親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

太期待!

因為只去瑞士一個國家, 又唔想重覆以往的行程, 所以計劃行程有難度呢!!

去瑞士, 必定上雪山和 遊湖, 但零下十度點遊湖呢??

12月係去瑞士的旺季, 又決定得遲, 有錢都未必可以訂到渡假區的酒店的..

苦惱中...

侯爵府

今次去瑞士主要是健行和看看兒時聖誕卡上遍地白雪中的小木屋..

所以真的很期待..

但未試冬天上雪山, (零下十度) 所以要準備的物品比夏天去歐洲多很多..

額外要準備的:

1. 雪山的裝備

2. 旅行煲水用具及暖水壺, (因為冬天, 一定要準備熱水)

3. 保鮮紙(包腳保暖防入水) 及暖包,暖蛋

所以,, 今次要準備的行李比前都要多很多..

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

約了朋友,(他來自東北)
請教如何在零下十度活動。

玩行程,渣相機拍照,
我真是想像不到零下十度手腳活動是怎樣的呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

這是我在秋天時, 鐵力士山附近影的, 俾你想像下變成白雪茫茫的樣子

侯爵府

l_wingwing 發表於 14-11-25 11:23
這是我在秋天時, 鐵力士山附近影的, 俾你想像下變成白雪茫茫的樣子
冬天舖滿白雪的小木屋, 一定很美的..

侯爵府

請教東北來的朋友, 零下十度是什麼樣的?

他說, 你試過不停食雪糕嗎? 你可以食到幾多杯?

我說, 我有氣管敏感的, 不停食雪糕我會咳的,

他說, 那麼, 你要帶口罩...

零下十度, 如何操控電話, (操控可帶備熱能筆, 熱能手套, 可以不用除手套)

電子器材都要保暖!!

另外, 他都教我先測試下對鞋會否入水, 才決定是否穿著上雪山..

實在太多學問了..

侯爵府

自由行計畫行程前, 首先要決定去旅行的目的!

今次去瑞士有什麼目的呢?

1. 有限的時間(十日)去盡整個瑞士

2. 上雪山, (少女峰, 馬特洪峰, 即是瑞士三角朱古力的標誌)

3. 感受瑞士獨特的文化氣息

設定了目的, 就去找旅行社(行程和地圖) 和網上的資料

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:沉醉在童畫世界裏! Sweet Swiss!

瑞士, 等你去完分享

公爵府

Wow! 瑞士正呀!先留名等睇分享!

侯爵府

TMC3012 發表於 14-11-28 07:48
瑞士, 等你去完分享
下星期四出發,現在正將羅行李, 因為要上雪山,

所以, 跟以往去歐洲的行李有很大分別, 計畫行程,

因為心思思每個地方都想去, 先前訂好的酒店都取消再訂其他地方!

禁止發言

侯爵府

講講行前準備

機票: 阿聯酉, (每人連稅$ 7,100)

香港 > 杜拜 > 蘇黎世
日內瓦 > 杜拜 > 香港

火車證, swiss pass, 8日, (288歐元)

酒店, (BOOKING.COM) 2-4星, 平均大約每晚每房$1300,

換瑞朗, 我平日一向有儲外幣的習慣, (趁平入貨) 所以提出來便可.
另外瑞朗對8, 是近期的低位..

侯爵府

打了一大段行程, 唔知點解無晒.. 激死...

侯爵府

flower9 發表於 14-11-28 10:45
影多D相同我哋分享
一定, 不過我擔心天氣太冷, 電子產品會失靈, 所以各帶2部電話, 2部相機..

侯爵府

行程:

Day 1-2 香港 > 蘇黎世 > Luzern > 蘇黎世 (住)

Day 3 蘇黎世 > st moritz > 蘇黎世 (住)

Day 4 zurish > BERN > GRINDELWALD (住)

DAY 5 GRINDELWALD > 少女峰 > GRINDELWALD (住)

DAY 6 GRINDELWALD > SPIEZ (遊湖) > ZERMATT (住)

DAY 7 ZERMATT > 馬特洪峰 > ZERMATT (住)

DAY 8 ZERMATT >LAUSANNE > MONTREUX (住)

DAY 9-10 MONTREUX > GENEVA > HK

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天氣涷, 啲電子產品快冇電啦, 記得日日叉就冇問題
零下30度相機都冇壞, 係傻瓜機傻傻地, 唔識申縮啫, 但暖返又冇事

大宅

我上年十月honeymoon去了兩星期
好回味
最喜歡grindelwald同zermatt

侯爵府

引用:我上年十月honeymoon去了兩星期好回味最喜

原帖由 sheepmei 於 14-11-28 發表
我上年十月honeymoon去了兩星期
好回味
最喜歡grindelwald同zermatt
這兩個地方是老公指定遊覽地點。

我都很期待。

想像緊白雪舖在小木屋頂。很美的圖畫呢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

帶士啤電, 同埋d 機一唔用就放番入袋, 會襟用d.

珍珠宮

瑞士未去過, 如果零下廿度我就試過, 都唔係好凍O者.

暖包暖身冇乜用, 但暖住舊電就好有用, 太凍舊電真係會 SHORT O架.

如果會濕雪, 你最好買對雪鞋, 對鞋入水真係好煩的! 又濕又凍.

如果只是 -10 , 我覺得唔會話好凍囉.....

首頁
12345...11

尾頁

跳至