婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

咁咪就係囉,一來生仔生女又唔係我地話事嘅。況且萬一真係生個仔俾佢地竉壞晒咪仲慘?
就算想生多個都唔好俾佢地知住,費事佢地成日催住你叫係快啲生呀!

大宅

原文章由 wmpl 於 08-4-1 15:49 發表

佢哋會唔會同你講,唉!生得出就搞得掂啦,
天生天養,駛乜驚啫?!

天生天養? 人都癲!

係呀係呀 ,99就係咁講la,佢成日話生左自然有辦法養woomouth: .....我成日都想同佢講:99,唔係你生,唔係你養,唔係你湊就梗係咁講la,你生完對仔女都唔洗你湊同教mouth: ,不過當然冇咁樣直接同佢講la,佢有d小器,我費事又拿屎上身
e+想生多個,係自己同c6想要

大宅

原文章由 yucopooh 於 08-4-1 16:11 發表
我99都係甘咖~
我呢個月就生得啦,佢都仲未接受我個肚係囡囡~
琴日仲係我面前,同我媽咪講:如果係仔就好啦~
我好唔like佢甘,之前我未照到仔定囡時,日日都黎睇我,問我照到未,好煩.
到我照到係囡囡啦,就好日都見唔到佢出 ...

99咁講野好hurt架,做新抱有左bb,其實都想多d人登自己開心,錫自己,但係個b都未出世,99就成日一盤又一盤ga冷水倒埋黎,話唔會唔開心就假ga
不過話唔生多個,我覺得係暫時激99 only,當bb日漸長大,就會想潻多個細佬妹

大宅

原文章由 littleflowers 於 08-4-1 16:10 發表
結果我生咗個女,佢到我bb差唔多1year old都唔知佢叫咩名,仲成日响我面前話b仔乜,b仔物 ...

唉~~~我都係,我奶奶好少少,偶然仲識得問下囡囡近況(雖然叫錯名),老爺直情唔當個孫女係自己人,囡囡出世之後一句都無問過....

禁止訪問

大宅

原文章由 Irismammy 於 08-4-1 10:47 發表
話說我七月就生,但我自己都未知係仔定女,一來上一兩次都照唔到,二來我無再刻意比多啲$日照夜照,話晒$600一次,知道健康OK咪得囉!留番啲$買嘢比BB好過啦!但係6299就一味同姪仔講係細佬細佬,我都唔想呃小朋友架!又在行街我去睇He ...

佢兩個咁恨仔,自己生番個丫~~~

大宅

我媽咪嗰個年代冇得照b超, d老人家就用佢地對"雷射眼"嚟"睇穿"d大肚婆個肚係陀仔定女.

話說我媽咪當年陀住我嗰時, 係人見到佢都話佢肚入面嗰個"一定係仔", 我嫲嫲同爺爺就"寫包單"一定係仔!

到我出世啦!! 我嫲嫲爺爺即刻去埋醫院等, 個護士抱住我出嚟, 我嫲嫲就一手搶咗抱住, 好開心, (我直到小學前出街都俾人叫"dee dee"o架, 啋!) 咁個護士就好似電視裡面d人咁講 "恭喜晒, 係女, 好健康..." 我嫲嫲即刻面黑 "唔係仔咩!?" 跟住一手"抛" 番俾我老豆, 然後話 "唉, 呢度好焗呀, 走啦." 連我媽咪都未見就同爺爺走咗........................ 之後大家都估到, 我梗係受盡岐視啦!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我真係好好彩,我媽大肚果陣,我老豆話一定要係女,唔係既就要生多個...
我大肚果陣,老公d朋友(識我老公一家好耐),係咁話想我生返個仔,我問點解呀?我鍾意女wor,跟住佢地話,你生個仔有得分ga,我問分咩呀?佢話你去問你99啦...咁我去問99啦,99當時可能唔想比壓力我(因為99話當年有壓力,佢兩個女一個細仔),'話分咩丫,邊有得分..'到我生左個女,一家人都好開心,個個都好錫我個女...之後又係講開分野果d既..原來如果生個仔係有得分ga,不過唔係話分d咩,只係老公係原居民,如果有個仔,咪有丁權囉同有d地...

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #2 十月變形記 的文章

你個亞嫲有冇搞錯(得罪都要講句)佢自己一手抱起你一心情願你係仔,之後一知係女就話要閃.同我亞嫲一樣,我諗到佢死嗰刻都唔知有冇叫過我十次,又成日罵我亞媽.我講明唔會再去拜佢...
爆愛車縫作

別墅

唉!開口怪6299恨仔又唔係(因為佢哋只係行動上話你知,而無直接講:我好想要個男孫!) 但係壓力真係有,唔開心!

講真,我自己本身都唔想知,因為怕大壓力,但bb一路一路大,要買嘢時,都真係有啲想知!

唉!我好希望呢個世界啲6299識得明白同體諒別人就好喇!

珍珠宮

我第一胎生女時, 我外家不知幾高興, 我爸媽總之見到BB就開心, 冇所謂係男or女~
而男家都好開心, 仲好鍚大女~冇乜特別feel到有問題......

到我第二胎都係女時........外家依然高興~ 不過我就feel到男家有D失望咁, 但因為細女好得人鍾意, 衣家99都好錫2個孫女~ 一見到這2個孫女就笑到停唔到口~ 老人家恨仔, 明白, 但有時係天意, 唔可以強求, 我99仲話只要小孩健康成長米夠囉~

[ 本文章最後由 Siuchoi 於 08-4-2 14:36 編輯 ]

大宅

回覆 #13 KT二少奶 的文章

下次佢再講就話 "不如你同個仔講啦", 然後行開唔理佢.

大宅

回覆 #15 hinhofion 的文章

唔好俾壓力自己... 佢地再問你就話 "過多幾年先啦... 呢幾年多人生, 費事第日同人爭學校呀"... 最後真係有咗咪大家開心囉...

珍珠宮

嘩~ 我99恨仔恨到出晒面啦!!
自己生左4個仲唔夠, 最好4個仔生既全部都係仔!!

第一個孫, 係仔, 比佢恨到啦, 縱到無法無天, 個死靚仔打我, 居然要我同個死靚仔道歉, 搞到我以後都唔想再理佢呢個孫!

第2個孫, 係女, 今次呀, 一照到係女, 就即刻同個新抱講, "幾時生返個仔?!", 大姐呀, 而家肚裡面果個都未出黎, 咁快就叫人生多個, 仲要指定係仔?! 所以而家b女好唔鐘意99, 99一抱親就喊到拆天!!

以上2個都唔係我仔女, 我仲未有, 但我99由結婚前已經開始講, 結婚後好快d生返個啦, 你老啦(老? 我結婚時得25咋喎!! ), 到而家未生得出, 就次次見面就次次講, 仲話佢比錢我地去做人工受孕, 我地一路都冇同佢講話係邊個問題或者咩問題而冇bb, 即係在佢黎講, 我地係冇問題既, 只係咁耐都未有, 佢只係因為恨仔, 所以就叫我去受苦(打針食藥唔辛苦架!), 同佢講到明做人工好辛苦架(當然有誇大啦, 唔係點嚇佢呀!), 佢都仍然叫我去做, 果然人家的孩子死不完!!

仲有呀, 大孫仔出世既時候, 又派門頭(圍村人習俗), 又大搞盆菜, 又擺幾圍滿月酒, 但到孫女出世, 乜都唔搞, 連b女父母想自己比錢擺幾圍滿月都話唔比!!!

佢仲同我講埋, 話係仔先有得擺滿月, 女就冇!!
而家我好恨你擺滿月啦喎!!!
我媽咪話你唔擺我地自己擺, 睇下你d面擺係邊!!!:;pppp:
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

我生左個仔!!!我6299都無咩所謂既~,但係佢地都想我生個女仔嫁...
因為我99生左兩個仔~我都會生多個~同老公一樣想追個女...
咁就湊夠一個<好>字呵呵....
其實生仔定女邊有得講既~係仔就仔,係女就女嫁啦~仲之係自己生既咪得囉
唔通一講要生咩就咩嫁啦...傻嫁....
我6299依家都好鍚仔仔嫁~

大宅

原文章由 hinhofion 於 08-4-1 16:36 發表

係呀係呀 ,99就係咁講la,佢成日話生左自然有辦法養woomouth: .....我成日都想同佢講:99,唔係你生,唔係你養,唔係你湊就梗係咁講la,你生完對仔女都唔洗你湊同教mouth: ,不過當然冇咁樣直接同佢講la,佢 ...

嗰件物體以前成日都同我講,有仔好趁嫩生啦,
趁我仲幫你哋湊到,就快d生番個啦~
我心諗,話生就生呀?唔駛養唔駛教呀?
仲好似你舊時甘,放個細路通街走,由得佢爛身爛世都得呀?

幾時話過我有細路就一定會俾你湊啫?:;pppp:
我生咗都唔俾你湊啦,貪你咩好呀?
夠野蠻、夠污糟、夠大意定夠陰濕衰格呀?
你唔好掂我個仔潻呀同你講,唔係係多多都唔夠你賠呀?!

男爵府

好媽媽勳章

我6299就奇怪d,佢地話唔想要孫喎,
因為佢地話有個"高人"(街坊黎架)同佢地講,
話62一抱孫就會死喎...
62仲曾經係一個好多人既場合裏面大叫:
我唔要孫架,我只要去旅行咋!
我覺得99都想要孫,但就一時話叫老公幾兄弟生bb,
一時又話千其唔好生,怕62會死
不過好肯定的就係99認同男尊女卑
老公朋友舊年生左個女,佢話:
女黎架,唔緊要囉,要黎幫屋企做家務囉
我個bb都兩個幾月喇,佢地都無黎睇過,
又無打過電話黎,唔知係米真係好驚呢...真係迷信

大宅

hashtag影視迷勳章

我奶奶就相反, 終於清醒生仔係sit本貨, 佢得一個仔同一個女, 但係佢話想我生女喎, 女孝順d...
查實我c6都好孝順嫁,我地一齊住, 又重來都唔會對佢呼呼喝喝, 不過佢估唔到個仔結左婚,反而好似無左個仔, 我亞媽就多左個仔囉..
願BB身體健康

大宅

原文章由 hinhofion 於 08-4-1 15:29 發表

同我99一樣mouth: ,講左幾年架la,e+我肯生la,就成日話下一個一定係女woo.....次次見親面都係個句:有聲氣未呀?好煩喔 ,我夠想快d有la,佢估放屁咁易咩 ,好大壓力 ...

我己經同佢地講明我唔會再生

首頁

尾頁

跳至