親子旅遊

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

引用:好漂亮, 不過我還會選擇夏天去, 一來也可看

原帖由 dillon 於 14-12-17 發表
好漂亮, 不過我還會選擇夏天去, 一來也可看到雪景, 二來夏天日照時間長, 我比較功利, 總覺得每日玩的時間長 ...
返來了,我都是第一次冬天去歐洲的,
日照時間真是短,8點才天光,4點幾已經天黑。
我都覺得唔扺玩,下次要暑假再去。

今次去瑞士其實係慶祝我和老公N年的結婚周年紀念,想有個難忘的周年紀念,所以選擇了瑞士。
當年無錢去瑞士渡蜜月,不打緊,今年補數!

正如我的標題: Sweet Swiss.
超額完成了!

真係很喜歡這個景像。是我的童年夢想!

子爵府

BK Milk勳章 15週年勳章

侯爵府

引用:執一執相, 選一些影得好的相片, 再DAY 1 貼

原帖由 焯媽媽 於 14-12-17 發表
執一執相, 選一些影得好的相片, 再DAY 1 貼相!!
Day 1 - 2,
HK > Dubai > Zurich

HK 國際機場, 因為坐A380 > 杜拜, 所以基本上無太多泊位可以容納到,所以都是這個泊位呢!

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

去到杜拜是半夜,但係杜拜機場運作無分日夜的,都是那麼熱鬧呢!

侯爵府

阿聯酉航道去歐洲所用的時間很差很差,如果不是想坐A380的話,和行李限重較多(30KG)真的要三思。

香港 > 杜拜 > 蘇黎世,
時間要 9小時 + 3小時 + 7小時= 20小時

不過,飛機上有free Wi-Fi,很興奮呀。老公竟然在一萬呎高空收到電話,只知道是香港來電,但唔敢接聽呢!

侯爵府

前往香港機場的候機室,

越來越多人去,去過很多個機場候機室,最嘈就是這個。

侯爵府

因為由香港去蘇黎世坐了兩程長途機,吃了四餐飛機餐,阿聯酉的飛機餐,都可以呢。

我記得很多年前坐GULF AIR 去歐洲,坐了四程機才去到歐洲,那次差不多用了24小時才到歐洲,我記得差不多吃了6-7餐飛機餐,我記得那次直頭叫空服不要叫醒我食飛機餐。

侯爵府

幾經辛苦,才飛到去蘇黎世,救命,年紀大,真是辛苦的。
蘇黎世機場較日內瓦機場新而大。

禁止訪問

侯爵府

Day 2, 終於到了蘇黎世,
立即activate the Swiss Pass.

buy prepared phone card

then, go to the Zurich Shareton Hotel
因為老公是會員,所以upgrade 了房間。

侯爵府

之後隨便在蘇黎世街頭逛,因為天陰多雲,下午2點零鐘感覺好似香港的5-6點。

完全無心機欣賞蘇黎世的景點。
景點類似有教堂等。

侯爵府

蘇黎世雖然是大都會,但完全無巴黎的繁華,無羅馬般多宏偉的建築,
無柏林的活力新穎。
感覺只是跟法蘭克褔,不起眼的大都會。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

焯媽媽 發表於 14-12-17 11:50
因為事前吃了藥, 所以無高山反應, 只有興奮的反應...

但我見有小朋友身體不適, (但不是每個小朋友都是這樣 ...
你老公有咁既豪情都好, 你地可以一齊周圍去見識. 講開我都覺得而家去歐洲d 機票真係平左好多, 我第一次去歐洲時, 單機票要成萬蚊, 而家幾千蚊就得交易, 真係差好遠.

多謝你既分享, d 相同遊記都好精彩又細膩, 得閒分享多d.

祝結婚週年快樂!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

焯媽媽 發表於 14-12-21 17:46
阿聯酉航道去歐洲所用的時間很差很差,如果不是想坐A380的話,和行李限重較多(30KG)真的要三思。

香港 > ...
最後你老公知唔知邊個打電話俾佢?

我睇電視, 見杜拜機場真係好大好大, d 人辦事效率高, 最驚奇係某d 重要職位係由女性去擔當.

上次我地返香港, 真係想為A380而揀坐阿聯酋, 不過都係因為時間太差而揀番直航機.

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-12-17 11:50 因為

原帖由 bosch 於 14-12-22 發表
你老公有咁既豪情都好, 你地可以一齊周圍去見識. 講開我都覺得而家去歐洲d 機票真係平左好多, 我 ...
其實我當初對歐洲真是不習慣的,歐洲的第一站是巴黎,當時是9月,晚上9點個天很光,我以為自己個錶壞了,無理由晚上9點甘光的。

我當時留在巴黎5日,不得了,餐餐都只是吃硬掘掘的長麵包,望到件長麵包在哭,問自己點解要來歐洲,食又差,又貴又唔好食。

我記得長條麵包大約要30法國法朗(HKD45)
餐餐都是麵包或者(香港帶去)公仔麵,來歐洲機票又貴,不知為了什麼。我當時是一面哭,一面吃麵包。

當時男朋友,(現在的老公)說,你唔覺得歐洲很靚嗎?

我就是給這份歐洲豪情所感染,愛上歐洲。

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-12-21 17:46 阿聯

原帖由 bosch 於 14-12-22 發表
最後你老公知唔知邊個打電話俾佢?

我睇電視, 見杜拜機場真係好大好大, d 人辦事效率高, 最驚奇係某d 重要 ...
因為有來電顯示,但唔知誰人來電。

侯爵府

Day 2, Luzern

去到琉森差不多下午5-6時,原以為花橋會有色彩斑爛的射燈,去到有點失望。

侯爵府

Day 3, 蘇黎世 > St. Moritz
天陰多雲, 由蘇黎世去要轉車,車程差不多用了三個小時。
覺得這個湖很美。

侯爵府

真是很喜歡st Moritz 呢!

侯爵府

不過st Moritz 滿街是名店,少了一點寧靜,多了一點繁華。

首頁
45678...11

尾頁

跳至