跳至

首頁

尾頁

大宅

B女 塊面比蚊咬了11口,開如始又紅又腫,佢又係咁用手"拗",點算好><

複式洋房

不知道你的B女有沒有好些,希望現在已沒事了。
我看雜誌講市面出售的止庠產品中,或含有麻醉成份,故於選用前先請教醫生,或使用醫生處方的藥膏,此外冷敷亦有相當的止庠或消腫功效。
如果BB感而十分痕庠,媽媽可用冷毛巾或以毛巾包冰袋,替BB冷敷傷口。

大宅

Thanks.我最後都係唔放心帶佢去睇醫生,開左d敏感藥水同藥膏俾b女搽.不過b女塊面d印有排先好,好心痛

原文章由 juli1212 於 08-4-2 16:59 發表
不知道你的B女有沒有好些,希望現在已沒事了。
我看雜誌講市面出售的止庠產品中,或含有麻醉成份,故於選用前先請教醫生,或使用醫生處方的藥膏,此外冷敷亦有相當的止庠或消腫功效。
如果BB感而十分痕庠,媽媽可用冷毛巾或以毛 ...

伯爵府

hellobaby
比d衰蚊咬了11口,係邊度被咬架,b女好可憐呵,希望b女快d好返.
依家d天氣咁潮濕,好容易有蚊,要做好防蚊措施.
如果是咬了一兩口的,我會搽"癢即消",都ok.

原文章由 hellolobaby 於 08-4-2 22:41 發表
Thanks.我最後都係唔放心帶佢去睇醫生,開左d敏感藥水同藥膏俾b女搽.不過b女塊面d印有排先好,好心痛

大宅

喺屋企呀,真係唔知點解。跟住全屋再大清潔,但係而家全幢大廈維修,好易惹蚊蟲。

而家次次出街都會俾路人話做乜BB塊面攪成咁,心情好DOWN.

原文章由 reginang 於 08-4-2 22:50 發表
hellobaby
比d衰蚊咬了11口,係邊度被咬架,b女好可憐呵,希望b女快d好返.
依家d天氣咁潮濕,好容易有蚊,要做好防蚊措施.
如果是咬了一兩口的,我會搽"癢即消",都ok.

...

別墅

回覆 #1 hellolobaby 的文章

我買咗軀蚊燈,無比膏,tree oil, 蚊貼, 蚊怕水, 不過咬得嚴重一定要睇医生!!!

首頁

尾頁

跳至