... THX

大宅

焯媽媽 發表於 14-12-9 12:26
心情很受天氣影響,來了幾日,天陰,多雲的日子較多,整日都黑沉沉,見到的湖光失色了。

因為瑞士很細,遇 ...
瑞士很細?? 我依家plan緊瑞士行程, 但吾知從何入手. 因為對我嚟講瑞士好大好多city好多景點...

侯爵府

引用:回覆 焯媽媽 的帖子我係網上睇到8 DAYS SWI

原帖由 MacyT 於 14-12-09 發表
回覆 焯媽媽 的帖子

我係網上睇到8 DAYS SWISS PASS 係CHF393, 請問你點樣/邊住有EUR288 買呢? 因為EUR呢 ...
在學聯買的

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-12-9 12:26 心情很

瑞士很細?? 我依家plan緊瑞士行程, 但吾知從何入手. 因為對我嚟講瑞士好大好多city好多景點...: ...
由頭至尾行直路的話,火車大約3小時已到。所以跟廣東省差不多。

只因瑞士很多山,有時要轉三程車才能由一個城市去另一個城市。

例如由Grindelwald to Zermatt,轉三次車,要三小時。如果直路很近的。

二個地方都是大部分遊客必到的景點。
grindelwald 上少女峰必經, Zermatt是有名的馬特洪峰所在地。

但當然不是每個人都喜歡去這些熱門照點。

MacyT    發表於 14-12-9 14:05

侯爵府

引用:回覆 焯媽媽 的帖子我係網上睇到8 DAYS SWI

回覆 焯媽媽 的帖子

我係網上睇到8 DAYS SWISS PASS 係CHF393, 請問你點樣/邊住有EUR288 買呢? 因為EUR呢 ...
我是買二人同行,二等車箱,所以平一點的。

子爵府

BK Milk勳章 15週年勳章

焯媽媽 發表於 14-12-8 16:54
Day 3 St Moritz
好靚呀!

珍珠宮

2018復活節勳章

焯媽媽 發表於 14-12-9 14:01
... grindelwald 上少女峰必經, ...

上少女峰有兩條路線,一條經 Grindelwald,另一條經 Lauterbrunnen 、 Wengen,很多人由一邊上山、另一邊下山的,也有一些人只由其中之一上下山,Grindelwald 並非必經。不止一次見過超過一百人的日本團,住在 Wengen,包一整列火車(不是一卡)上下山,整個車站都是日本人,場面壯觀。

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-12-9 14:01 ... gr

原帖由 admiral2525 於 14-12-10 發表
haha 我住在這裏,我的行李放在這裏,我上少女峰是必經之路。

侯爵府

引用:天氣涷, 啲電子產品快冇電啦, 記得日日叉就

原帖由 TMC3012 於 14-11-28 發表
天氣涷, 啲電子產品快冇電啦, 記得日日叉就冇問題
零下30度相機都冇壞, 係傻瓜機傻傻地, 唔識申縮啫, 但暖 ...
驗證了,我部爛鬼紅米note在零下18度運作良好,無走電,

有問題的是我,因為反光看不到screen,以為開了電話打算拍照,按極電話都無反應。
原來無開電話!

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-12-9 14:01 ... gr

原帖由 admiral2525 於 14-12-10 發表
不止一次見過超過一百人的日本團,住在 Wengen,包一整列火車(不是一卡)上下山,整個車站都是日本人,場面壯觀。

update 一下你,
壯觀的場面不復再,在Grindelwald 有間日本語的旅行社,差不多成個Grinelwald, (係差不多成個瑞士)連一團日本遊客都唔覺眼。
我只在少女峰見到一團日本客。
在蘇黎世的sharaton 酒店見到一團亞洲遊客。
大陸客反而有幾團。

日本經濟要振興。。

首頁
23456...11

尾頁

跳至