懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你地用咗托腹帶後,BB有無郁少咗?

我用咗一個星期,覺得BB郁少咗,呢兩日除咗無用,BB都係比平時郁得少,隔好耐先有一次,而且細力咗好多!

我係唔係應該停止再用托腹帶呢?
今日開始計算BB郁既次數.....有點擔心!!

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我由陀住小B第三個月左右已開始用托腹帶,那時尚未有胎動既情況,隨住小B的長大,胎動既情況自然會比較密同明顯;依家我已有七個月,如果唔用托腹帶,我反而好冇安全感,個肚會好「浪」,再者,我到依家都未試過有腰骨痛,可能亦係一直有用托腹帶既原因,所以我會繼續用落去,直至小B出世為止...

別墅

請問托腹帶是否真的有用?會唔會肋住個肚?又或者係夏天用時會好焗促?

[ 本文章最後由 kk_unique 於 08-4-1 18:43 編輯 ]

複式洋房

好媽媽勳章

原文章由 utopian 於 08-4-1 17:53 發表
你地用咗托腹帶後,BB有無郁少咗?

我用咗一個星期,覺得BB郁少咗,呢兩日除咗無用,BB都係比平時郁得少,隔好耐先有一次,而且細力咗好多!

我係唔係應該停止再用托腹帶呢?
今日開始計算BB郁既次數.....有點擔心!! ...

我陀大仔時由六個月用到生.無腰酸背痛...依家第二胎..五個幾月開始用..有時忘記用會行得唔順..覺得個肚好重..至於BB就無郁少o左..佢由四個幾月開始郁...到依家28w都未停過...

複式洋房

好媽媽勳章

原文章由 kk_unique 於 08-4-1 18:33 發表
  請問托腹帶是否真的有用?會唔會肋住個肚?又或者係夏天用時會好焗促?

當你個肚越來越大時,條腰會好受力..托腹帶可以保護條腰..個肚又唔會"浪o下浪o下"...夏天用都會焗家..重會出汗..要清洗家...但就唔會肋住亞B...因為有魔術貼可以調節的...

伯爵府

我就去街, 要行多路先用囉
坐底就唔用ga 喇
因為有時行起上黎, 個肚好"浪"

大宅

我啱啱用咗一個星期左右..我而家23WKS..一用條腰就冇咁痛...同埋都唔覺BB郁少咗..反而好似郁多咗..我以為可能我勒得緊咗少少..所以較番鬆D...而家都KEEP住用..但可能遲D天氣熱會焗D..同埋對條腰好似好D..
你試吓去番你買嗰度.問吓個SALES點用先係最啱..
TAKE CARE喇..

別墅

我又無郁少左啵(我依家36w+3,但我成日都唔記得用)
我仲同您岩岩相反添 一用 亞b就係咁踢我~唔知係唔係唔多like

大宅

多謝各位意見!

其實我肚圍唔係好大,但個肚好墜,出街行得多先會用
之前試過褲頭太緊,BB都係會郁多咗,點解今次用托腹帶反應咁唔同?!
今日全日無用到,BB都係郁得好少,聽日再計下....唉!

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

I use it when I go outside & go office. Take it off when I am in office, (because I sit all the time, I think no need to use it & feel more comfortable after took it off.) Yes, after I took the belt off, baby move more frequenly. Maybe he has more space to move.

P.S. Do you use the belt correctly? Take it on the lower part wo! Not the middle part..

別墅

我現在30週喇, 之前一路都無用, 但最近發覺條腰勁痛, 痛到行都行唔到, 唔知現在先買黎用, 會唔會太遲同有無用呢?

大宅

Yes, I wore the belt on the lower part, under my belly. And I had made it not very tight!

原文章由 BBbaba.. 於 08-4-2 10:14 發表
Do you use the belt correctly? Take it on the lower part wo! Not the middle part..

大宅

我用緊托腹帶時,bb係郁小左,但都感覺到佢踢我,一除左條帶,bb就郁得好勁,不過前兩日我心情唔好,發左好大脾氣,唔知係唔係動左胎氣,我就發覺bb唔多郁,但今日又無回復正常,你地有無發覺一除左條帶個肚就好墜啊!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我都係成28周頂唔順條腰好痛先走去買,又係上下班時用,係office坐就唔用,我都唔覺BB郁少左喎!

洋房

我現在七個月都有用 tummy support, 記得要從下面開始放, 唔好太緊呀, 如果唔係, 妳會好辛苦. 我用的時候同唔用的時候, 我 bb 都係好 active. 用咗行路的時候會覺得舒服D! 無咁辛苦!

伯爵府

條帶會舒緩條腰的壓力,遲都好過繼續痛啦,係咪?

我都叫D剛剛bingo 的friend 有需要(腰痛)先買,可以即時試到用左之後係腰的感覺。

我用緊媽媽世界加強果隻,之前5個月條腰痛到C,用左就好好多。依家有時吾用都ok。起碼無惡化。但呢款夏天用會好熱架,另外我會穿在底衫外面,會無甘"吉"同"局"。

原文章由 cherry_bird 於 08-4-2 16:41 發表
我現在30週喇, 之前一路都無用, 但最近發覺條腰勁痛, 痛到行都行唔到, 唔知現在先買黎用, 會唔會太遲同有無用呢?

大宅

嘩,..咁我都一定要買反條先得..
咁通常買幾條呢?

複式洋房

I found most 托腹帶 is very expensive, almost $400. Need to buy 2 for exchange cos summer is coming? Where did you buy it ah?

大宅

我都想買呀,我係010睇過,另外就未睇,大家有咩好介紹?
我屋企有乾衣機,諗住每日手洗後放入去乾衣,聽日就再用,所以諗住買一條先.如真係有需要,先再買多條LAW.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又是條腰很痛頂不順才買,我剛在荷花買了六甲村的護腰保胎帶,它的背部有4條軟鋼,用了一天真是好像沒有那麼痛!

首頁

尾頁

跳至