跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

我女下年要報小學,想聽下大家的意見,希望有兩手準備;揀到適合女兒嘅學校
我係莊小下午校畢業生,係馮李有20分;我喜歡這間多活動,但對功課量,會否催谷學生一無所知;另一方面 我住在70區 怕女兒早上返學坐車會吃力
最近是莊小 只得15分 以前讀時功課量驚人,教師只顧精英學生 ,不知現時有否改變
鄭任安 聽家長講這邊很多小朋友讀得好開心,但對其他都係一無所知
請教大家這三間邊間學校勝算會高啲呢?亦想聽聽大家對70區學校的評價

子爵府

BK Milk勳章

回覆:請教報小學

up

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:我女下年要報小學,想聽下大家的意見,希望有

原帖由 mankiu1204 於 14-11-27 發表
我女下年要報小學,想聽下大家的意見,希望有兩手準備;揀到適合女兒嘅學校
我係莊小下午校畢業生,係馮李有20 ...
你本身住70定71區?馮李,鄭任安71區,而莊小70區喎!

大宅

yuensiu 發表於 14-11-27 09:55

我都唔係好識, 係咪70區住唔可以報71區既學校架??

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:yuensiu 發表於 14-11-27 09:55 你本

原帖由 加菲BB 於 14-11-27 發表
我都唔係好識, 係咪70區住唔可以報71區既學校架??
第一輪自行報邊區都得,但去到大抽獎就只可以報返自己個區。而且好多學校到叩門會睇你自行+大抽獎係唔係都放佢學校做第一,這方面都要考慮。

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 mankiu1204 於 14-11-27 發表

原帖由 yuensiu 於 14-11-27 發表
我係住70區

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請教報小學

咁其實你住70區?如果係,自行可報馮李,第二輪甲一也可填馮李,乙二就要揀返70區。
如我係你20分會試馮李!保小而家間間差不多,一定係較谷的

大宅

馮李20分自行都可能要抽而且佢地得四班,如果你鍾意保良我會提意志豪小學,因為佢係70區又有5班又比莊小新, 即使你只有15分,加埋大抽獎甲乙都有得抽,最後即使要叩門都比較容易~

子爵府

BK Milk勳章

引用:咁其實你住70區

原帖由 l_wingwing 於 14-11-27 發表
咁其實你住70區?如果係,自行可報馮李,第二輪甲一也可填馮李,乙二就要揀返70區。
如我係你20分會試馮李! ...
但另一方面我又怕小孩每早坐校車辛苦,70敺去馮李車程都不近

子爵府

BK Milk勳章

引用:馮李20分自行都可能要抽而且佢地得四班,如

原帖由 conhui1223 於 14-11-27 發表
馮李20分自行都可能要抽而且佢地得四班,如果你鍾意保良我會提意志豪小學,因為佢係70區又有5班又比莊小新, ...
志豪從未想過,15分競爭大嗎? 跨境收生比例多嗎?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

mankiu1204 發表於 14-11-27 11:00
但另一方面我又怕小孩每早坐校車辛苦,70敺去馮李車程都不近
我都係住70區, 見同屋苑D小朋友搭校車返馮李都唔係好早, 因馮李返八點幾, 我見佢地都係七點幾搭車....如果莊小, 其實都早, 因莊小返七點半!

雖然話馮李20分未必入梗, 但我認為第一階段命中的機會, 一定比第二階段大抽獎抽到熱門學校的機會大!

大宅

mankiu1204 發表於 14-11-27 11:02
上年15分有人入到,今年唔知,基本上讀保良或順聯小學跨境生都唔會多

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 conhui1223 於 14-11-27 發表

原帖由 mankiu1204 於 14-11-27 發表
志豪上年朋友15分第一輪入到,今年見有jm都話15分入到。

大宅

馮李返8點的, 位置問題, 只有巴士及綠頂到達,返學/放學入境處個迴旋位會塞塞地,好多家長又會駕車接送..., 馮李今年有成十多部校車服務, 平均都只行幾個屋苑, 所以又唔會兜好耐,我小朋友好彩係頭站, 由放學至落校車都係半個鐘,尾站好似都係45分鐘左右, 住碼頭區 。
家長們選校前最緊要去參觀開放日, 認識多d 學校, 再按小朋友能力選

首頁

尾頁

跳至